Birkhead: „Alle vogels hebben reukzin, maar niet bij alle soorten is die even sterk ontwikkeld. Sommige soorten, zoals de wilde eend, kunnen vijanden ruiken – honden, mensen. Andere gebruiken reukzin om te navigeren.”
Waarschijnlijk kunnen vogels wel ruiken, maar hoe goed, dat is voor de meeste soorten niet bekend. Bij vogels waarvoor het ruiken nut heeft in het dagelijkse leven, is het in ieder geval goed ontwikkeld. Bijvoorbeeld: Aas etende soorten, zoals sommige gieren, gebruiken hun neus om kadavers te vinden.
Kiwi is bijna blind
Vogels ruiken met hun snavel, waarin twee neusgaten zitten. Bij alle vogelsoorten zitten die neusgaten aan het begin van hun snavel, behalve bij de kiwi. Die heeft ze aan het uiteinde van de snavel. De Nieuw-Zeelandse vogel is net als de kalkoengier een extreem goede ruiker.
Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Kwakers die kwaken echt bijna altijd. Ook als er geen onrust is of schrik. Bij schrik veranderd de toonhoogte en de intensiteit van het geluid. Een wilde eend kwaakt niet snel in het donker omdat zij zich dan verraad.
Dat is jammer, want een vacht kun je aaien. Daar zijn mensen dol op. Als ze een dier met haar zien, steken ze meteen hun handen uit. Lekker aaien!
Andere manieren om eenden te verjagen
Ook eenden verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers eenden. Een goed voorbeeld hiervan is de Ketrop Black Hawk kite.
1. Probeer elke dag je hand rustig in het hok te leggen en kijk hoe de loopeendjes erop reageren. Zo wennen ze aan je handen en worden ze erg snel tam.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Vogels kunnen geen scheten laten
Vogels, zo blijkt, zijn niet in staat om scheten te laten. In hun darmen vind je niet de gas producerende bacteriën die je bij zoogdieren wel vindt. Daarnaast gaat het voedsel zo rap door hun spijsverteringsstelsel, dat er helemaal geen tijd is om windjes te laten.
Vogels vliegen vaak in een V-vorm. Dat doen ze niet alleen omdat het zo leuk allitereert, maar om energie te sparen. Bij een vliegende vogel is de druk onder de vleugel hoger dan de druk erboven. Die lucht wil dus opstijgen en die stuwt de vogel omhoog.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Wat zoogdieren niet kunnen ruiken? "Wanneer zoogdieren zich aanpassen aan het leven in water, degenereert hun reukvermogen meestal. Het belangrijkste voorbeeld zijn de walvisachtigen – walvissen en dolfijnen – waarvan er vele hun reukvermogen hebben verloren.”
Hoe weten vogels waar eten is? Vogels doen niets anders dan de hele tijd in de gaten houden of er ergens gezonde voeding te halen valt. Ze kunnen het zien en ruiken, maar houden daarbij ook andere vogels in de gaten. Zodra ze zien dat er ergens 'wat te halen valt' gaan ze snel een kijkje nemen.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Maar vast staat dat veel brood eten niet gezond is voor eenden. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig.
Eenden zouden voornamelijk groenvoer uit de natuurlijke omgeving moeten eten, zoals gras en lage plantjes, eendenkroos, kleine visjes, kikkers en andere waterdiertjes. Eend op zoek naar groenvoer onder water.
Het is heel onhandig hoor een eend als huisdier; ze worden namelijk nooit zindelijk! Nu zijn het nog grappige kleine kakjes, maar let op: het worden stinkende flatsen in je huis en het grappige gaat daar snel vanaf!
Een volwassen wilde eend kan een leeftijd van vijftien jaar bereiken. Het gewicht ligt tussen de 800 en 1500 gram. Wilde eenden hebben vaak veel kuikens per leg.
Jaarlijks brengen in Nederland acht miljoen eenden hun leven door zonder ooit water te zien. Ze kunnen niet zwemmen, zich nauwelijks wassen en hun hele leven gaat voorbij zonder dat ze zelfs maar een keer kopje onder kunnen gaan. Hun zwemvliezen blijven ongebruikt.
Eenden zijn agressief
Uit een Australische studie blijkt dat eenden een stuk agressiever worden als ze geregeld gevoerd worden. Let op je handen dus.
Ze wassen zich in het water, ze drinken eruit en doen ook hun ontlasting in hetzelfde water. Vandaar dat het noodzakelijk is dat het water waarin ze zwemmen zo schoon mogelijk is. Het water schoonhouden, kan doormiddel van een filterpomp, het water verversen of de juiste bezettingsgraad van de eendenvijver.
Mandarijneenden leven vooral op zaden en noten. Omdat ze in bomen zitten hebben ze goede ogen nodig om op de grond hun eten te kunnen zien. Ze blijken ook goed in het donker te kunnen kijken. Net als de wilde eend eten ze ook slakken en insecten.