Een andere oorzaak van lage rugpijn kan bijvoorbeeld een verkeerde houding zijn. Dit kan door middel van fysiotherapie behandeld worden. Herniaklachten gaan meestal vanzelf weer over, maar als je eenmaal een hernia hebt gehad kunnen de klachten altijd terugkomen.
Wanneer je vermoedt dat je bent getroffen door een recidief hernia is het belangrijk om de situatie in je onderrug te laten diagnosticeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij je huisarts of fysiotherapeut. Voor meer zekerheid kun je het beste een beeldonderzoek laten uitvoeren. Dit kan door middel van een MRI scan.
Toch is de kans op een recidief hernia (opnieuw een hernia na een operatie) 5-10 %. Een recidief hernia is maar in een heel klein percentage van de geopereerde patienten een reden om ook echt opnieuw te opereren. Meestal gaan de klachten van een recidief hernia toch ook weer vanzelf over.
Wanneer je eerder een hernia hebt gehad is de kans aanwezig dat de klachten kunnen terugkomen. De hernia uitstulping zal meestal zonder een operatieve ingreep niet uit zichzelf genezen.
Recidiefklachten kunnen berusten op het ontstaan van een nieuwe hernia ter plaatse van een hoger of lager gelegen tussenwervelschijf. Een echt recidief (dat is het opnieuw optreden van een hernia op precies dezelfde plaats) treedt bij ongeveer 5% van de geopereerde patiënten op.
De pijn kan verergeren door druk van bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen op het toilet. De chemische stofjes die vrijkomen bij de scheur, kunnen een irritatie of een soort 'ontsteking' van de zenuw veroorzaken. Naast pijn kunt u last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been.
Hernia behandelingen zonder operatie garanderen echter niet een volledig herstel. Omdat de hernia niet wordt verwijdert kan deze na een tijd weer klachten veroorzaken. De behandelingen kunnen wél zorgen voor (tijdelijke) pijnvermindering. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de ernst van de rughernia.
Meestal geneest een hernia spontaan. Toch houden veel patiënten in wisselende mate rugklachten. De beenpijn verdwijnt vaak, maar eventuele gevoelsstoornissen, reflexverschillen en krachtverlies kunnen geruime tijd tot zelfs levenslang aanwezig blijven, zowel na een conservatieve behandeling als na een rugoperatie.
Als de slaaphouding niet optimaal is, hoeft dat bij mensen zonder klachten geen probleem te zijn. Maar bij mensen met een hernia kan een beetje scheef of gedraaid liggen al snel tot extra klachten leiden en het herstel vertragen.
Een veelvoorkomende vraag is of je kunt wandelen met een hernia. Het antwoord hierop is gelukkig ja! Sterker nog, beweging wordt door specialisten aangeraden om het genezingsproces van de hernia te versnellen. Een goede conditie van de spieren en wervelkolom is belangrijk voor het verminderen van pijnklachten.
Een hernia kan acuut of chronisch zijn. Als u een acute hernia niet laat behandelen of als deze niet spontaan geneest, dan gaat deze vrijwel altijd over in een chronische aandoening. Een chronische hernia is vaak het gevolg van het slechter worden (degeneratie) van de tussenwervelschijf (discus intervertebralis).
De uitpuiling kan op zenuwen gaan drukken. Tegen de pijn kun je pijnstillers nemen. Blijf zoveel mogelijk bewegen. Bij 3 van de 4 mensen gaan hernia-klachten vanzelf weer over binnen 12 weken.
Let op uw zithouding – Vermijd dat u gedurende lange tijd achter elkaar zit en sla daarbij uw benen niet over elkaar. Neem voldoende rustpauzes bij het autorijden – Wissel langdurig autorijden af met rustpauzes om uw benen te ontspannen en een andere houding aan te nemen.
Als u na zes tot acht weken nog steeds klachten heeft, kunt u een hernia operatie overwegen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dan nog duidelijke klachten hebben en aan een hernia zijn geopereerd, in vergelijkend onderzoek significant beter af zijn dan mensen die niet worden geopereerd.
Fietsen. Fietsen is ideaal voor mensen met rugklachten zoals een hernia. Het is hierbij belangrijk dat het zadel op de juiste hoogste staat, zodat het mogelijk is om met een rechte rug te fietsen. Daarnaast is het belangrijk om niet te lang te fietsen.
Het algemene advies bij een hernia is rustig blijven bewegen. Ofwel, ga ondanks de pijn regelmatig wandelen of op een andere ontspannen manier rustig bewegen . Het liefst meerdere keren per dag, 20 tot 30 minuten per keer. Tijdens die activiteit is het veilig om een beetje pijn te voelen.
Stap 1: Meestal begin je met paracetamol. Als de hernia pijn niet minder wordt kunnen andere middelen zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen (NSAID's) worden voorgeschreven. Stap 2: De pijnmedicatie uit stap 1 wordt uitgebreid met zwakwerkende morfineachtige middelen (zoals tramadol).
Beweeg niet met je bekken naar achter of naar voren. Het gaat echt om de beweging in je rug. De beweging hoeft niet groot te zijn. Als je merkt dat je de hernia-oefening niet kunt doen zonder je bekken te verplaatsen ten opzichte van je knieën.
De symptomen van een hernia herken je aan de volgende klachten: Scherpe pijn in je (onder)rug; Uitstralende pijn naar de rug, de benen en/of billen; In sommige gevallen trekt het uitstralende gevoel door tot onder de knie of naar de voeten.
Hernia is een aandoening van de rug waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt. Hierbij kunnen zenuwen bekneld raken, waarbij ernstige pijn kan ontstaan, of zelfs uitval van de zenuw, resulterend in spierfunctieverlies. Bijvoorbeeld het onvermogen de voet naar de scheen toe te trekken of een 'doof' gevoel.
Hoesten, niezen en persen verhoogt de druk in het wervelkanaal en de druk op de zenuwwortel. Hierbij kan de pijn toenemen. Door neurologisch onderzoek en door te kijken waar de pijn het sterkst voorkomt, kan de neuroloog nagaan welke zenuw beklemd is.Ook onderzoekt hij op welke plek de hernia zich bevindt.
Hoe constateer je een hernia? Een hernia is op een normale röntgenfoto niet te zien. Wel kan een dunnere tussenwervelschijf zichtbaar zijn, maar dit wil niet zeggen dat er dan ook daadwerkelijk sprake van een hernia is. Hernia's zijn goed te zien op een scan (CT of MRI).
Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf, die zich tussen de wervels bevindt. De L5-S1 hernia bevindt zich op de laagste wervel in de onderrug en kan pijn veroorzaken in de benen, heupen en knieën.