Beton is een perfecte ondergrond in de opbouw van een gietvloer. Voordat de gietvloer kan worden gelegd moet de betonnen ondervloer wel opgeschuurd worden met een diamantschuurmachine. Het ruwe oppervlak dat hierdoor ontstaat, biedt een goede hechting voor de gietvloer.
Een gietvloer zal in de meeste gevallen duurder uitkomen dan een betonvloer. Vloerverwarming combineren met een betonvloer is mogelijk, net zoals dat kan bij een PU gietvloer. In combinatie met een epoxyvloer wordt dit in principe niet aangeraden.
Er ligt al een vloer
Een gietvloer kan in principe op alle bestaande vloeren gegoten worden. Of het nu beton, hout of anhydriet is. Door het te bewerken met een primer – en eventueel een scheuroverbruggende laag – hecht de vloer goed en kan een onstabiele ondergrond goed bewerkt worden.
De gietvloer kan gewoon over de tegels heen gelegd worden. Ook is een gietvloer een naadloos geheel en heb je geen voegen meer waar vuil in kan kruipen. En als allerlaatst is het een minimale dikte die erboven komt, waardoor het ook een ideale combinatie met vloerverwarming is.
Betonnen ondervloer
Beton is een perfecte ondergrond in de opbouw van een gietvloer. Voordat de gietvloer kan worden gelegd moet de betonnen ondervloer wel opgeschuurd worden met een diamantschuurmachine. Het ruwe oppervlak dat hierdoor ontstaat, biedt een goede hechting voor de gietvloer.
Gietvloer leggen
Gietvloeren bestaan altijd uit meerdere lagen, deze lagen hebben allemaal tijd nodig om te drogen. Daarom moet u rekening houden bij een epoxy en polyurethaan vloer van een gemiddelde legtijd van 3 tot 5 werkdagen. Dit is uiteraard afhankelijk van de afwerking van de gietvloer.
Een epoxy gietvloer is harder en sterker dan een PU gietvloer. Polyurethaan biedt qua eigenschappen meer comfort en is daarom ook geschikt voor toepassing in huizen. De epoxyvloer is door de typische kenmerken weer meer geschikt voor toepassing in industriële ruimtes.
Gietvloeren zijn niet krasvast
De gietvloeren voor in woningen zijn licht flexibel en voelen daardoor comfortabel aan. Maar deze vloeren kunnen wel degelijk krassen krijgen als deze niet goed genoeg beschermd worden, net zoals dat het geval is bij een houten vloer of een vloer van linoleum.
Een verschil tussen een gietvloer en woonbeton is de flexibiliteit. Een PU gietvloer is gemaakt van flexibel kunsthars en daardoor meer elastisch. Woonbeton bestaat voor het grootste deel uit cementgebonden materiaal en is daardoor minder elastisch. Het is natuurlijk materiaal dat hard is te noemen.
De prijs van een vloer
De prijs die je betaalt wordt bepaald door de kwaliteit van de vloer en door de print van het pvc. Een goede pvc vloer is dus nog altijd een stuk goedkoper dan een gietvloer. Een gietvloer begint namelijk bij ongeveer 35 euro per vierkante meter.
Sommige vloeren zijn zeer krasgevoelig, sommige kunnen scheuren, of hebben last van (sterke) verkleuring. Sommige gietvloeren kennen die problemen minder of niet. Dat alles is afhankelijk van het kwaliteitsniveau dat je bereidt bent te kiezen.
Het antwoord is: Ja, een gietvloer kan scheuren. Maar een scheur in uw gietvloer is echter in 95 procent van de gevallen te wijten aan een scheur in de ondergrond, waardoor uw gietvloer ook scheurt. Scheurvorming in nieuwbouw woningen komen doorgaans vaker voor dan in bestaande woningen.
Een gietvloer moet in principe 3 tot 5 dagen drogen. Maar omdat er ook voorbehandeltijd bijkomt en de vloer ook nog laag voor laag met de hand moet worden aangebracht, duurt het hele proces ongeveer anderhalve week voordat u weer gebruik kan maken van de ruimte.
Het zandcement moet een aantal weken drogen, afhankelijk van de dikte van de dekvloer. Bij een dikte van 4 cm, geldt een droogtijd van ongeveer 4 weken, bij een dikte van 5 cm, ongeveer 5 weken, etc. De dekvloer moet drogen bij een omgevingstemperatuur van 15 graden.
Een polyurethaan vloer is bij normaal gebruik niet giftig. Dit wordt vaak gedacht, omdat er bij de verwerking van polyurethaan wel schadelijke stoffen vrijkomen. Zodra de polyurethaan vloer volledig is uitgehard, is de vloer niet meer giftig.
Het mag duidelijk zijn dat een gietvloer zeker isolerende eigenschappen heeft. Daarnaast gaat een gietvloer door de slijtvaste eigenschappen een lange tijd mee. Goed voor je portemonnee dus! Let er wel altijd goed op welke soort je kiest als je ook van plan bent om gebruik te maken van een vloerverwarming.
Beton is een perfecte ondervloer om een gietvloer op te leggen. Voordat de gietvloer op beton gelegd wordt, dient de betonnen ondervloer wel opgeschuurd te worden. Hierdoor ontstaat er een iets ruwer oppervlak dat een perfecte hechting biedt voor de gietvloer.
Het type gietvloer is één van grootste kostenbepalers. Dit heeft te maken met de kostprijs van de grondstoffen en de arbeidsintensiviteit van de plaatsing. Sommige gietvloeren worden in 3 lagen geplaatst, anderen vergen 6 lagen.
Een steentapijt is het goedkoopst. Het uiterlijk wordt bepaald door kleine kwartssteentjes of grind, die gebonden zijn met epoxyhars en vervolgens op de vloer worden aangebracht. De variatie is groot en hangt vooral af van de dikte van de korrels en de kleur. Een gietvloer van epoxyhars is de tweede keuze.
De prijs van een gietvloer ligt in 2022 tussen de € 45,- en de € 65,- per vierkante meter. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van onder andere: het aantal vierkante meters, het gebruikte materiaal, de huidige ondervloer, de locatie en de gewenste kleur.