Voor wie liever razendsnel een HEMA rookworst op tafel zet: rookworst bereiden in de magnetron behoort ook tot de mogelijkheden: Prik met een vork een paar gaatjes in de worst zodat hij niet uit elkaar barst en leg 'm op een bord in de magnetron. Verwarm de worst ongeveer een minuutje op 500 watt.
De rookworst van HEMA is gemakkelijk te bereiden, zodat je niet lang in de keuken hoeft te staan en er snel van kan genieten. Bereid de worst voor door hem twintig minuten in een pan met heet water te laten garen. Let erop dat het water niet gaat koken.
Een verse Hema-worst is niet gaar, maar rauw. Deze moet 20 minuten wellen in water tegen de kook aan. Dus niet laten koken. Voorverpakte worsten die je in de supermarkt koopt, zijn al wel gaar en hoeven alleen opgewarmd te worden.
De rookworst die je vers bij de slager koopt maak je gaar door hem in koud water op te zetten en ongeveer 20 tot 25 minuten te wellen (garen) in net niet kokend water. Laat het water écht niet teveel borrelen, want dan knapt het velletje van de worst en lopen de sappen er uit. En denk er om: rookworst moet ook rusten.
Unox rookworst is voorgekookt en kan worden opgewarmd in de magnetron.
Waarom rookworst niet in kokend water? Hij is weliswaar gerookt, maar het vlees is nog rauw. Wellen doe je door de worst ongeveer 20 minuten te verwarmen in water dat net niet aan de kook is. Let op: kook de worst niet: dan kan de darm scheuren en gaat de smaak verloren!
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Haal de rookworst uit de buitenste verpakking, als er nog een plastic om de rookworst heen zit prik je hier een paar gaatjes in. Verwarm de rookworst in de magnetron op 500 Watt gedurende 1 minuut op. Draai de rookworst daarna om en verwarm de rookworst nogmaals voor ongeveer 1 minuut.
De rookworst bestaat op papier voor 95% uit varkensvlees en een bult smaakversterkers. Wanneer de Hema onverhoopt was omgevallen, dan was dat vast geen rib uit het lijf voor de Nederlandse varkenssector. Toch is de Hema-rookworst wel een prachtig product om bijproducten in te verwerken.
Verpakking eerst iets openen. Bereiding: Magnetron ± 45 sec. 600 watt.
Er wordt namelijk binnenkort een pittige, spicy rookworst verkocht in de winkelketen. Het wordt een limited-edition - dus de worsten zijn niet altijd te koop. Er zitten meer kruiden in dan in een gewone rookworst van de Hema en dat maakt 'm lekker smaakvol.
Hoe lang kun je een #rookworst van de #hema in je koelkast bewaren? Deze moet je gekoeld bewaren bij maximaal 7 °C. Binnen 3 dagen consumeren. In de diepvries is de rookworst 1 maand houdbaar.
rauwe rookworst (ook wel ambachtelijke of slagersrookworst genoemd). Deze is er in een fijne en een grove variant. Rauwe rookworst bevat gerookt rauw vlees en moet nog gaar gemaakt worden. Vaak wordt bij deze variant nog gebruikgemaakt van natuurlijke darm in plaats van rundercollageen.
De winkelketen zet hiermee een stap in de trend om lekkere en duurzamere alternatieven te bieden voor vlees. De hotdog is 100% plantaardig en bestaat uit negen soorten groente, met zichtbare stukjes paprika, wortel en aubergine.
De rookworst van Hema kost 2,50 euro per 250 gram, de OokWorst 3,50 euro. Je ziet het niet alleen bij deze vleesvervanger. Mensen kiezen vaker voor een plantaardige variant van vlees en het assortiment in de supermarkten groeit zienderogen.
HEMA: “Je kunt onze rookworst gewoon invriezen. Verse HEMA rookworst blijft drie dagen houdbaar en in de vriezer blijft het maximaal één maand lang houdbaar.”
Haal de rookworst uit de zak en doe 'm in een pan met heet water. Voor de Ookworst geldt: haal 'm eerst uit de plastic verpakking. Laat de worst circa twintig minuten garen. Let op, je hoeft 'm niet letterlijk te koken, dus zorg dat het water niet aan de kook gaat.
De beroemde rookworst van Hema komt uit de fabrieken van Unox in Oss. Dat hebben diverse oud-werknemers van Unilever bevestigd. Al lange tijd werd vermoed dat Hema de rookworsten in Oss liet maken, maar dat is nu dan echt zeker. In 2007 klapte een werknemer van Unox, een dochteronderneming van Unilever, uit de school.
Schutte: "Er bestaan magere varianten, waar minder verzadigd vet in zit. Maar ook dit is nog steeds bewerkt vlees met te veel zout. Daarom staat ook een magere rookworst niet in de Schijf van Vijf." Klaassen vindt ook dat de magere variant de gezondste optie is, omdat er minder vetten in zitten.
Zo maak je 'm klaar IN EEN PAN Leg de rookworst - in de gesloten binnenzak- een kwartier in heet, maar niet kokend water. Laat de worst nog een minuutje liggen alvorens 'm aan te snijden.
Rookworsten die vacuüm verpakt zijn, zijn meestal ook voorgegaard. Bij 'verse' rookworst van ons, die ook wel ambachtelijke rookworst wordt genoemd, moet de worst nog wel gegaard worden door hem te wellen in water. Hij is weliswaar gerookt, maar het vlees is nog rauw.
Wat kan niet in de magnetron? Eten met een schil eromheen kan niet altijd opgewarmd worden in de magnetron. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het eten als het ware ontploft. Denk dan bijvoorbeeld aan eieren en druiven.
Verwarmen van vloeistoffen en verwarmen van kliekjes. Koken van groente en aardappelen. Bereiden van kip, vis, gerechten met kaas. Bereiden van vlees, eiergerechten, doorkoken van bijvoorbeeld soep of vlees in saus en snel ontdooien.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.