Een besloten vennootschap is een rechtspersoon en daarom in principe zelf aansprakelijk voor haar schulden, dus ook voor belastingschulden. Bij wanbeheer zijn de bestuurders echter hoofdelijk met hun persoonlijk vermogen aansprakelijk.
Dit betekent dat de BV, net als een natuurlijk persoon, verplichtingen mag aangaan. De BV zelf is dan aansprakelijk voor deze verplichtingen, niet het bestuur van de BV. Als bestuurder bent u dan ook niet aansprakelijk met uw privé vermogen, maar slechts met de aandelen die u van de BV heeft.
Hoe stel je een bestuurder aansprakelijk? Een bestuurder kan door benadeelde crediteuren alleen aansprakelijk gesteld worden op grond van onrechtmatige daad. Derden die schade hebben geleden ten gevolge van het handelen van deze bestuurder, kunnen de bestuurder aansprakelijk stellen voor deze schade.
De wet kent een aantal specifieke bepalingen over bestuurdersaansprakelijkheid. Bestuurders kunnen aansprakelijk zijn tegenover de vennootschap zelf (interne aansprakelijkheid), tegenover derden (externe aansprakelijkheid) en tegenover de curator die optreedt namens de vennootschap, als deze failliet is verklaard.
Bij een bv , nv , vereniging en stichting ligt de aansprakelijkheid bij de rechtspersoon zelf. Dat is dus de bv, nv, vereniging of stichting. En niet de bestuurder die namens deze rechtspersoon een overeenkomst sluit. Er zijn echter uitzonderingen, waardoor u toch aansprakelijk gesteld kunt worden.
Als je persoonlijk aansprakelijk bent betekent dit dat schuldeisers je privévermogen kunnen aanspreken. Zelfstandigen zijn in principe persoonlijk aansprakelijk voor de schulden die zij aangaan in het kader van hun eenmanszaak.
Als u uw taak als bestuurder niet goed uitvoert, dan kan de rechtspersoon u aansprakelijk stellen voor de schade. Dit heet 'interne bestuurdersaansprakelijkheid'. En kan alleen bij een 'ernstig verwijt'. Bijvoorbeeld als u uw vereniging of bv in de problemen brengt doordat u uw administratie ernstig verwaarloost.
Een directeur is op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaam binnen de stichting. Statutaire bestuurders zijn in de statuten benoemd en hebben een bepaalde functie. Titulaire bestuurders zijn werknemers van de stichting, zij hebben geen formele statutaire functie.
Onbehoorlijk bestuur is de situatie dat het bestuur van een onderneming dusdanige rechtshandelingen heeft verricht waardoor de onderneming schade heeft geleden, waarbij de conclusie kan worden getrokken dat het bestuur zijn taken onbehoorlijk heeft ingevuld.
Een bestuurder kan ook aandeelhouder zijn, maar dit hoeft niet. Een bestuurder is de persoon die de BV bestuurt en vertegenwoordigd. Bij de oprichting van de BV wordt de eerste bestuurder of bestuurders aangesteld. Als een bestuurder wisselt na oprichting, zijn het de aandeelhouders die de nieuwe bestuurder aanwijzen.
Voor de duidelijkheid, er is een wezenlijk verschil tussen verantwoordelijk zijn en aansprakelijk zijn. Iemand die verantwoordelijk is, is verplicht om iets wél of juist niet te doen. Degene die aansprakelijk is, kan worden vervolgd en beboet of moet de schade vergoeden als de verplichting niet wordt nageleefd.
Waarom een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering? Iedere bestuurder van een rechtspersoon, zoals een BV, NV, stichting, vereniging of vereniging van eigenaren (VvE) loopt het risico om aansprakelijk gesteld te worden voor het handelen en/of nalaten in de hoedanigheid van bestuurder van de rechtspersoon.
De persoon die het verkeersongeluk veroorzaakt, is aansprakelijk en moet betalen. Als meer mensen schuld hebben, dan betalen zij elk een deel van de schade. Soms vergoedt een WA- of aansprakelijkheidsverzekering de schade. Voor fietsers, voetgangers en passagiers gelden speciale regels.
De bv is beperkt aansprakelijk. Dat houdt in dat de aandeelhouders zich enkel verbinden tot hun inbreng. In geval van faillissement kunnen de schuldeisers het privévermogen van de aandeelhouders niet aanspreken. Op dat principe bestaan er echter uitzonderingen voor de aandeelhouders die de oprichtende vennoten zijn.
Bv: niet in privé aansprakelijk
Bij een bv zijn aandeelhouders in principe nooit verder aansprakelijk dan tot het bedrag waarvoor zij deelnemen in de vennootschap.
Bij ondernemingsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zoals de eenmanszaak, de maatschap en de vennootschap onder firma (vof), is de eigenaar/vennoot aansprakelijk. Bij een ondernemingsvorm zonder rechtspersoonlijkheid is de ondernemer in privé aansprakelijk voor alle schulden van de onderneming.
In principe ben je als bestuur verantwoordelijk voor alles wat er binnen de organisatie gebeurt. Stel dat het bestuur iemand aanstelt om de financiën te doen en die persoon maakt fouten in de boekhouding. Dan is dat jouw verantwoordelijkheid, omdat jij als bestuur toezicht dient te houden.
De raad van bestuur heeft een zeer ruime bevoegdheid. Zij kan alle handelingen verrichten die nodig of nuttig zijn voor de verwezenlijking van het voorwerp van de vennootschap, met uitzondering van die bevoegdheden die door de wet (exclusief) aan de algemene vergadering zijn voorbehouden.
Er is sprake van wanbeleid wanneer u een financiële verplichting aangaat waarvan u op voorhand weet dat dit tot liquiditeitsproblemen leidt. Maar ook valsheid in geschriften, een onverzorgde boekhouding, aandeelhouders buiten relevante informatie houden.
De directeur kan ook bestuurder zijn van de BV, maar dat hoeft niet perse. De directeur is degene die de dagelijkse leiding heeft in de BV. Bij sommige BV's is geen directeur, omdat er ook geen activiteiten plaatsvinden. In een dergelijke BV is echter wel altijd een bestuurder.
De Chief Executive Officer hoeft niet per se deel uit te maken van een groter bestuur. Er zijn bedrijven met een beperkt aantal bestuursleden, en sporadisch is er een beursgenoteerde onderneming met slechts één bestuurslid. In veel ondernemingen vormen de CEO en CFO het bestuur.
Een bestuursvoorzitter, algemeen directeur of CEO, van het Engelse chief executive officer, is de eindverantwoordelijke binnen het bestuur van een bedrijf.
Het risico van bestuurdersaansprakelijkheid kan niet altijd worden voorkomen of weggenomen, maar met de volgende tips worden de risico's wel beperkt: Handel in overeenstemming met het belang van de vennootschap, de wet, de statuten en eventuele aandeelhouderovereenkomst en vraag bij twijfel advies.
Een besloten vennootschap is een rechtspersoon en daarom in principe zelf aansprakelijk voor haar schulden, dus ook voor belastingschulden. Bij wanbeheer zijn de bestuurders echter hoofdelijk met hun persoonlijk vermogen aansprakelijk.
Het uitgangspunt bij een BV is dat de bestuurder niet met zijn privévermogen aansprakelijk is voor eventuele schulden van de BV. Kan de schuldeiser niet door de BV betaald worden, dan heeft hij pech. De schuldeiser kan de bestuurder niet aanspreken voor nakoming van de schuld. Dit is 99.9% van de keren het geval.