Daarom zijn cavia's bevattelijk voor hittebevanging: ze kunnen het dus snel te heet krijgen. Daarom mag de cavia nooit in de volle zon of in de zon staan. Je moet altijd letten op de temperatuur want ook in de schaduw kan het snel te warm worden. Cavia's kunnen veel beter tegen kou dan tegen hitte.
Cavia's kunnen niet tegen warmte. Bij 20 graden Celsius hebben ze het al erg warm. Bij 30 graden Celsius is er zelf al mogelijkheid om te overlijden.
Cavia's eten van nature al heel veel groente, maar als het warm is, kunnen ze wel wat extra's gebruiken, zoals komkommer en tomaat. De zon schijnt naar binnen en verwarmt zo je woning en dus ook de caviakooien. Houd de gordijnen daarom dicht. De ramen kun je openzetten zolang het maar niet tocht.
Voor de juiste plaats van het hok moet je rekening houden met een aantal factoren. Cavia's kunnen niet goed tegen koude of warmte. De ideale temperatuur is 18 tot 24 °C. Plaats de kooi niet naast een warmtebron, in de tocht, in het donker of op de grond.
Dus, hebben cavia's zonlicht nodig? Ja, cavia's hebben wel wat natuurlijk zonlicht nodig. Echter, gematigdheid is essentieel en ze moeten niet te lang worden blootgesteld aan direct zonlicht of zeer hete temperaturen. Dit kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten, waaronder een hitteberoerte.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Cavia's poepen de hele dag en nacht door. Ze produceren zo'n 150 tot 200 keutels in een etmaal. Een deel daarvan eten ze weer op, dus je vindt niet alles terug in de kooi. Het opeten van de eigen poep heet coprofagie.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Kan een cavia goed alleen leven? Cavia's zijn groepsdieren en moeten daarom samen met één of meerdere andere cavia's leven. Een cavia alleen voelt zich onveilig en vereenzaamt.
Let op, alle cavia's en ratjes kunnen zwemmen maar ze vinden het niet altijd leuk, laat je dier dus zelf beslissen of hij in het water wil. Zo voorkom je een paniekreactie.
Cavia's kun je zowel binnen als buiten houden. Al moet je ze in een buitenverblijf wel beschermen tegen wisselende weersomstandigheden en roofdieren.
Verdeel de shampoo over de vacht en masseer het zachtjes in. De kont kan je zachtjes wassen door met je vingers onder de kont te gaan terwijl de cavia gewoon blijft zitten. De buik was je door met je vingers onder zijn buik te gaan terwijl hij blijft zitten. De pootjes kan je wassen door er zachtjes over te wrijven.
Ook knaagdieren zoals cavia's, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Help hen afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Heb je een plastic bodembak, dan kan je eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant) diepvrieselementen leggen. Zet het hok niet in de zon.
Ratten kunnen niet transpireren en moeten overtollige warmte via hun staart en oren verliezen. Hitte kan dodelijk zijn. Zet daarom nooit de kooi in de volle zon.
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Van nature zijn cavia's groepsdieren. Dat betekent dat ze het liefst met meerdere soortgenoten bij elkaar leven. Als ze hun hele leven alleen zijn, missen zijn de liefde, warmte en het contact van hun soortgenootje(s).
Om de 14 tot 18 dagen wordt de zeug bronstig. Het bronstig zijn van de zeug houdt in dat ze bereid is te paren omdat ze vruchtbaar is, want alleen gedurende de bronstigheid is ze vruchtbaar - daarbuiten niet.
Het is dan ook verstandig dit extra aan te bieden, bijvoorbeeld door dagelijks een vitamine C tabletje als snoepje te geven. Knaagdieren, zoals cavia's, kunnen namelijk niet lang overleven zonder eten.
Maar een of meer van de volgende symptomen kun je herkennen aan gestreste cavia's, als je ze zorgvuldig en regelmatig observeert: Ze zijn minder actief. Ze hebben minder eetlust. Ze stoppen met zichzelf verzorgen or doen dit juist overdreven veel.
Cavia's met Cushing eten heel veel, drinken heel veel en plassen heel veel. Door dat laatste is de kont steeds nat zodat je zou kunnen denken dat ze aan een blaasonsteking of incontinentie lijden. Cavia's met Cushing kunnen nog een goed leven hebben, zeker als de ziekte in het beginstadium is.
In hun natuurlijke omgeving eten cavia's grassen, zaden en graan. Ze doen aan coprofagie; ze eten hun eigen ontlasting op. Dit is nodig omdat de voeding niet in een keer volledig wordt verteerd. Wij adviseren om een cavia vooral veel hooi te voeren.
Als een cavia knort, wil hij aangeven dat alles in orde is en er geen gevaar dreigt. De cavia voelt zich goed en wil aangeven dat andere cavia's rustig bij hem kunnen komen om eens te kijken hoe het daar is.