Een hersenbloeding, ook wel beroerte genoemd, komt niet heel vaak voor bij honden. Het kan worden veroorzaakt doordat er een bloedvat in de hersenen kapot gaat waardoor er een bloeding ontstaat, maar ook door een bloedpropje wat in de bloedvaten van de hersenen vast komt te zitten.
De aandoening komt zowel bij honden als bij katten voor. Dieren verliezen binnen enkele uren hun evenwicht, houden het ene oor lager dan de andere oor (scheve kopstand), hebben een dronkenmansgang (ataxie), vallen om, zoeken steun, of (in het ergste geval) draaien om hun lengteas naar hun rug en verder.
Een tia bij honden kan op dezelfde manier als bij mensen ontstaan door slechte aderen en het ontstaan van klontjes. Ook kan een hond tia krijgen door een trauma aan het hoofd, zoals bij een aanrijding kan gebeuren. Waar een tia hond ook door kan komen, is het eten van bijvoorbeeld rattengif.
Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden. Verwarde spraak: iemand praat ineens verward of kan de woorden moeilijk uitspreken. Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm.
Bij een hersenbloeding knapt een bloedvat en loopt er bloed in de hersenen die daardoor onder druk komen te staan. Bij een herseninfarct is sprake van een verstopping van een van de bloedvaten door een bloedpropje.
Denk bijvoorbeeld aan verlamming, rare motoriek van uw hond of kat: het dier struikelt over zijn eigen poten, houdt constant zijn kop scheef of lijkt ineens niet meer te kunnen springen. Ook abnormaal gedrag (lusteloos voor zich uit staren) en epileptische aanvallen kunnen aanleiding zijn voor neurologisch onderzoek.
Als je hond opeens verward is, wankelt of steeds in elkaar zakt, kan dit wijzen op hartproblemen, een te hoge bloeddruk, een hersenaandoening of stoornissen in de hormonen. Als je hond verzwakt raakt, verlammingsverschijnselen vertoont, dan kan het zijn dat zijn coördinatie is verstoord.
Omvallen, dronkenmansgang (ataxie)
Vooral oudere honden kunnen een acute aanval krijgen waarbij ze lopen alsof ze dronken zijn of soms zelfs omvallen en niet meer overeind kunnen komen. Vaak bewegen de ogen met een vaste regelmaat van links naar rechts, of van boven naar beneden in de oogkassen.
Wanneer een hond door een of beide achterpoten zakt of zijn achterpoten helemaal niet meer kan bewegen, is sprake van een zwakte (parese) of verlamming (paralyse) van de achterhand. De oorzaak kan zowel in de rug (wervelkolom) als bij de heupen of poten zelf liggen.
Epilepsie is een geregeld voorkomende aandoening. Een typische epileptische aanval uit zich in ongecontroleerde spierkrampen terwijl een de hond buiten bewustzijn is. De meeste honden met epilepsie kunnen een goed leven leiden met medicatie.
Sudden Acquired Retinal Degeneration Syndrome. SARDS, een fraaie term voor een heel vervelende aandoening bij honden. In het kort komt het erop neer dat de hond plotseling helemaal blind worden, de cellaag in de ogen met de staafjes en kegeltjes wordt van binnenuit vernietigd, en de hond blijft blind achter.
Hoofdschudden is voor honden normaal gedrag. Omdat honden geen vingers en duimen hebben , schudden ze instinctief hun kop om ongemak, jeuk of irritaties te verhelpen. Hoofdschudden is een effectieve manier om water, vuil of insecten uit de gehoorgang te verwijderen.
De gemiddelde kosten voor een MRI scan bedrag om en nabij de €600 tot wel €800,-. Uiteraard, er zijn dierenartspraktijken die een hoger bedrag vragen voor een behandeling, dit is meestal zo in de ietwat grotere steden of de drukkere gebieden.
Het meest bekende ziektebeeld bij de mens is uiteraard Parkinson. Dit beeld komt waarschijnlijk niet bij de hond of kat voor.
Wat is het geriatrisch vestibulair syndroom (GVS)?
Het GVS is een syndroom waarbij er een probleem is met de zenuwen van het evenwichtsorgaan, ook wel het vestibulair orgaan genoemd. De exacte oorzaak is helaas nog niet opgehelderd. Het komt meestal voor bij de oudere hond.
De dierenarts kan trombose vaststellen door de hartslag te voelen in beide liesslagaders. Bij trombose zal hier geen hartslag te voelen zijn. Ook kan het vastgesteld worden met een Echo-Dopper, waarmee eventuele afwijkingen en/of verstoppingen in de vaten kunnen worden opgespoord.
Er zijn geen medicijnen tegen het Vestibulair Syndroom. De aandoening treedt acuut op, maar verdwijnt normaliter snel. Na 24-78 uur is er al een aanzienlijke verbetering opgetreden. De klachten verdwijnen normaliter volledig binnen 7-14 dagen.
Bij een TIA is een bloedvat in de hersenen even afgesloten. U heeft hierdoor korte tijd klachten gehad. Bijvoorbeeld een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder of een ander gevoel in uw gezicht, arm of been.
Mogelijke gevolgen van een beroerte
Een beroerte kan ernstige schade in de hersenen veroorzaken. Soms kan die schade niet meer helemaal beter worden. Welke klachten u houdt, hangt af van het deel van de hersenen dat beschadigd is.
De drie belangrijkste tekens hiervoor zijn: een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. Dit duurt meestal korter dan 30 minuten, maar kan ook wel 24 uur duren. Als iemand een TIA krijgt is dat een belangrijke waarschuwing, er kunnen meer TIA's volgen. Zoek daarom zo snel mogelijk medische hulp.
In tegenstelling tot een zware beroerte leidt een stille beroerte niet direct tot lichamelijke klachten. Een stille beroerte wordt veroorzaakt door een bloedpropje in de hersenen dat de doorstroom van bloed belemmert. Dit gebeurt in een zeer korte tijd en vaak heeft de patiënt dit niet door.