Alle hamsters zijn het meest actief tussen zonsondergang en zonsopgang en hebben daarom grote ogen. Dit betekent echter niet dat ze een goed gezichtsvermogen hebben. Het lijkt erop dat ze geen diepte kunnen waarnemen.
Hamsters met gepigmenteerde ogen zien een wazige wereld met slechts vage kleuren variërend van blauwgroen tot amber en ultraviolet. Het zien van ultraviolette stralen is voor de hamster juist handig. Door ultraviolette licht te waarnemen kunnen hamsters bijvoorbeeld urine zien.
Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent.
Wij als mensen kunnen geluiden tussen de 16 Hertz en de 20.000 Hertz horen. Daarboven, het ultrasoon gedeelte, horen wij niet, maar hamsters wel! Hamsters kunnen geluiden tussen 80 Hertz en ongeveer 45.000 Hertz horen. Zij "praten" onderling met geluiden tussen de 32 en de 38 Kilohertz.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Je hamster veel verwennen en aandacht geven. Een groot hok,en veel buiten ze kooi spelen. en in/uit ze kooi kun je hapjes verstoppen. en je handen door het zaagsel halen,omdat je anders naar zeep enzo ruikt en dat vinden hamsters niet lekker.
Zoals alle dieren kunnen hamsters met elkaar maar ook met mensen communiceren. Ze gebruiken net als wij lichaamstaal om allerlei emoties te tonen, bijvoorbeeld als ze blij, bang, angstig, nieuwsgierig of boos zijn.
Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Het opbouwen van een band met je cavia of hamster vraagt om een rustige aanpak. Plan elke dag bijvoorbeeld een half uurtje met je knaagdier in. Zo kan hij wennen aan je geur en je stem. Breng wat tijd door in de buurt van je knagertje zonder dichtbij te komen.
Houd er rekening mee dat een hamster 's nachts actief is en dan aardig herrie kan maken. Een plekje op de kinderkamer is daarom geen goed idee! Zoek een plek waar het overdag rustig is omdat de dieren dan slapen. Zet het verblijf niet in de directe zon, dat is snel te warm.
Hamsters hebben geen groot geheugen. Ze kunnen bepaalde plaatsen onthouden waar ze ooit wat lekkers gevonden hebben en ze kunnen bepaalde geluiden zoals stemmen herkennen.
Re: 'huilende hamster'
puretos schreef: p.s ik heb onderzoek gedaan hierna, en het huilen komt bij veel hamsters voor. Verder kan het komen door o.a pijn, nerveusheid, andere hamsters missen (Die weg of dood zijn).
Alert (geïnteresseerd) Op de foto links kun je een hamster zien die heel alert is. Hij heeft wat gehoord en blijft onder het lopen even staan om goed te luisteren wat er gebeurd.Je kunt aan zijn oortjes goed zien dat hij geconcentreerd ergens naar luistert en hij kijkt naar waar het geluid vandaan komt.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Ben je geschikt als hamster-eigenaar? Hamsters zijn redelijk gemakkelijke huisdieren. Ze zijn leuk om naar te kijken en intelligent en actief.
Hamsters praten met elkaar door middel van geluiden, lichaamstaal en geur. Een hamster piept en krijst. Ze krijsen als ze denken dat ze worden aangevallen. Als een hamster zich uitrekt en wast, voelt hij zich op zijn gemak.
Piepen. Hamsters voeren graag uitgebreide gesprekken met zichzelf, bijvoorbeeld op zoek naar lekker eten of bij het bouwen van een nest. Uitgebreider en indringend gepiep kan echter ook pijn aanduiden – houdt het knaagdiertje in dit geval goed in de gaten.
De piepende geluiden zijn een manier van de jonge hamsters om duidelijk te maken dat ze er zijn. Wanneer de hamstermoeder ze even alleen laat, zal het piepen veel duidelijker en harder zijn. Het piepen van de jonge hamsters is dan een roep om warmte en voeding.
als ze op de rug liggen is juist de plek die het kwetsbaarst is, de buik, goed bereikbaar. Vaak is dit een teken van onderdanigheid maar dat zal deze hamster wel niet doen. soms liggen ze ook gewoon op hun rug als ze het warm hebben.
Wc rolletjes en niet gekleurd wc papier kan gewoon in de kooi, beestje mag dat ook gewoon eten. Papier en karton eten ze niet op hoor. Ze knagen het kapot, en slepen het soms mee naar hun nestje (eventueel in hun wangzakken) maar opeten doen ze niet. Kartonnen doosjes en wc-rollen zijn juist er geschikt om te geven.
Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten. Vaak wil de hamster gewoon aandacht. Het water moet dagelijks worden ververst, ook al is de fles niet leeg. Een hamster is heel schoon en zindelijk.
Hoe richt ik de kooi goed in? Hamsters zijn nachtdieren, dus overdag slapen ze. Waar je je hamster dus erg blij mee maakt, zijn veel verstopplekjes in zijn kooi. Dit hoeft niet eens een fluoriserend slaaphuisje van de dierenwinkel te zijn, met een stapel toiletpapier maak je de hamster nog een stuk blijer.