Voerschema's moet je weggooien, gebruik je gevoel. Verwacht hier geen voerschema's omdat elke duif, elk hok, elke omstandigheid weer anders is. Wel kan ik je verraden dat je niet te zwaar of te veel moet voeren. Duiven mogen best vol zijn maar niet te zwaar of te vet.
Een duif eet per dag zo'n 30 tot 40 gram granen en drinkt ongeveer 50 ml water. Een duif heeft in verhouding veel vocht nodig, dit is om het voer goed te kunnen verteren.
De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel - zoals zaden en scheuten van planten - in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden.
Duiven worden twee keer per dag gevoederd, vroeg in de ochtend en laat in de middag of begin van de avond. Een kwartier na het verstrekken van het voer moet de voederbak leeg zijn, anders wordt teveel voer gegeven. Al snel na de geboorte worden jonge duiven door de ouders gevoerd met kropmelk of duivenmelk.
Een duif heeft water nodig voor de geleiding en vertering van het voedsel. Per dag drinkt een duif ongeveer 50 ml water. Als er jongen te voeren zijn, is dit het dubbele. Het beste is om duiven elke dag vers kraanwater te geven.
Buiten de vraag of het wettelijk gezien mag, is brood of ander 'menseneten' niet goed voor vogels. Dit geldt niet alleen voor duiven, maar ook voor de eendjes en ganzen in het park. Brood is eenzijdig voedsel én er zit teveel zout in. De Vogelbescherming geeft aan dat broodkruimels geen kwaad kunnen, maar met mate.
Een duif kan geen twee dagen zonder water maar wel zeven dagen zonder eten.
Maïs. Maïs is ontegensprekelijk een van de beste duivenvoeders, het is arm aan ruwe celstof, zeer verteerbaar en een van de rijkste aan vet van alle granen. Het wordt zeer graag gegeten in al zijn vormen, grootte en kleur.
Je hoeft de wind maar tegen te hebben en je kunt het zelfs met de beste duiven in de grootste vorm schudden. Om plaatselijk goed te spelen volstaan goede duiven en vorm, om op nationaal niveau te presteren is dat niet genoeg. Daartoe heb je ook heel veel geluk nodig, moet je 'goed liggen'.
Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
Gezelschapszoekers. Het liefst leven duiven in grotere gezelschappen. Mocht je overwegen om duiven te gaan houden, dan adviseert huisarts Piet om voor minimaal twee soortgenoten te gaan.
Het pronkvliegen stimuleert de voortplantingsfuncties. Ongepaarde duivinnen komen vooral onder de indruk als de doffers tijdens het vliegen om te imponeren aanstellerig luid klappen met hun vleugels. De doffers vliegen luid klappend meestal kleine stukjes.
Overdrijf het niet met voeren. Voer geen lichte mengelingen met een hoog vetgehalte en veel koolhydraten, zoals Vandenabbele, Gerry Plus, Super Winner, Super Diät of Super Start etc. Dan trainen de duiven weliswaar geweldig goed, maar gebruiken de vetten lang niet op.
Duiven zijn de enige vogels die kunnen drinken zonder hun kop op te tillen. Ze hoeven het water niet op te scheppen en in hun keel te laten lopen, maar houden hun snavel in het water en zuigen het omhoog.
Op het menu staan granen, onkruidzaden en vruchten, maar soms ook torretjes, rupsen en vruchten. De Turkse tortel is ook te vinden op voedertafels in tuinen. De eerste paar dagen worden de jongen gevoed met 'melk' uit de krop van beide ouders.
We laten zelf sierduiven meestal drie weken in hun hok zitten. Dan is er wel een hele kleine uitvlucht buiten, maar dat is niet veel. Na die drie weken mogen ze gewoon rondvliegen en zelf weten wanneer ze naar binnen en naar buiten gaan.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen.
Bijvoorbeeld vier afdelingen van minstens 80 centimeter breed, 160 cm diep en 200 cm hoog. Groter mag altijd maar kleiner liever niet. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, bepaal je het aantal duiven. Niet meer dan 2 duiven per kubieke meter.
De 5 geboden om de goede vorm te bereiken. Een duif welke de goede conditie te pakken heeft laat dit zeer vlug blijken, de spieren komen gespannen te staan en de duif in kwestie komtzo rond als een bal. haar gewicht lijkt aanzienlijk toe te nemen.
Wanneer het hok 1 meter breed is, kun je de broedbakken 50 cm breed maken en 40 cm hoog. In het duivinnen hok plaats je 8 zit schappen en in het jongen hok plaats je 16 zitschappen. Je kunt dan in totaal 32 duiven houden. Een prachtig aantal waarmee je de sport prima kan uitoefenen.
Een goede liefhebber neemt de duif op heel voorzichtige wijze, de kop naar de borst gericht, met de twee handen uit het mandje. Een minder goede liefhebber legt linker- of rechterhand bovenop de rug van de duif om ze op deze wijze vast te nemen.
Dit geluid wordt vooral door de duivers (mannetjes) gemaakt als ze willen paren met een duivin (vrouwtje) of als ze willen imponeren tov indringers. Hierbij zetten ze dan ook hun hals luchtzakken dik op waardoor ze een nog meer imponerende houding aannemen.
Je zorgt ervoor dat de nylon kous heel goed aangespannen rond het pootje gedraaid is. Het uiteinde van de kous draai je mooi op en je schuift de ring over de kous. Dan mag je zo hard als je kan aan de kous en met je andere hand aan de ring trekken. De ring zal langzaam maar zeker over de poot schuiven.
Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem. De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken.