Egels doen geen kwaad. Overdag slapen ze in moeilijk vindbare nesten en 's nachts gaan ze op zoek naar eten (rupsen, slakken en andere insecten). In Nederland en België krijgen egels één keer per jaar een nestje, in oktober. Van november tot en met mei is de egel in winterslaap.
Als er een egel in je tuin zit, hoef je in principe niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap.
Wanneer egels een onderkomen delen kunnen zij wel agressief naar elkaar reageren. Bij gevaar maken egels geluiden zoals grommen en blazen (Neumeier, 1998; Dierenkliniek Zuiderkaag, z.d.). Als een egel bang is rolt de egel zich op en komen de stekels rechtop te staan om zichzelf te verdedigen (Riley & Chomel, 2005).
Kunnen egels bijten? Jazeker, kijk maar naar de foto.
Egels zijn beschermde dieren, het is dan ook verboden om egels zelf op te nemen. U geeft een egel de meeste kans door het dier zo spoedig mogelijk naar de dichtstbijzijnde opvang te brengen.
De egel heeft voor de mens een hoge aaibaarheidsfactor. Toch houdt het dier niet van aanrakingen. Dan trekt het zijn snuit in en verandert in een 'hondsegel'. Hoe hoger de aaibaarheidsfac-tor, des te meer is de mens bereid iets voor het dier te doen.
Katten vormen niet echt een probleem voor egels. Ze zijn eerder nieuwsgierig dan een bedreiging. Maar voor andere kleine zoogdieren en vogels in je tuin kan een kat wel gevaarlijk zijn.
Als een egel werkelijk in nood raakt, kunnen ze luid en doordringend gillen.
Als egels paren maken ze helemaal veel herrie. Ze grommen, puffen, snuiven, knorren en blazen.
Naast regenwormen, kevers, slakken en spinnen eet een egel kadavers van vogeltjes en als het de kans krijgt jonge muizen.Ook fruit en zachte zaden worden graag gegeten. Egels leven vooral in struikgewas, in dichtbegroeide tuinen en parken, maar ook bij houtwallen en ongemaaide slootkanten.
De witbuikegel kan vrij tam worden als hij van jongs af aan dagelijks gehanteerd wordt. Een nieuwe egel moet vaak wel eerst wennen aan het hanteren. Dat kunt u doen door hem dagelijks even op schoot te laten slapen onder een dekentje, zachtjes tegen hem te praten en door hem regelmatig iets lekkers te geven.
Een egel in de natuur eet rupsen, larven, wormen, pissebedden, slakken, oorwurmen, mieren, spinnen, enz.Maar soms ook een zieke of dode muis, een nest muizen, kikkers, padden en zelfs af en toe bijen en wespen. Door hun goede reukvermogen en hun goede gehoor weten ze al deze prooidieren op te sporen.
Een berg bladeren, takken of houtblokken in een rustig hoekje van de tuin vormt voor egels een warme, droge en beschermde plek om te overwinteren en te nestelen. En net als de egels zoeken ook insecten, duizendpoten en slakken hun toevlucht op deze plekken.
Egels zijn nuttige dieren. Zij eten veel voor ons schadelijke insecten en slakken. Ook zijn zij grote opruimers van aas, weggegooid voedsel en fruit. Op regenwormen zijn zij dol.
Dit dier laat je zien dat je niet bang moet zijn om dingen te delen. Met andere woorden: het is noodzakelijk om jezelf te zijn en om zelfrespect te hebben. Neem de dingen persoonlijk. Vooral als de mensen om je heen niet kunnen zien wat je bedoelingen zijn of je woorden verkeerd begrijpen.
Vossen en dassen vinden het lastig om een opgerolde egel te pakken, maar soms lukt het wel.Grote roofvogels, zoals sperwers en uilen, hebben er minder moeite mee. Bovendien zijn die lastiger te horen en te ruiken. De grootste vijand van de egel is de mens.
Deze geluiden geven aan dat ze zich gestoord maar niet bedreigd voelen. Verder snuiven ze ingehouden als ze een vreemd voorwerp of omgeving onderzoeken. Maar ook tijdens de paring puffen en blazen ze als een oude stoomtrein. Het mannetje loopt steeds maar rond het vrouwtje in een poging haar over te halen om te paren.
Als egels bepaalde geluiden maken dan heeft dat een betekenis bijvoorbeeld als de egel het geluid van een piepende jong vogeltje maakt dan heeft de egel honger, als hetzelfde geluid harder en langer, dwingender wordt aangehouden dan wil de egel aandacht.
Een doorgang ter grootte van een kattenluikje is al genoeg. Zet elke avond op de looproute van je egel een bakje (harde) kattenbrokjes en een waterbakje neer.
Ons advies is dan ook om voornamelijk kattenbrokjes en vers water te geven. De samenstelling van de kattenbrokjes dient een hoog percentage aan vlees te bevatten, hoe hoger het percentage, hoe beter het voor de egels is. – Als extraatje of als er jonge egels zijn, kan nat voer voor katten aangeboden worden.
Laten we meteen dit hardnekkig misverstand uit de wereld helpen: nee, egels eten geen kippen en vallen je kakelende eierfabriekjes ook niet aan. Waar egels wél gek op zijn, zijn insecten en weekdieren.
Egels hebben specifieke egelvlooien, die enkel op hen overleven, en lopen ook vaak rond met teken. Normaal hebben ze daar geen last van, maar als een egel overmatig veel teken of vlooien heeft, of vliegeneitjes of vliegenmaden, is hij wellicht verzwakt en kan hij best opgevangen worden.
“Gewoonlijk krijgen we rond deze tijd vooral egels binnen die gewond raken door grasmaaiers, maar dit jaar zien we veel meer egels met infecties. Ze hebben abscessen en/of ernstige huidafwijkingen aan hun poten en kop.
Als de jongen al groter zijn, verplaatst de moeder het nest doorgaans door de jongen bij hun nekvel te grijpen en één voor één naar een veiliger plek te brengen. Egels kunnen maximaal tien jaar oud worden, maar meestal worden ze niet ouder dan een jaar of vijf.