Een paniekaanval bij de hond kan altijd voorkomen. Helaas zijn sommige honden (zwaar) getraumatiseerd. Bij dit soort dieren zal een paniekaanval regelmatig ontstaan.
De eerste angstfase duurt het langst en je kunt tot hij ongeveer 6 maanden is merken dat hij sneller schrikt en angstig reageert. Daarna volgen nog drie angstfases, ongeveer rond de leeftijd van 9 maanden, 14 maanden, en 18 maanden. Deze fases zijn korter en duren meestal maximaal twee weken.
Door te snel- of te diep in te ademen, neem je teveel zuurstof op. Hierdoor vernauwen de bloedvaten en begin je te hyperventileren. Ook honden kunnen op een vreemde manier gaan ademen of rare geluiden maken. Maar het meest gehoord zijn het hijgen en trillen, vaak als gevolg van spanningen.
Wanneer uw hond lijdt aan hyperventilatie, dan kan u een hyperventilatie aanval vermijden door uw handen voor zijn neus te houden. Op die manier wordt de hond verplicht om door zijn muil te ademen en zal u de hyperventilatie van uw hond onder controle krijgen.
Gedragsprobleem: als een hond vreemde bewegingen maakt of vreemd gedrag vertoont, zoals het in de lucht happen en staart jagen, kan er niet alleen sprake zijn van de eerder genoemde atypische focale epilepsie, maar kan het ook gaan om een gedragsprobleem.
Kortdurende stress kan je herkennen doordat een hond bijvoorbeeld gaat hijgen, blaffen of zich uitschudden. Langdurige stress kan je ook herkennen aan de gezondheid van de hond. Maag-darmklachten of een slechte vacht kunnen wijzen op stress. Ook een hond die erg passief is kan passief zijn door te veel stress.
Stress kan verschillende oorzaken hebben. Vaak brengen mensen de hond in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld door lawaai of verkeer. De ene hond heeft hier echter meer last van dan de andere. Dit heeft onder andere te maken met genetische aanleg en ervaringen die de hond heeft opgedaan.
Wat zijn de tekenen van stress bij honden? Honden horen af en toe te blaffen, maar overmatig blaffen kan een reden hebben, denk aan eenzaamheid, angst of als ze zich bedreigd voelen. Dit is vaker het geval in bijvoorbeeld kennels, maar het kan ook thuis voorkomen.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Houd daarom altijd de volgende stappen aan om een bange hond rustig te krijgen: Zorg voor afleiding: vraag de aandacht van jouw hond en beweeg rustig weg van de prikkel. Negeer de situatie: straal zelf 'business as usual' uit en geef de hond het vertrouwen dat alles in orde is.
Een psychisch trauma bij een hond is officieel een gebeurtenis, waarna de hond de eerstvolgende keer ander gedrag is gaan vertonen. Vaak is het dan een ervaring die flink wat impact op de hond heeft gehad. Soms ook met (zwaar) lichamelijk letsel.
De ziektes ADHD, Autisme, Post traumatische stress stoornis (PTSS) en ook dementie komen bij honden vrij veel voor. Veel baasjes weten dat alleen niet en herkennen de symptomen niet. Dat is jammer, want in sommige gevallen is er medicatie of training waardoor het dier er echt op vooruit gaat.
Een oudere hond kan langer slapen en kan wat schrikkerig en verward wakker worden. Hij kan aanhankelijker worden of niet meer alleen willen blijven. Dit kan komen door een lichamelijk probleem zoals doofheid, slechter zien of het slechter functioneren van organen zoals de lever en nieren.
Het kan zich uiten in gedrag, zoals meer nerveus zijn, uitvallen naar andere honden, heel druk zijn of juist stil en 'onzichtbaar' worden. Maar ook bij fysieke klachten kan stress een grote rol spelen, en dus ook als dit indirecte stress is van de eigenaar of huisgenoten.
Wat moet je doen als je hond hapt naar bezoek? Happen doet je hond in veel gevallen om afstand te creëren, hij wil in dit geval dus dat het bezoek weggaat. Wanneer de hond uithaalt, zal je bezoek in veel gevallen een stap naar achter doen. Het gedrag geeft de hond dus vaak succes.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Een hond die aan het ijsberen is, oftewel steeds heen en weer loopt, heeft moeite met het inschatten van de situatie. Hij is op zijn hoede omdat hij weet dat er iets mis is, maar hij kan niet thuisbrengen wat. Hij kan daardoor niet relaxen. Net als mensen is onzekerheid een vaak voorkomende emotie bij honden.