Een overeenkomst mag niet stilzwijgend verlengd worden, ook niet meer voor de duur van een jaar, tenzij de consument gedurende de verlenging kan opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Effectief betekent dit dat er dus alleen verlengd wordt met een maand.
Stilzwijgende verlenging
Dit betekent dat uw oude contract automatisch doorloopt. Bij stilzwijgende verlenging blijven de voorwaarden van uw contract hetzelfde. Had u bijvoorbeeld een contract voor 6 maanden? Dan loopt uw contract nog eens 6 maanden door.
Na de eerste contractperiode mag u het abonnement met een consument telkens met maximaal 3 maanden stilzwijgend verlengen. U moet de consument iedere 3 maanden de mogelijkheid geven om op te zeggen.
Aanzegtermijn. Als u een tijdelijk contract heeft van 6 maanden of langer, heeft uw werkgever een aanzegplicht. Dit betekent dat uw werkgever minimaal een maand voordat het tijdelijke contract afloopt schriftelijk aan u moet melden of het tijdelijke contract verlengd wordt of niet.
De werkgever heeft het recht om uw contract voor bepaalde tijd niet te verlengen en hoeft hiervoor geen toestemming te vragen bij het UWV of de kantonrechter. Het arbeidscontract eindigt dan op de aangegeven datum en vanaf die datum is de werknemer werkloos.
Stel, je wilt het arbeidscontract van een medewerker niet verlengen. Dat kan, mits alle regels in acht worden genomen vanuit de WWZ (maximaal 3 contracten in 3 jaar). De redenen kunnen divers zijn: past niet in het team, geen werk meer, mismatch bij de aanname (zonde, is vaak echt te voorkomen), etc.
stilzwijgend = stilzwijgend bijv. naamw. Uitspraak: [stɪlˈzwɛixənt] zonder er iets over te zeggen of aandacht aan te schenken Voorbeeld: `Het contract wordt stilzwijgend met een jaar verlengd, tenzij je drie maan...
Een variabel energiecontract is een overeenkomst voor een onbepaalde tijd. Je kunt het ook zien als een doorlopend contract dat je aangaat voor een flexibele tijd. Bij verschillende energieleveranciers wordt dit soort contract ook direct opzegbaar, kortlopend energiecontract of een flex deal genoemd.
Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen.
Zonder verlenging eindigt het dienstverband van rechtswege (ontslag van rechtswege). Strikt genomen is dit geen ontslag, maar een overeenkomst die eindigt.
Als u niet of niet tijdig aanzegt, moet u de werknemer een boete betalen. De boete is gelijk aan één maandsalaris. Het maandsalaris bestaat in het geval van de aanzegvergoeding uit het bruto uurloon vermenigvuldigd met de overeengekomen arbeidsduur per maand, kortom het kale bruto loon.
Vast contract na 3 opvolgende tijdelijke contracten
Een werknemer krijgt automatisch een vast contract als: Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad bij dezelfde werkgever, of; Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers.
Een order die net zo lang van kracht blijft tot hij is uitgevoerd, door de klant is ingetrokken, of, bij opties, afloopt met expiratie.
De Wet Van Dam bepaalt dat consumenten hun langlopende contracten (zoals abonnementen) op elk moment mogen opzeggen met een opzegtermijn van maximaal een maand. Dit recht ontstaat na de eerste stilzwijgende verlenging. Bij contracten die meteen voor onbepaalde tijd worden aangegaan, geldt dit opzegrecht meteen.
Als je niet verlengt of overstapt blijft je huidige abonnement doorlopen. Het kan zijn dat na de einddatum je maandelijkse kosten hoger worden, indien een tijdelijke korting van je provider komt te vervallen. Bovendien geven providers vaak korting als je klant bij ze wordt, of juist blijft.
Een vast dienstverband loopt af wanneer je als werkgever het contract beëindigt of als de werknemer ontslag neemt. De beëindiging van een vast contract gebeurt vaak met wederzijds goedvinden of met ontslag via het UWV of de kantonrechter.
Wanneer het bewijs van contractbreuk geleverd is, kan je als schuldeiser de uitvoering in natura of de ontbinding van de overeenkomst eisen, met eventueel schadevergoeding. Wanneer de schuldeiser een schadevergoeding vordert, zal hij wel het bewijs van zijn schade moeten leveren.
Een werkgever die het te laat doorgeeft voor het einde van het contract, betaalt een vergoeding over de vertraging. Is een werkgever 9 dagen te laat met aanzeggen, dan moet hij een schadevergoeding betalen gelijk aan het loon naar rato over die maand (bijvoorbeeld 9/31 x het loon).
Voor het einde van een tijdelijk contract geldt geen opzegtermijn. Zodra u weet dat uw contract niet wordt verlengd, kunt u direct op zoek naar werk. Voor de periode dat u geen werk heeft kunt u misschien een WW-uitkering krijgen.
Een werkgever kan een werknemer met een tijdelijk contract niet zomaar tussentijds ontslaan. Het contract moet in principe worden uitgediend. Ontslag op staande voet is een ander verhaal. Dit mag de werkgever altijd geven als daar een dringende reden voor is.
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd loopt normaal gesproken 'gewoon' af. Geldt de arbeidsovereenkomst voor één jaar, dan loopt hij ook simpelweg af nadat die tijd is verstreken. Het is natuurlijk wel mogelijk om de arbeidsovereenkomst te verlengen zodat de werknemer gewoon in dienst kan blijven.
Voor de rechtspositie geldt dat de wettelijke ketenregeling van toepassing is zoals bij de inlener: op dit moment (april 2022) maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar.
Stap 2: meedelen van het slechte nieuws
'Ik heb besloten je contract niet te verlengen. De belangrijkste reden is dat jij je targets niet hebt gehaald. Een belangrijk argument is ook dat je met twee klanten ruzie hebt gemaakt. Dat brengt mij tot mijn beslissing om niet met je verder te gaan.