Bij zwaar weer kun je het best niet de weg op gaan. Moet je toch de weg op of word je onderweg overvallen door harde wind, dan verwachten we op grond van onderzoek dat met een combinatie van een moderne wagen met een moderne en niet te grote, correct beladen caravan niet zal omwaaien tot ongeveer windkracht 8 tot 8,5.
Tot windkracht 4 zou geen probleem moeten zijn. Wel is het hierbij erg belangrijk dat je de luifel op de juiste wijze hebt opgezet en uitgespannen! En ook hier geldt weer: komt de wind van achter, dan is er weinig aan de hand. Een windkracht 7 op de achterzijde van de caravan met luifel zal geen probleem zijn.
In caravans zit je betrekkelijk veilig omdat de aluminium buitenwand de elektriciteit afvoert. Een kunststofcaravan, -vouwwagen of tent kun je het best even verruilen voor de auto, een stenen gebouw zoals een kantine of de aluminium caravan van de buren.
Caravans hebben over het algemeen een lange levensduur. Vaak zien we dat deze maar enkele weken per jaar gebruikt worden en daarna weer netjes de stalling in gaan. Het is dus niet ongewoon dat een caravan in veel gevallen een levensduur van zeker 20-30 jaar heeft. Veel zal echter afhangen van het gebruik.
Kampeer je in een vouwwagen of een tent? Dan ben je niet veilig meer als het onweer dichtbij is. We raden aan om dan zo snel mogelijk naar strong>een stenen gebouw (toiletgebouw, receptie, winkel of restaurant van de camping) of auto te gaan.
Douchen en afwassen
Doordat stroom bij blikseminslag ook via leidingen binnen kan komen én water stroom kan geleiden, is het beter om ook alles waar water uit komt, te mijden. Een douche nemen, je handen wassen of de afwas doen, kun je dus beter uitstellen tot de bui over is.
Je vermijdt best alle contact met stromend water. Dus: niet douchen, geen bad nemen, je handen niet wassen en de afwas of handwas moeten ook maar even wachten. Water is een uitstekende geleider voor stroom, vandaar.
Van de levensduur van de hedendaagse caravan valt nog niet veel te voorspellen, over een jaar of 10 kunnen we pas de balans opmaken. Zie bijvoorbeeld LMC en Elddis en Sprite. Maar de 'gewone' caravans zoals Hobby, Knaus, Tabbert, Adria, Fendt, Bürstner, Dethleffs en Eriba voldoen ook nog steeds goed.
Conclusie. Even samenvattend: wat kost een caravan per jaar? Wij raden aan om rekening te houden met gemiddelde kosten van zo'n € 500,00 tot € 900,-per jaar. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van uw eigen situatie en wij adviseren u dan ook graag persoonlijk.
Vrijwel alles geleidt stroom beter dan lucht. Daarom wordt bliksem aangetrokken door hoge punten. Verder wordt bliksem aangetrokken door potentiaalverschil (verschil in potentiële energie tussen twee punten).
Hoe veilig ben je bij onweer als je kampeert? Onweer in een tent: Een tent biedt totaal geen beveiliging tegen onweer. De ijzeren of aluminium stokken zouden het eerder zelfs aantrekken. Bij onweer dichtbij dus nooit in de tent blijven.
Tel het aantal seconden tussen bliksemflits en donder. Zo weet je hoe ver het onweer bij je vandaan is: 1 seconde komt overeen met een afstand van ongeveer 300 meter. Tel je minder dan 10 seconden, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij.
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
Al bij windkracht 7 gevaarlijk
Bij de proeven bleek dat een lege lichte combinatie al bij windsnelheden van 55 km/u (windkracht 7) gaat kiepen. Een volgeladen doet dat pas bij 74 km/u (windkracht 8).
Helaas haken er een hoop potentiële caravanners af omdat ze opzien tegen het rijden met de caravan achter de auto. In eerste instantie begrijpelijk. Het rijden met de caravan / aanhanger is echter niet zo moeilijk en eng als het lijkt. Oefenen kan men het beste op een groot, afgelegen parkeerterrein.
Wanneer caravan kopen? Ik denk dat u hierbij het beste kunt kiezen voor het najaar. Dealers weten dan precies wat ze het voorliggende seizoen hebben verkocht en vaak hebben ze op dat moment nog wel een aantal modellen die ze graag willen verkopen. Uiteraard geeft dat u extra onderhandelingsmogelijkheden.
Met een caravan ben je altijd verzekerd van warmte en veiligheid: je eigen plekje op een nieuwe locatie. Je hebt altijd je eigen beddengoed mee en daarnaast bevat de caravan ook gewoon jouw eigen vertrouwde spullen. Dit maakt de caravan tot een veilige en prettige plek.
Omdat je voor de meeste caravans geen wegenbelasting betaald heeft het ook geen zit om deze te schorsen. Alleen grote bakbeesten , caravans met een gewicht van boven de 3500 kilo die ook wegenbelasting betalen en APK plicht hebben kun je wel schorsen.
Wij hebben familie en vrienden met een Burstner/Dethleffs, en die hebben ook wel eens dit soort kleine mankementen. Zolang het daar bij blijft, zijn wij tevreden met onze Hobby: een caravan van gemiddelde kwaliteit, maar gezien de ruime standaarduitrusting voor een hele scherpe prijs.
De constructie is ook anders en dat geldt ook voor de ronde hoeken en daklijsten bij Eriba. En dat kost behoorlijk. Ik acht het ook mogelijk dat de Eribadealers de prijzen kunstmatig hoog houden door ingeruilde caravans bij andere dan Eribadealers op te kopen.
Dat is deze Kabe Imperial Hacienda 1000, die voor maar liefst 154.723 euro met iemand mee naar huis mag. Je mag de Kabe Imperial 1000 gewoon besturen met een BE-rijbewijs, als je maar zorgt dat je een auto hebt die 2.800 kilo kan trekken.
Trek de stekkers uit de stopcontacten en ontkoppel de kabel van radio en televisie. Sta niet te dicht bij de schouw. Beter ook geen bad of douche nemen en kranen, en radiatoren en wasmachines niet aanraken. En zorg vooral voor een backup van al je computergegevens!
'Tijdens een onweersbui kun je apparaten in huis, zoals je wasmachine of televisie, gewoon gebruiken', zegt Rutjes. 'Elektrische apparaten gebruiken zorgt er niet voor dat je de kans vergroot dat de bliksem inslaat jouw huis.
De bliksem kiest de gemakkelijkste weg en slaat in waar het elektrische veld het grootst is. Zo goed als alles geleidt stroom beter dan de lucht, dus slaat de bliksem vaak in op het hoogste punt. Ook ijzeren constructies geleiden erg goed en trekken dus de bliksem aan.