Een zandzak is een zak gevuld met zand. Oorspronkelijk werden zandzakken gemaakt van jute, tegenwoordig worden deze ook gemaakt van polypropyleen, PVC en polyacryl.
Voor het vullen is zand met een korrelgrootte van 0 tot 8 mm (max. 16 mm) toe te passen. De effectiviteit van zandzakken wordt bepaald door het juiste vullen van de zakken. Een propvolle zandzak kan bij de latere inbouw in de verbinding met andere zandzakken niet nauwsluitend worden ingevoegd.
Na een storm kan je de zandzakjes zelf stockeren voor een volgende keer. Het zand is verpakt in een plastic zak en zolang deze niet gescheurd is, kan je het zandzakje hergebruiken. Hou de zandzakjes dan wel op een zo droog mogelijke plaats.
Om ervoor te zorgen dat de zandzakken als waterkering kunnen worden ingezet, dient u de zandzakken niet te vol af te vullen. Een zandzak moet voor zo'n twee derde gevuld zijn. Dit zorgt ervoor dat de zandzakken goed over elkaar heen vallen en er geen kieren ontstaan.
Jute zandzakken zijn gemaakt van plantaardig materiaal (jute). De jute zandzak is daardoor 100% biologisch afbreekbaar. Vooral vocht zorgt ervoor dat de jute zakken sneller verteren. De levensduur van jute zandzakken is ongeveer 6 tot 8 weken zodra ze gevuld worden neergelegd.
Veel mensen vinden zandzakken ineffectief om het water tegen te houden aangezien noch het zand noch de modder die daaruit ontstaat het water werkelijk tegenhoudt. Fijner materiaal zoals klei loopt vaak uit de zandzakken weg.
Een zandzak wordt gebruikt voor: het tegenhouden van water bij overstromingen; het tegenhouden van kogels en granaten in verdedigingswerken door het leger; ballast bij ballonvaarten.
Zandzakjes kan je meestal bekomen via de lokale brandweer of technische diensten. Neem tapijten weg en breng je meubels op een veilige hoogte. Breng waardevolle voorwerpen en belangrijke papieren (contracten, facturen ...) naar de verdieping.
Water tegenhouden ; plaats zandzakken, schotten of nog beter een Homebarrier die tijdelijk uw voordeur kan afsluiten. Gebruik ducktape op naden, kieren en gaten waardoor het water van buiten naar binnen kan lopen. Zorg dat alle waardevolle spullen zo hoog mogelijk worden neergezet. Schakel stroom, gas en water uit.
Contacteer hiervoor je lokale brandweerpost of je stad/gemeente. In de meeste gevallen brengt de brandweerploeg die bij jou ter plaatse komt de nodige zandzakjes mee om je probleem op te lossen of te beperken. In andere gevallen dan noodweer kan je geen beroep doen op de brandweer of je stad/gemeente voor zandzakjes.
Heeft u slechts een beperkte hoeveelheid nodig? Dan verwijzen wij u graag naar onze webshop www.zandzaken.nl. Hier kunt u als consument eenvoudig lege zandzakken bestellen. Naast diverse materialen zandzakken kunt u in onze webshop tevens vulapparatuur, big bags en gerelateerde producten bestellen.
Om u te behoeden voor wateroverlast is er de Slurpzak. Deze biedt snel en effectief bescherming tegen plotseling opkomend water en wordt aanbevolen door schadeverzekeraars en calamiteitenbedrijven.De SLURPZAK past u toe bij een lekkage of overstroming om water op te vangen tot de noodsituatie voorbij is.
Vul een emmer met zand, stenen, cement of water. Gebruik ze als halters of bevestig ze aan een stang zodat je kunt bankdrukken. Maak een lange halter met waterflessen. Neem 2 pakken van 6 flessen ieder en plak ze symmetrisch aan een ijzeren staaf die je makkelijk kunt vastpakken.
Humus houdt water vast en laat een teveel aan water goed door. Gronden met veel slib worden door de humusvorming beter bewerkbaar en losser, zandgronden krijgen juist een meer samenhangende structuur. Door de menging ontstaat een homogene structuur.
Breng een grote pijp of een specieton zonder bodem of een frame met worteldoek aan in het gat. Vul dit met grof grind. Vul de buitenkant op met aarde. Dek de grindput af met een rooster en/of laat de regenpijp boven de grondput uitkomen.
Een grindkoffer is eigenlijk een diepe kuil of sleuf van ongeveer +/- 50cm diep. De sleuf is bekleed met worteldoek en gevuld met grind en heeft als functie water te bergen.
Een grindstrook is simpelweg een strook van grind. Zo'n grindstrook ziet u vaak langs huizen waar een regenpijp of dakgoot zijn water uit laat lopen. Door de drainerende werking van het grind spat het water niet op tegen de muren en zo voorkomt u dat de muren vies worden en verkleuren.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
In fijn zand kan dat 20 tot 45 procent zijn. De grond is tot op een zekere hoogte gevuld met water. Dat water wordt grondwater genoemd.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Als je regenwater in de tuin gaat opvangen, zijn er twee varianten. Je maakt van je tuin een extra wateropvang tussen de regenpijp en de aansluiting op het riool, of je gebruikt bijvoorbeeld een overloop naar een sloot voor als je tuin vol is, in plaats van een overloop naar het riool.
Extra toevoegen van kalk is meestal niet noodzakelijk. Voor zandgrond is dat wezenlijk anders. Zandgronden zijn van zichzelf vaak zuurdere gronden. Een zuurgraad lager dan 4,8 komt hier regelmatig voor.