Langere vlucht We weten dat bijen doorgaans trager vliegen in de schemering en 's nachts terugkeren naar hun nesten. Het lijkt er dan ook op dat die gewoonten werden gestimuleerd door de complete zonsverduistering, ook al vond die midden op de dag plaats.
Bijen kunnen op een volle tank (dat is zo'n 40 mg nectar) ongeveer 10 km ver vliegen. Daarom vliegt een bij nooit verder van huis dan ongeveer 4 km. Ze moet namelijk ook nog terug! Al het voedsel wordt dus in een straal van circa 4 kilometer rondom het nest verzameld.
Als er een dag komt waarbij de temperatuur boven de 9°C stijgt, komen de bijen naar buiten, vliegen uit en ontlasten zich. Boven de 15°C vliegen ze massaal uit en vindt de zogenaamde reinigingsvlucht plaats. Deze vlucht duurt meestal niet langer dan een uur.
Wespen kunnen alleen met voedingsstoffen van buiten op kracht blijven. Wespen gaan daarom instinctief de kant op van het daglicht. Zodra het buiten donker wordt, of de uitvliegopening vanuit het nest wordt geblindeerd, dan laten ze zich leiden door een andere lichtbron.
een honingbij kan vliegen met een snelheid van 40 km per uur? … een werkbij 33 keer per dag de bijenwoning verlaat om stuifmeel en nectar te gaan zoeken?
Je voelt je opgeblazen
Hoe hoger het vliegtuig vliegt, des te lager de luchtdruk in het vliegtuig. Ons lichaam bestaat voor een deel uit gas en dat kan uitzetten als de druk lager is. De een is er gevoeliger voor dan de ander, maar het kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, buikpijn en soms zelfs constipatie.
Het doorbreken van de geluidsbarrière gaat samen met een schokgolf. Dit is op korte afstand hoorbaar, vaak als 2 knallen omdat de voor- en achterkant van het vliegtuig door de geluidsbarrière gaan. Door de doorgaans korte tijd tussen de 2 knallen, wordt meestal maar 1 doffe dreun (sonic boom) waargenomen.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Je bent lekker buiten aan het genieten van het mooie weer als je een wesp of Duitse wesp ziet rondvliegen. Je eerste instinct is om ervan weg te rennen, maar het begint achter je aan te vliegen! Waarom achtervolgen wespen en Duitse wespen je? Het antwoord is simpel: ze voelen zich bedreigd en beschermen hun nest.
Ze hebben vanuit hun nest de "verkeerde" weg naar buiten gekozen omdat er licht via een gaatje zagen in plafond of constructie. Wespen gaan altijd op het licht af, meestal op het raam waar de zon op staat. Als het buiten donker is laten ze zich leiden door een andere lichtbron.
Bijen slapen 's nachts en ook wel overdag. Ze slapen op de raten, zelden buiten, op bloemen of bladeren. Van darren is wel waargenomen dat ze overdag zitten te slapen op blaadjes of takken. Het zijn vooral de haalbijen die 's nachts slapen na hun vermoeiende dagtaak.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Waar trekken deze dieren heen bij koude of regenweer een waar bevinden ze zich 's nachts? De meeste wilde bijen maken een eigen nest in de grond, in holle stengels, in dood hout of in oude muren. Vrouwtjes maken gretig gebruik van deze beschutte plek om te schuilen voor ongunstige weersomstandigheden.
Er zijn 700.000 bijen nodig om een 1/2 kilo honing te produceren.
Koninginnen en darren vliegen uit op de mooiste momenten van de dag, tussen 12 en 16 uur zonnetijd en bij temperaturen boven de 18°C.
Het langjarig gemiddelde voor de maximale volksterkte schommelt rond 30.000 bijen. Vandaar de conclusie dat een normaal bijenvolk maximaal tussen de 25.000 en 40.000 bewoners bevat.
Wespen verjagen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Vervelende vliegende beestjes zoals vliegen en wespen houden niet van geflikker. Vul daarom een glas of een doorschijnende plastic zak met water en gooi er wat muntjes in. Plaats het glas op tafel of hang de zak op in de buurt van je tafel. De reflecties van het licht houden de beestjes weg.
De meeste mensen reageren op een wespen-, bijen- of hommelsteek met een plaatselijke reactie: een sterke zwelling, roodheid, pijn of jeuk op de getroffen plek. Ontsmet dan de steekplaats en gebruik eventueel ijs of een anti-allergisch middel tegen de jeuk.
De diertjes gaan op zoek naar andere zoetigheid en laten hun oog dan vallen op een ijsje of een blikje cola. Met het vlees van de barbecue gaan de wespen ook graag aan de haal. Dat vlees bevat eiwit en is dus een prima maaltijd voor de larven.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg.Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Wanneer je een wesp doodslaat, komt er uit hun gif een feromoon vrij dat wespen in de buurt lokt en ze agressief maakt. Het zijn zeer sociale beestjes, en wanneer ze het kadaver van een soortgenoot zien liggen of er eentje gevangen zien onder een doorzichtig glas, zullen ze waarschijnlijk wraak nemen en aanvallen.
Vooraan is het stiller (voor de motoren) en daar bevinden zich doorgaans businessclass en firstclass (en soms een deel van economyclass).
Turbulentie is niet gevaarlijk voor het vliegtuig. Het vliegtuig zelf is voorzien op turbulentie en zal er dus niet door crashen. Het enige gevaar is dat passagiers aan boord gewond raken wanneer ze hun gordel niet dragen.
Hierdoor is een kortere startbaan nodig. Straalvliegtuigen hebben gewoonlijk een luchtsnelheid nodig van 130-155 knopen (250–290 km/h); lichtere vliegtuigen zoals de Cessna 150 hebben genoeg aan 55 knopen (100 km/h), terwijl ultralights met een nog lagere snelheid af kunnen.