Je hamster kan het snel te warm krijgen als de temperaturen buiten en dan vaak ook binnen in huis oplopen. Het diertje stelt het zeer op prijs als hij wat verkoeling krijgt. Oververhitting? Enkele minuten zon kunnen voor een hamstertje al fataal zijn!
Wanneer je de hamster goed warm houdt, wordt je hamster binnen 20-30 minuten weer wakker. Wanneer je hamster wakker wordt beginnen de poten en snorharen heel hard te trillen.Ook merk je dat je hamster steeds warmer wordt.
Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.
Pas op met de warme zomer dagen! Gerbils en hamsters of andere knaagdieren kunnen hier slecht tegen en hebben verkoeling nodig! Zorg altijd voor voldoende koelmogelijkheden bij uw Knaagdier of Konijn.
Kamertemperaturen tussen 18 en 23 °C zijn ideaal. Bij temperaturen lager dan 15 °C wordt de hamster minder actief.
Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
Net wat Snoopy_Love zegt, een airco is aardig koud en dat zal je hamster niet prettig vinden. Zorg dat de gordijnen van de kamer waar je hamster staat dicht zijn als de zon erop schijnt. Als de zon weg getrokken is bij die kamer, zet dan de ramen open om het door te laten luchten.
Hamsters kunnen niet goed zwemmen, ze kunnen lucht in hun wangzakken vasthouden om zo korte tijd boven water te blijven, maar als ze eenmaal helemaal nat zijn dan zinken ze snel. De pootjes zijn ook niet gemaakt voor het peddelen in het water (geen zwemvliesjes). Daarom blijven deze dieren uit de buurt van open water.
Producten waar suikers, zout en andere kunstmatige toevoegingen worden gebruikt zijn niet geschikt voor jouw hamster. Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
Hoe vaak moet je de volledige hamsterkooi verschonen? Dit kan wekelijks, tenzij de kooi vol zit met urinevlekken en keutels. Omdat je iedere dag het vieze strooisel verwijdert zal de kooi minder snel gaan stinken. Je ruikt het meteen als je de kooi toch beter direct kunt schoonmaken!
Een hamster kan probleemloos een weekend op zijn of haar eentje doorbrengen.
Een hard gekrijs wijst erop dat het knaagdiertje geschrokken is of heftige pijn lijdt.
Hamsters vinden temperaturen boven 28 graden niet meer fijn en probeer dan een plaats te vinden waar ietsie koeler is.
Hamsters hebben geen zweetklieren en kunnen ook niet hijgen. Ze zijn daardoor erg gevoelig voor oververhitting.
Nooit in de zon, want hamsters kunnen niet tegen hitte. De ideale temperatuur voor hamsters ligt tussen de 18 en 23 graden.
Veel hamsters zijn nachtdieren en brengen de dag slapend door. Een aantal soorten (de Russische, de Campbelli en de Roborovski dwerghamsters) hebben een afwijkend ritme van een paar uur. Ze slapen een poosje, dan worden ze actief om te eten en drinken, om daarna weer te gaan slapen.
Naast het hamstervoer eet een hamster een beetje groenten voor de vezels, gedroogde insecten voor de dierlijke eiwitten en af en toe een yoghurtdrop voor de darmen. Fruit en groenten vindt een hamster lekker, maar mag dit slechts beperkt eten. Hamsters zijn van nature niet gewend aan vochtrijk eten.
Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet. Nu de hamster alleen thuis is, is er ook niemand die even een raampje los zet in geval het te warm wordt of juist het raampje dicht doet als het een beetje gaat tochten.
Hamster kunnen snel last krijgen van stress. Alhoewel ze van nature bijzonder nieuwsgierig kunnen zijn, zijn het ook zeer alerte dieren. Dat heeft alles te maken met hun positie als prooidier in de natuur. In het wild kunnen deze knagers overal waar ze lopen, gegrepen worden door een natuurlijke vijand.
De vachtmijt is het beste vast te stellen door met een hele fijne kam (bijvoorbeeld vlooienkam) te kammen en dan onder een microscoop te bekijken. Bij een besmetting met vachtmijt zijn de mijten en eitjes dan zichtbaar.
Dominantie tonen. De hamster gaat op zijn achterpoten staan, doet dreigend zijn voorpootjes omhoog en laat zijn tanden zien. Vaak blaast hij daarbij ook nog eens zijn wangzakken op, of sist of piept er hoog bij.
Natuurlijke vijanden van de hamster zijn roofvogels (in Nederland uilen en buizerd, maar in Oost-Europa met name de rode wouw), vos en kleine marterachtigen (hermelijn, bunzing, steenmarter). Vooral jonge hamsters zijn het slachtoffer.
Tips om je hamster wakker te maken
leg een dekentje over het hamstertje heen of dek het toe met wat nestmateriaal. leg de hamster in je handen, strek hem iets uit en warm hem op. Hij zal na ongeveer een halfuur langzaam ontwaken.