Hij heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat vanaf najaar 2020 alle volwassenen van 60, 65, 70 en 75 jaar eens in de 5 jaar een uitnodiging van hun huisarts ontvangen voor een pneumokokkenvaccinatie. De vaccinatie kan tegelijk met de griepvaccinatie plaatsvinden.
In het najaar van 2022 ontvangen mensen van 66 tot en met 69 jaar (geboren vanaf 1-1-1953 tot en met 31-12-1956) een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. De pneumokokkenprik werkt vijf jaar.
De vaccinatie tegen pneumokokken wordt 3 keer gegeven. Kinderen krijgen hun eerste pneumokokkenvaccinatie als zij 3 maanden oud zijn. Als ze 5 maanden oud zijn krijgen zij hun tweede inenting. Bij 11 maanden krijgen ze hun derde inenting.
De Gezondheidsraad heeft recent het advies uitgebracht om ouderen vanaf 60 jaar vaccinatie aan te bieden met het 23-valente pneumokokkenpolysacharidevaccin (PPV23, Pneumovax 23®) en deze vaccinatie elke 5 jaar te herhalen tot de leeftijd van 75 jaar.
De Gezondheidsraad adviseert bij de dit najaar te starten vaccinatie van ouderen tegen pneumokokken te beginnen bij de mensen van 70 tot en met 79 jaar, omdat de mensen met de hoogste leeftijden het meest kwetsbaar zijn.
De prik werkt ongeveer 5 jaar. Er zijn veel soorten pneumokokken. De prik tegen pneumokokken beschermt tegen 23 soorten die het meeste voorkomen. De prik beschermt dus niet tegen alle soorten.
Bijwerkingen zijn meestal mild
Net als andere vaccinaties kan de pneumokokkenprik soms bijwerkingen geven. U kunt op de eerste dag wat pijn, roodheid of een lichte zwelling hebben op de plaats van de prik (de bovenarm). Ook kunt u, net als na elke andere vaccinatie, last krijgen van lichte koorts en spierpijn.
Ook mensen van 60 tot en met 69 jaar krijgen vanaf zaterdag 26 maart de mogelijkheid op afspraak een extra coronavaccinatie te halen. Deze herhaalprik is mogelijk drie maanden na de laatste coronaprik of een doorgemaakte infectie.
Pneumokokken in Nederland
Het aantal kinderen jonger dan5 jaar waarbij de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel komt, is sinds 2006 afgenomen. Van ongeveer 200 kinderen per jaar naar ongeveer 50 per jaar. Ook bij andere (niet-gevaccineerde) leeftijdsgroepen komt de ziekte minder voor, door groepsbescherming.
In Nederland krijgen mensen van 60 jaar en ouder een gratis griepprik aangeboden door de huisarts. Er zijn voor senioren meer vaccinaties mogelijk om de gezondheid te beschermen. Bijvoorbeeld vaccinaties tegen gordelroos of pneumokokken. Deze vaccinaties op maat zijn niet kosteloos.
Na vaccinatie met het pneumokokkenvaccin (Pneumovax 23) kan bij sommige mensen de prikplek flink dik of rood worden. Dit kan zich uitbreiden tot over de elleboog of schouder, en rondom de arm. Hoewel dit er hevig uit kan zien, is de ontsteking meestal onschuldig.
Twee verschillende vaccins
In ons land zijn er voor ouderen twee vaccins tegen pneumokokken beschikbaar: PPV23 (Pneumovax 23®), dat sinds de jaren 1980 bestaat en dat beschermt tegen 23 serotypes (31,93 €) en het meer recente PCV13 (Prévenar 13®), dat 13 serotypes dekt (74,55 €).
Hij heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat vanaf najaar 2020 alle volwassenen van 60, 65, 70 en 75 jaar eens in de 5 jaar een uitnodiging van hun huisarts ontvangen voor een pneumokokkenvaccinatie. De vaccinatie kan tegelijk met de griepvaccinatie plaatsvinden.
De pneumokok zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Ook door direct contact, zoals zoenen.
Indicaties. Personen vanaf 12 maanden met als doel om primaire infectie met waterpokken te voorkomen. Bij kinderen tussen de 9 en 12 maanden kan vaccinatie worden overwogen in bijzondere omstandigheden, zoals bij een uitbraak (zie LCI-richtlijn).
Meestal wordt iemand in korte tijd ernstig ziek met hoge koorts of juist ondertemperatuur. Per ziektebeeld zijn de klachten verschillend. Zo kan men last hebben van koorts, kortademigheid, pijn bij het ademhalen, hoofdpijn, nekstijfheid, verwardheid en verlies van bewustzijn.
Pneumokokkenziekte. Vooral jonge kinderen, mensen vanaf 60 jaar en mensen met een minder goed afweersysteem kunnen ziek worden door pneumokokken. De beste manier om pneumokokkenziekte te voorkomen is door vaccinatie.
Pneumokokkenbacteriëmie komt bij personen tussen 65 jaar en 79 jaar rond de 19,5 per 100.000 personen voor. Bij personen ouder dan 80 jaar krijgen 37,4 per 100.000 personen deze ziekte. De kans om als gevolg van de infectie te overlijden is 30 tot 50 procent.
60- tot 64-jarigen
Mensen tussen de 60 en 64 jaar die nog niet zijn gevaccineerd, kunnen bij de GGD worden gevaccineerd met Pfizer of Moderna. Zij kunnen vanaf zaterdag 5 juni online een afspraak maken.
Daarmee heb je de basisserie afgerond. Daarna kun je na minimaal 3 maanden een herhaalprik halen. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. De herhaalprik is 7 dagen na vaccinatie effectief.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
De DKTP-vaccinatie beschermt uw kind tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Deze herhalingsvaccinatie wordt aangeboden als uw kind 4 jaar is. Kinderen krijgen voor hun eerste verjaardag al drie vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio.
Meningokokkenziekte kun je krijgen door verschillende meningokokkenbacteriën. De bacterie kan in de neus of keel zitten, zonder dat je ziek hoeft te worden. Door te hoesten, niezen of zoenen kun je een ander besmetten. Voor baby's en tieners is de ziekte het meest gevaarlijk.
Pneumokokkenvaccinatie bij kinderen
In Nederland worden zuigelingen vanaf 2006 binnen het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen pneumokokkenziekte met 7-valente conjugaatvaccin PCV7 (Prevenar®) en sinds 2011 PCV10 (Synflorix®).