In het algemeen is het opvragen van adresgegevens door de deurwaarder uit de BRP pas toegestaan indien een debiteur na het versturen van een eerste aanmaning niet reageert en dan nog alleen met het oog op het uitbrengen van een dagvaarding.
Tegenwoordig kan de deurwaarder de gegevens inzien als er een dienstverband is. Maar alleen weten wie de werkgever of uitkeringsinstantie is, is niet voldoende. Om te beoordelen of het beslag zinvol is wil de deurwaarder weten wat onder het beslag gaat vallen en of er al andere beslagleggers zijn.
Als een deurwaarder een dagvaarding wil betekenen maar jij doet de deur niet open dan mag de deurwaarder de dagvaarding achterlaten, bijvoorbeeld in de brievenbus. Wanneer je niet thuis bent dan kan de deurwaarder dagvaarding ook afgeven (betekenen) aan een huisgenoot.
De deurwaarder moet zich houden aan de regels van de KBvG (Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders). Een deurwaarder mag bijvoorbeeld niet: onnodig dreigen met beslag op uw spullen. onnodig kosten maken om uw schuld betaald te krijgen.
Op welke tijden mag de gerechtsdeurwaarder zijn werkzaamheden verrichten? De gerechtsdeurwaarder mag van 7.00 uur tot 20.00 uur gedurende zes dagen per week ambtshandelingen verrichten.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Ja, dat kan! Als een inwonend kind schulden heeft kan de deurwaarder beslag leggen op jouw spullen. Wil je dit voorkomen? Leg dan in een vaststellingsovereenkomst vast welke spullen van wie zijn.
De gerechtsdeurwaarder heeft al wat informatie van u, hij weet wie u bent en waar u woont, doordat hij het BRP mag raadplegen.
In het algemeen is het opvragen van adresgegevens door de deurwaarder uit de BRP pas toegestaan indien een debiteur na het versturen van een eerste aanmaning niet reageert en dan nog alleen met het oog op het uitbrengen van een dagvaarding.
Kan ik een betalingsregeling met de gerechtsdeurwaarder afspreken? Dat is mogelijk. U maakt dan samen een afspraak over het terugbetalen van de schuld. Dat betekent dat u én de schuldeiser het eens moeten zijn over de afspraak.
Een schuldeiser kan ook een advocaat, gerechtsdeurwaarder, notaris of incasso inschakelen om een schuld minnelijk in te vorderen. Ook zij moeten zich houden aan wat hierboven staat, maar voor hen gelden er zelfs nog bijkomende regels.
De schuldeiser kan echter weigeren om u een afbetalingsplan toe te kennen. Een gerechtsdeurwaarder zal zoveel als mogelijk proberen om tot een oplossing te komen en har- de maatregelen, zoals verkoop van uw inboedel of uithuiszetting, te vermijden.
Lukt het niet om zelf uw schulden te betalen? Meld u dan aan voor schuldhulpverlening van uw gemeente. Als u voldoet u aan de voorwaarden, start u met een vrijwillig 'minnelijk schuldentraject'. Uw schuldhulpverlener maakt dan afspraken met uw schuldeisers over het betalen van de schulden.
Dankzij de nieuwe privacywet AVG kunt u voortaan gratis zien of iemand in uw omgeving schulden heeft. Gegevens van het Bureau Kredietregistratie (BKR) zijn vanaf nu zonder kosten op te vragen. Alle schulden van meer dan 250 euro moeten worden bijgehouden door het BKR.
De bank bevriest uw rekening en geeft uw saldo door
Maar u kunt er niets meer afhalen. Uw bank geeft binnen 4 weken informatie over uw banksaldo aan de deurwaarder. Dit heet een 'verklaring'. De deurwaarder stuurt u binnen 3 dagen een kopie van deze verklaring.
Een gerechtsdeurwaarder is een openbaar ambtenaar die is belast met het verrichten van zogenaamde ambtshandelingen. Qua betekenis bestaat er geen verschil tussen een deurwaarder en gerechtsdeurwaarder. De benaming gerechtsdeurwaarder is iets formeler en wordt gebruikt in de wet.
Een deurwaarder heeft een wettelijke status en daarmee meer macht als een incassobureau. Reageert de schuldenaar niet op de communicatie van het incassobureau? Dan zullen zij een deurwaarder inschakelen. Ook voor een deurwaarder geldt dat het werk dat zij doen extra kosten met zich meebrengt.
Wat mag een incassobureau niet? Een incassobureau mag geen officiële documenten maken, zoals een dagvaarding. Alleen een gerechtsdeurwaarder mag een dagvaarding afgeven of versturen.
Uw beslagvrije voet mag niet hoger zijn dan 95% van uw inkomen. Zo houdt u 5% van uw inkomen over om uw schulden mee af te lossen. In bijzondere situaties kunt u de deurwaarder vragen om uw beslagvrije voet te verhogen.
Hoe vaak een deurwaarder beslag mag leggen hangt af van de situatie en de soort beslaglegging. Er is sinds 2021 een nieuwe regel over het bedrag waarop beslag mag worden gelegd. Sinds 1 januari 2021 moet de deurwaarder een bedrag op de bankrekening van de schuldenaar laten staan waar deze van kan leven.
Een deurwaarder is als enige in Nederland bevoegd om beslag te leggen op inkomsten, loon of salaris, op banktegoeden of op roerende en onroerende zaken. Ook mogen wij tot ontruiming van woningen en bedrijfspanden overgaan.
Wilt u weten of er beslag op een woning is gelegd? Beslag wordt gelegd als de verkoper schulden heeft. Is beslag op een woning bij het Kadaster ingeschreven, dan staat dit vermeld in de hypotheekinformatie.
Wijziging beslag- en executierecht
Eén van deze wijzigingen houdt in dat een gerechtsdeurwaarder geen beslag meer mag leggen op een huisdier, dus ook niet op een waardevolle rashond.
De deurwaarder mag alleen tot beslaglegging overgaan op de inboedel van de huisgenoot waarvan hij zeker weet dat de spullen toebehoren aan de huisgenoot waarop de deurwaarder een vordering heeft.