Een kwaadaardige hersentumor groeit snel en dringt wel door in het omliggende hersenweefsel. De tumor kan uitzaaien naar andere delen van de
De goedaardige groeien niet door in de weefsels om de tumor heen en zaaien niet uit. Toch kan zo'n tumor gevaarlijk zijn, vooral als deze vlak bij een belangrijk hersendeel zit. Een kwaadaardige hersentumor noemen we kanker. Zo'n tumor kan wel doorgroeien in de weefsels om de tumor heen.
Vaak gaat het om enkele maanden.Voor sommige mensen is de levensverwachting langer (soms jaren). Vaak gaat het dan om mensen die maar 1 uitzaaiing in de hersenen hebben, in goede conditie zijn en een vorm van kanker hebben die gevoelig is voor bepaalde behandelingen.
U kunt klachten krijgen door uitzaaiingen in de hersenen, zoals hoofdpijn, moeite met lopen of een epileptische aanval. Er zijn verschillende behandelingen om klachten door uitzaaiingen in de hersenen minder te maken en/of langer te leven. U bespreekt met uw arts wat bij u mogelijk is en wat u zelf wilt.
Van de mensen met een laaggradig glioom is ruim 80% twee jaar na diagnose nog in leven, terwijl dit ongeveer de helft is onder patiënten met een hooggradige ziekte. Glioblastoom, het meest voorkomende type, heeft de slechtste prognose met een 2-jaarsoverleving van nog geen 20%.
Het levenseinde
Meestal overlijdt iemand met een hersentumor als gevolg van de hersentumor zelf. Als de hersentumor toeneemt, loopt de druk in het hoofd op. De hoge druk kan in het begin hoofdpijn geven, maar niet iedereen krijgt deze klachten. Misselijkheid en/of braken komt relatief weinig voor.
Het glioblastoom is de meest agressieve variant (WHO graad IV) van de groep gliomen, tumoren die uitgaan van het steunweefsel van de hersenen. Het glioblastoom is de meest voorkomende primaire hersentumor.
Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.
Alle type tumoren kunnen uitzaaien naar de hersenen. Borstkanker, longkanker en kwaadaardige huidkanker (melanoom) zijn type tumoren die vaak uitzaaiingen geven in de hersenen.
Door middel van een CT– of MRI-scan is vaak wel te zien dat iemand een hersentumor heeft, maar niet wat voor soort het is. De aard van een gezwel wordt vastgesteld met weefselonderzoek. Dit gebeurt door een biopsie, waarbij een stukje uit het gezwel wordt weggenomen.
Jaarlijks krijgen ongeveer 20 kinderen een medulloblastoom en 10 tot 15 kinderen krijgen een ependymoom. De andere hersentumoren komen minder vaak voor. Een hersentumor komt voor in drie leeftijdspieken: de eerste piek is rond de leeftijd van twee jaar, de tweede rond het zesde jaar en de derde rond het twaalfde jaar.
Definitieve genezing is helaas niet mogelijk. Dat wil niet zeggen dat behandeling dan zinloos is. De behandeling is gericht op langdurig remmen of stoppen van de tumorgroei met een goede kwaliteit van leven.
Hoe snel ze groeien is afhankelijk van de soort tumor. Sommige tumoren zijn agressiever en groeien snel. Anderen groeien langzaam. Ook zijn er hersentumoren die bijna altijd terugkomen na een behandeling.
Gliomen zijn nog niet te genezen. Wel kunnen we de tumorgroei afremmen en de klachten bestrijden die ontstaan door een hersentumor. Met behulp van wetenschappelijk onderzoek hopen we de zorg voor patiënten met een glioom verder te verbeteren. De onderzoeken die we verrichten zijn heel divers.
Uitzaaiingen zijn kwaadaardige tumoren die ontstaan uit een bestaande kanker. Een uitzaaiing is geen nieuwe soort kanker. Maar de tumoren ontstaan wel op een andere plek in het lichaam dan de eerste tumor.
Gevorderde tumoren kunnen uit zichzelf krimpen (maar dat gebeurt bij slechts 1% van de patiënten) Kunnen tumoren zonder behandeling stoppen met groeien of zelfs krimpen? Het wellicht enigszins verrassende antwoord op die vraag is: ja.
Het hangt bijvoorbeeld af van hoeveel uitzaaiingen u heeft en hoe groot ze zijn. Als u in verschillende organen uitzaaiingen heeft, kunt u meestal niet genezen. U kunt ook kiezen om geen behandeling te krijgen die kans geeft om te genezen. U kunt dan wel behandelingen krijgen tegen uw klachten.
Als eerste manier om hersentumoren op te sporen, kijken de onderzoekers naar het DNA van een stukje hersentumorweefsel van de patiënt. Dit DNA bevat unieke mutaties, deze mutaties proberen ze vervolgens op te sporen in de urine, bloed of plasma van de patiënt.
Hoe groter de tumor wordt, hoe meer hij drukt op het omliggende weefsel. Maar omdat je schedel hard is en niet mee geeft, wordt de druk binnenin je schedel groter, we noemen dat een verhoogde hersendruk. Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven.
De hoofdpijn bij een hersentumor is niet voor iedereen gelijk, maar de typische hoofdpijn bevindt zich achter de ogen, heeft een drukkend karakter en is niet kloppend, zoals bijvoorbeeld bij migraine het geval is. Bij tumoren in de kleine hersenen kan de hoofdpijn juist in het achterhoofd zitten.
De meest voorkomende goedaardige hersentumor is het meningeoom, dat ontstaat vanuit de hersenvliezen.
U kunt niets doen om hersentumoren te voorkomen. U kunt zelf ook niets doen om de tumor te verkleinen of de groei te vertragen. In het verleden waren er steeds weer berichten over behandeling met diëten, voedingssupplementen of zelfs vormen van psychologische behandeling.
Bij het glioblastoom (graad IV) is de gemiddelde overleving circa 1-1,5 jaar. Na 2 jaar leeft nog één op de vier patiënten, na 5 jaar leeft nog één op de tien patiënten.
Graad 4. Bij deze gradering is er sprake van sterk verhoogde celdeling, betrokkenheid van bloedvaten en weefselverval. Deze tumoren komen het vaakst voor.