Hamsters kunnen zich makkelijk door karton heen knagen, en een ontsnapte hamster in uw auto of de bus is niet echt leuk! Stop wat nestmateriaal, voer en water in de reisbox. Reizen met de auto kan een huisdier erg veel stress geven, zeker wanneer het de eerste keer is.
Re: Hamster meenemen in auto
ja je hamster kan gewoon mee in een vervoersbakje. ik zou de kooi apart meenemen, vervoersbakje draait het immers om de veilig vervoeren van de hamster. als jij geen jeepsafari van plan bent en geen ramen open zet of vol de airco laat blazen kan het geen kwaad.
Een hamster kan je vervoeren in een houten doos met ventilatiegaten. Het is minder stresserend voor het dier als het tijdens het vervoeren omringd is door bekende geuren, zoals bv. het nestmateriaal uit de nestplek. Na de aankoop moet het dier een aantal weken wennen aan de nieuwe situatie.
Dat kan, maar dan moet je wel aan een paar dingen denken voordat je vertrekt. Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!
Hamsters hebben graag beweging. Als de hamsters niet kunnen ontsnappen en de omgeving veilig is, is het verstandig om ze van tijd tot tijd buiten de kooi de pootjes te laten strekken. Dat kan bijvoorbeeld in een speciale speelren, waarbij u er op moet letten dat het dier er niet uit kan klimmen.
Er zijn wel degelijk hamsters echt dol op aandacht of echt dol op hun baas. Net als andere dieren vinden ze het leuk om aandacht te krijgen, mits deze hamsters tam zijn. Veel hamsters reageren op de stem van hun baasje, klimmen op je hand om aandacht te krijgen.
Allereerst kan het huisdiertje worden overgedragen aan familie, vrienden, kennissen of bijvoorbeeld een kinderboerderij. U weet dan waar de hamster naartoe gaat en wat zijn toekomst is. Dit weet u ook als de hamster afkomstig is van een fokker en hij daar naar terug gebracht kan worden.
Hamsters worden helaas niet heel oud. De gemiddelde levensverwachting voor deze knagers is ongeveer 2 a 3 jaar. Daarbij hangt de leeftijd die hamsters bereiken af van het ras en de leefomstandigheden. Goede verzorging onder ideale omstandigheden verlengt de levensverwachting van het diertje.
In het wild komen hamsters voornamelijk te voorschijn wanneer het schemer en donker is. Ze hoeven dan ook minder kleur te zien. En door de grote hoeveelheid staafjes kunnen zij veel beter in het donker zien dan mensen. Maar het beeld is niet zo scherp als dat van mensen.
Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Als een hamster zich wast, zijn voetjes en vacht schoonmaakt, dan betekent dit dat hij zich op zijn gemak voelt en tevreden is.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Mijn hamster bijt alleen maar, ze doet het echt al zolang we haar hebben en het houdt maar niet op. Soms bijt ze ook echt door, dan krijg ik er echt zo'n klein wondje van. Ze heeft best scherpe tanden dus het doet best wel pijn als ze bijt.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Je hamster kan aan je hand gaan likken, dat is lief en schattig maar hij kan ook aan je hand of vingers gaan knabbelen. Het is niet echt bijten maar fijn is het niet altijd. Sommigen zeggen dat als je hamster dit doet hij zout te kort komt, of dit ook echt zo is, si onduidelijk.
Een hamster die zich nog niet op z'n gemak voelt, kan en zal flink bijten! Laat in die eerste week uw hamster heel voorzichtig aan uw hand ruiken en wennen. Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Ja, je hamster mag stukjes appel eten. De wat zuurdere appels zijn het beste en als het kan: neem een appeltje van biologische afkomst dan weet je zeker dat er geen pesticiden zijn gebruikt.
Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten. Vaak wil de hamster gewoon aandacht. Het water moet dagelijks worden ververst, ook al is de fles niet leeg. Een hamster is heel schoon en zindelijk.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Om het hamster gevaren topic compleet te maken nog de waarschuwing dat je goudhamsters absoluut niet bij elkaar kunt zetten! Ook geen broertjes, zusjes, mannetje+vrouwtje of welke combinatie dan ook. Hamsters zijn erg territoriale beestjes en vechten tot de dood om dit te verdedigen.
In tegenstelling tot wat velen denken, slaapt een hamster vaak maar een week. In deze week stoort u uw hamster vooral niet. Na de winterslaap is uw diertje vaak weer de oude en is hij weer bereid om te spelen en te knuffelen.