De afwijking kan langzaam erger worden naarmate men ouder wordt. Soms is deze afwijking het gevolg van een oogaandoening zoals keratoconus. Het kan ook het gevolg zijn van oogletsel waarbij littekens op het hoornvlies zijn ontstaan (cornea-erosie).
Een cilinderafwijking (astigmatisme) wordt meestal gecorrigeerd met cilindrisch brillenglas, harde contactlenzen of speciale torische zachte contactlenzen. Een cilinderafwijking is ook goed te corrigeren met een ooglaserbehandeling of lensimplantatie. We corrigeren dan meteen ook eventuele verziendheid of bijziendheid.
Astigmatisme kun je verhelpen
Uitgesproken astigmatisme is doorgaans erfelijk. De aandoening wordt niet erger naarmate u ouder wordt. Een lichte vorm van astigmatisme komt plots op. Gelukkig zijn er oplossingen die astigmatisme corrigeren : contactlenzen, cilindrische brillenglazen, laserchirurgie en oogoefeningen.
Vaak neemt het astigmatisme in de loop van de eerste levensjaren af en verdwijnt geheel. In een aantal gevallen blijft het echter bestaan. Cilindrische brillenglazen kunnen dit corrigeren. Vaak gaat astigmatisme gepaard met hypermetropie (verziendheid) of myopie (bijziendheid).
Het betekent eigenlijk dat je ogen niet meer helemaal rond (zoals een voetbal), maar iets meer ovaalvormig zijn (zoals een rugbybal). Hierdoor wordt het licht niet op 1 punt geprojecteerd maar op een lijn. Dit veroorzaakt onscherp zicht.
Bij een cilinderafwijking kun je wazig zien, moeite hebben met zien veraf en dichtbij en het gevoel hebben dat je niet goed kan focussen.
Een zuivere cylinder heeft geen brekend vermogen (= 0) in de ene richting (meridiaan) maar wel een brekend vermogen in de richting loodrecht erop. Men kan het voorvlak van een normaal hoornvlies voorstellen als zijnde een deel van een mooie ronde voetbal; hierbij is de breking van het licht in alle richtingen gelijk.
Ja, dat is geen probleem, afhankelijk van de grootte van de cilinder en je sterkte. Maar ook de dikte van het hoornvlies en de grootte van je pupil zijn bepalend. Die bepalen namelijk welke sterkte gecorrigeerd kan worden.
Antwoord: Bij een cylindersterkte heb je een glas wat in een bepaalde richting anders van kromming is dan in de tegenovergestelde richting, en dus ook een andere sterkte. Het verschil tussen de twee sterktes is de cilinder.
Ook kan de cilinder (astigmatisme) veranderen of toenemen bij bepaalde oogaandoeningen. Deze veranderingen kunnen van tijdelijk (wisselend) of blijvend van aard zijn.
Als je astigmatisme hebt, heb je problemen met ver én dichtbij zien. Dat komt omdat het hoornvlies niet rond is, maar ovaal. Vergelijk het met een rugbybal, in plaats van een voetbal. Dit vervormt je beeld: een rond voorwerp zie je dan eerder ovaal.
Het kan ook gevolgen hebben voor uw zicht bij activiteiten dichtbij, zoals lezen of borduren. Als het niet wordt gecorrigeerd, kan astigmatisme leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, met de ogen knijpen en een wazig zicht.
Lenzen met een cilinder (ook wel torische lenzen) zijn contactlenzen voor mensen met een cilinderafwijking. Dit noemen we ook wel astigmatisme. Normaal gesproken is het hoornvlies mooi rond, zoals een bal, waardoor lichtstralen precies op het netvlies vallen.
Je ooglens kan niet alle stralen bundelen op het netvlies achter in je oog. Er ontstaan twee brandpunten, ieder met een eigen sterkte. Het verschil tussen deze 2 sterktes heet cilinder. Cilinderafwijking komt ook voor als je verziend of bijziend bent.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Een recente studie in het toptijdschrift JAMA Ophthalmology zegt dat vier op de tien patiënten na het laseren van de ogen nieuwe problemen krijgen met hun zicht.
Ooglaseren is heel veilig en wordt zelfs met de dag veiliger, omdat er nog steeds uitvoerig onderzoek naar behandelmethoden wordt gedaan. Door voor een betrouwbare, ervaren ooglaserkliniek te kiezen en de instructies van de arts goed op te volgen, zijn de risico's op complicaties minimaal.
De kans dat u een nabehandeling nodig heeft na een geslaagde ooglaserbehandeling is klein. Minder dan 5% van alle patiënten heeft een nabehandeling nodig. Daar staat tegenover dat een grote meerderheid ook jaren later nog steeds melding maakt van een verbeterd, scherp gezichtsvermogen.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Wat is oogsterkte? Een oog heeft een nabijheidspunt en een vertepunt. Het nabijheidspunt is de dichtstbijzijnde afstand die je zonder moeite scherp kunt zien. Normaal ligt dit punt bij een mens rond de 30 cm van het oog.
Er zijn drie opties om astigmatisme te corrigeren: een bril, contactlenzen of een ooglaserbehandeling. Een bril of contactlenzen kunnen astigmatisme corrigeren (samen met bijziendheid of kortzichtigheid, indien nodig). Als alternatief kan laseren het astigmatisme corrigeren en u een helder zicht geven.
Wanneer je een nieuwe bril aanschaft, hebben je ogen enige tijd nodig om te wennen aan de nieuwe bril. Je kunt je in het begin een beetje duizelig, uit balans of het gevoel hebben dat je onscherp ziet. Dat is normaal. Neem vooral de tijd om te wennen en te rusten wanneer je je nieuwe bril of contactlenzen draagt.
Het werkt heel ingenieus. Contactlenzen zonder cilinder drijven op het traanvocht en draaien of bewegen als je knippert. Bij cilindrische contactlenzen mag dat niet omdat er verschillende sterkten en verschillende richtingen in verwerkt zijn. Ze moeten op dezelfde plek op het oog blijven drijven.
De lengte van een cilinder is afhankelijk van de dikte van de deur. Meet de huidige cilinder op vanaf het midden van het slot. Meet de lengte aan de linkerkant en daarna de lengte aan de rechterkant. Een standaardcilinder is 60mm lang (foto met animatie), 30mm links en 30mm rechts.