3-Zeewierenmix is een mix van 3 soorten zeewier met verschillende kleuren en smaken: zeesla (groenwier), nori (roodwier), wakame (bruinwier).
Het Voedingscentrum raadt aan terughoudend te zijn met vaak (gedroogd) zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium, ijzer, vitamine B1 en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit.
Rijk aan mineralen en sporen elementen:
GK Organics Zeewier poeder zorgt voor een hogere weerstand van de planten, onder andere tegen bacteriën en ziektes. Daarnaast bevordert het de vochthuishouding van de bodem. Zeewier poeder staat bekend om de vochtvasthoudende eigenschappen.
Arame, hijiki en wakame bevatten tenminste tien keer zoveel calcium als melk, zeesla vijfentwintig keer meer ijzer dan vlees. De beschikbaarheid voor het lichaam van het eiwit in zeewier is zeer hoog. Dit is aangetoond bij nori, waarbij tot 70 % opgenomen wordt door het lichaam.
En je hebt niet veel nodig om optimaal resultaat te halen bij het eten van zeewier: 5-7 gram gedroogd wier per dag (50-70g vers) is al voldoende.
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Zeewier is zonder twijfel de beste bron van jodium die er is. Een portie van 10 gram gedroogd nori zeewier (het type zeewier dat in sushi wordt gebruikt) bevat tot 232 mcg jodium , meer dan 1,5 keer de dagelijkse vereiste minimumhoeveelheid. Zeevruchten zijn over het algemeen een geweldige bron van jodium, maar kabeljauw is bijzonder gezond.
Zeewier is ongelofelijk goed voor de gezondheid! Het is zeer geschikt voor mensen die willen afvallen, want het bevat allerlei gezonde vitamines en mineralen, zonder dat daar veel calorieën tegenover staan.
(Volgens Food + Planet bevatten kelp en nori bijvoorbeeld een van de hoogste niveaus omega-3 van alle gangbare zeewiersoorten.) Sommige zeewiersoorten, zoals wakame, bevatten voldoende omega-3 per 100 gram drooggewicht om te voldoen aan onze criteria voor de Super Green List, terwijl andere dat niet doen.
Je koopt het gedroogd, maar moet het een twintigtal minuten laten weken in water.Kook het daarna nog een half uurtje en voeg het toe aan salades, stoofgerechten of soep. Deze soort alge is perfect in een salade of in je Miso-soep. Wakame heeft een subtiel zoete smaak die je gerecht wat extra punch geeft.
Chroom in zeewier
Chroom beïnvloedt de insuline en bloedsuikerspiegels; brengt bloed cholesterol in evenwicht, versterkt de functie van het immuunsysteem; vermindert hartkwalen, verlaagt bloeddruk en stimuleert de niveaus van dehydroepiandrosteron (DHEA).
Wij raden aan om zeewier tot 2-3 keer per week te eten en ze te weken en te wassen voor gebruik. Dit is niet nodig met TerraSana nori. Onze zeewierman wast nori uitgebreid en meerdere keren na de oogst.
Zeewier in cosmetica
Daarnaast heeft zeewier een stimulerende werking op het herstellen van huidweefsel en vitaliteit van de huid. Zo voorkomt zeewier uitdroging van de huid en stimuleert zeewier het collageen in de huid wat helpt tegen veroudering.
Zeewier bevat geen B12
Deze B12 is niet bruikbaar voor de mens. Zeewieren zijn wel om andere redenen een goede keuze voor vegetariërs. Als ze niet vervuild zijn, zijn ze een duurzame bron van eiwit en mineralen.
Spirulina is een microscopisch kleine zoutwater alg, blauwgroen van kleur, die van nature veel essentiële voedingsstoffen en nutriënten bevat. Het behoort tot de categorie zeewier, wat een verzamelnaam is voor allerlei verschillende algensoorten die in zee leven.
Wat zijn de gevolgen van een teveel aan jodium? Een langdurig gebruik van teveel aan jodium kan ook schadelijk zijn en kan leiden tot een schildklier die te snel werkt: hyperthyreoïdie. Dit gaat vaak gepaard met klachten van vermoeidheid, gejaagdheid, hartkloppingen en zweten.
Gedroogd zeewier kan ook gebruikt worden om andere voedingsmiddelen te verrijken, of als voedingssupplement om ijzertekort te helpen verminderen .
De beste zeewier van de wereld
De meeste soorten zeewier komen namelijk uit Ise-Shima, een ultraschone baai in Japan. Hier groeien echt de beste (biologische) zeewieren ter wereld.
Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, mogen geen kelpsupplementen gebruiken. Als u behandeld wordt voor schildklierproblemen, mag u geen kelp nemen.
Afhaalmaaltijd. Sommige beperkte onderzoeken suggereren dat kelp kan helpen bij vetverlies en het behouden van een gezonde schildklierfunctie, maar studies met mensen zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen. Ondanks dat het een zeer voedzaam voedsel is, is het bewijs voor andere mogelijke voordelen ook nog niet doorslaggevend.
Zeewieren worden zowel vers als gedroogd verkocht. Veelgebruikte zeewieren zijn zeesla, nori, kelp/kombu, wakame, arame, zeespaghetti en dulse.
Matcha is een thermogeen voedsel en helpt extra calorieën te verbranden en vetverbranding te bevorderen. Een onderzoek uit 1999 in het American Journal of Clinical Nutrition ontdekte dat het consumeren van matcha groene thee de thermogenese kan verhogen van 8-10% tot 35-43% van de dagelijkse energie-uitgaven.
Zeewier, zoals kelp, nori en wakame, zijn van nature rijk aan jodium, een sporenelement dat nodig is voor een normale schildklierfunctie . Eet zeewier met sushi of koop verpakte zeewiersnacks om in salades te gooien. Paranoten, macadamianoten en hazelnoten zijn uitstekende bronnen van selenium, wat helpt bij het ondersteunen van een gezonde schildklierfunctie.
Gejodeerd zout is essentieel voor uw gezondheid, maar u moet het met mate gebruiken . Jodium is een sporenelement dat veel voorkomt in zuivelproducten, zeevruchten, granen en eieren. Mensen combineren jodium met keukenzout om jodiumtekort te verminderen.
Antioxidanten zoals vitamine A, vitamine E en vitamine C helpen de kracht van de schildklier te versterken, wat een reden is dat het zichzelf kan beschermen tegen schade, waaronder achteruitgang. Voedsel met veel antioxidanten omvat bessen, druiven , broccoli, asperges, spinazie, granen, groene thee, sla, kool en noten.