Meestal draagt men een driedelig pak tijdens een bruiloft, een sollicitatie of zakelijke momenten. Toch wordt het gilet ook wel eens zonder colbert gedragen waardoor men een stijlvolle casual look creëert.
Het lange gilet
Draag onder het gilet een blouse of een coltruitje.
De regels voor het dichtknopen van je gilet
Het vestje onder je jasje knoop je altijd dicht, op de onderste knoop na. Hier is geen verschil tussen zitten of staan. Het gilet is zo gesneden dat je er comfortabel mee kunt zitten als de knoopjes dicht zijn.
Bij een gilet mogen de knoopjes dicht, behalve het onderste knoopje. Dit zorgt voor net iets meer bewegingsvrijheid rondom je heupen.
Een op maat gesneden gilet zit dicht op je lichaam, zonder dat het te strak aanvoelt of dat de stof gaat trekken. Daarnaast is het belangrijk dat hij lang genoeg is. Je mag namelijk nooit, maar dan ook nooit de stof van je overhemd zien aan de onderkant.
was Edward VII aan de macht van 1906 tot 1910. Het gerucht gaat dat deze man, net als de meeste van ons, wel van een borrel en lekker eten hield en daardoor zo dik werd dat hij niet meer in zijn gilet paste. Hij liet daarom de onderste knoop open zodat het geheel er beter uitzag en een stuk comfortabeler zat.
Een grijs gilet onder een zwart pak wordt als bijzonder feestelijk beschouwd. Ook erg populair is de combinatie van een zwart pak en een gilet met krijtstrepen. Kortom, een gilet is geen must, maar kan wel stijlvol en modern zijn.
De etiquette van een driedelig pak
Ondanks dat een driedelig pak de gehele dag gedragen mag worden, zitten er wel andere etiquette regels verbonden aan een driedelig pak. Een driedelig kostuum is eigenlijk niets meer dan een tweedelig pak, dat bestaat uit een colbert en een pantalon, waar je een gilet bij draagt.
Regel bij een colbert met enkele rij is dat je de bovenste knoop dicht doet als je staat. Als je gaat zitten, mag je hem open doen. Bij een single breasted colbert met twee verticale knopen laat je de onderste knoop altijd open. Ook hier weer doe je de bovenste dicht als je staat.
Het gilet moet lang genoeg zijn om de tailleband van de pantalon te bedekken. Het is een slordig gezicht als het overhemd tussen het gilet en de pantalon uitkomt. Net zoals bij andere kledingstukken is er voor het gilet ook een bepaalde etiquette.
Wat draag je onder een vestje:
Een eenvoudig T-shirtje of hemdje, maar ook een blouse in een soepele stof. Vermijd tops met opvallende details zoals zakjes en ruches. Een jurk met een glad bovenstuk. Over een top of jurk met een V- of boothals draag je een vest met een V-hals of een vestje zonder sluiting.
Een vestje kun je eigenlijk op alles dragen. Zowel over een jurkje, op een rokje, op een broek of legging of over een catsuit. Wel is het heel belangrijk om te kijken hoe je hem draagt. Heb je gekozen voor een vestje met bijvoorbeeld een leopard print kies dan voor een rustige basis.
Het spijkergilet is de meest populaire versie in zijn soort. Je combineert hem met een maxi jurk of maxi rok. Die laten we niet achter in de zomer. Draag ze met laarzen, een grof vest en een vleugje fringe.
Een waist coat is een beetje hetzelfde als een bodywarmer, helemaal als zo'n waist coat gevoerd is. Daarom is het aan te raden om het item op koudere dagen te dragen over een trui of vest zodat je lekker warm blijft. Op warmere dagen draag je er gewoon een lange blouse, tuniek of jurk onder.
Draag de hem dan dicht onder een colbert en laat het colbert open hangen. Of draag de hem juist boven een colbert. Kies bij deze stijl voor een dunne bodywarmer in een rustige kleur die goed past bij de rest van je outfit.
Bespoke / Tailoring. Op zijn Nederlands zeggen we ook wel 'maatpak'. Een kledingstuk dat helemaal op maat en naar jouw smaak is gemaakt. Je kunt alles kiezen, van stof tot stiksel.
Het herenkostuum of pak: de hoofdonderdelen
een colbert dan wel het jasje; een broek dan wel de pantalon; eventueel een gilet oftewel het mouwloze vest.
5-delig pak: colbert, broek, gilet, stropdas, pochet.
Bij blauwe pakken draagt men doorgaans bruine schoenen. Alhoewel bruin en blauw contrasterende kleuren zijn, is deze kleurencombinatie voor veel mensen prettig om te zien. Bij donkerblauwe pakken passen donkerbruine schoenen. Hoe lichter de blauwtint, hoe lichter de bruintint van de schoenen mag zijn.
Het colbert + gilet
We zien het steeds vaker: het gilet (of vest) onder een colbert. Dit creëert een landelijke en stoere look. Momenteel is de trend om een gilet in een andere print of kleur te dragen dan het colbert. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een geruiten gilet in combinatie met een effen colbert.
Blazers lijken best wel op een kostuumjasje, dit is een jasje dat je op een bijpassende broek draagt. Het verschil is dat er bij de blazer geen bijpassende broek hoort en dat je het jasje dus kunt dragen op iedere outfit. Het item beschikt vaak over unieke knopen en ook heeft het jasje zogenoemde patch zakken.
Zoals we eerder al zeiden: de pasvorm van een overhemd komt het beste tot zijn recht met maximaal twee knoopjes open. Voor een formele look open je maximaal één knoopje. Wil je iets informeler voor de dag komen, dan kan je ook twee knoopjes openlaten.
De colberts hebben meestal twee knopen, maar één of drie kan ook. De regels luiden als volgt. Draag je een single-breasted colbert met één knoop? Dan draag je jouw colbert altijd gesloten.