Een vennootschap onder firma (vof) is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar. Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoot genoemd.
Wat is een Vennootschap onder firma (vof)?
Een vennootschap onder firma is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken. Iedereen die meedoet, is vennoot (mede-eigenaar). Een vof is geen rechtspersoon, dit betekent dat vennoten met hun eigen geld aansprakelijk zijn voor eventuele schulden in het bedrijf.
Het is niet toegestaan om meer dan één eenmanszaak te hebben. Dit komt omdat het privé-vermogen van de eigenaar onlosmakelijk is verbonden met de eenmanszaak. Dit is de uitkomst van een uitspraak van de rechtbank.
Een eenmanszaak is een rechtsvorm waarbij u de enige verantwoordelijke bent voor het bedrijf. Bij een eenmanszaak bent u privé aansprakelijk voor zakelijke schulden. U kunt maximaal één eenmanszaak oprichten. Deze kan wel verschillende handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben.
Het oprichten van een BV kan alleen, maar ook gezamenlijk met een compagnon of meer dan twee aandeelhouders. Er zit geen limiet aan het aantal aandeelhouders dat een BV kan hebben.
De BV wordt bestuurd door één of meer bestuurders. Een bestuurder kan zaakvoerder of dagelijks bestuurder zijn.
Een bv heeft altijd minimaal één bestuurder en één aandeelhouder. Dat kan dezelfde persoon zijn. De bestuurders kunnen op naam van de bv handelen en zijn verantwoordelijk voor het beleid.
De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, omdat dit snel en eenvoudig is op te richten en de kosten voor het oprichten laag zijn. Als zzp'er of freelancer heeft u bovendien minder risico's, omdat u weinig of geen bedrijfsruimte heeft en u vaak bij de werkgever of vanuit thuis werkt.
Hoewel de termen 'zzp' en 'freelance' vaak worden gebruikt is het belangrijk om te weten dat dit geen rechtsvormen zijn. Freelancers en zzp'ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) vallen onder de vorm eenmanszaak, tenzij je iets anders regelt. Je legt je rechtsvormen vast bij de KvK tijdens je inschrijving.
Eenmanszaak of zzp: ze zijn niet hetzelfde. Een eenmanszaak is een rechtsvorm, zzp of freelance is dat niet. Je bent zzp'er of freelancer als je als eenpitter voor verschillende opdrachtgevers werkt zonder dat je in loondienst bent. Als zzp'er en freelancer moet je je inschrijven bij de KVK.
Je kunt maximaal 1 eenmanszaak oprichten. Je mag hiermee wel meerdere handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben. Daar zit geen beperking aan. Veel ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, omdat dit vrij eenvoudig en goedkoop kan.
Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en een vof? Het verschil tussen een eenmanszaak en vof is dat de eenmanszaak (zoals het woord zegt) één eigenaar heeft, terwijl de VOF twee of meerdere eigenaren heeft.
Een joint venture (gezamenlijke onderneming) is een afspraak tussen bestaande bedrijven om samen te werken. De bedrijven houden hun zelfstandigheid en eigen producten en diensten. Door samen te werken in een joint venture kunt u meer, grotere of buitenlandse opdrachten aannemen.
Uw partner wordt mede-eigenaar
Voor een bv moet u dit laten vastleggen bij een notaris. Uw partner kan dan mede-directeur-grootaandeelhouder (mede-dga) worden. Bij een vof hoeft u dit niet verplicht bij een notaris te regelen. Wel is het verstandig om de afspraken over uw samenwerking in een vof-contract te regelen.
Een rechtspersoon kan, net als een echt persoon, een vennootschap onder firma (VOF) oprichten en daarvan vennoot zijn. Dat heet dan het deelnemen in andere vennootschappen en ondernemingen en dat zal meestal ook zo in het statutaire doel van de rechtspersoon staan.
U kunt van uw eenmanszaak een bv maken. Redenen om dit te doen zijn: minder persoonlijke aansprakelijkheid, fiscale voordelen, het spreiden van risico's of om de onderneming makkelijker te kunnen verkopen. Het grote verschil is dat na de omzetting niet u als persoon maar de bv de onderneming drijft.
Je leest het goed: als zzp'er hoef je in 2022 over een winst tot € 30.339,- geen belasting te betalen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet natuurlijk. Let op, je betaalt wel inkomstenbelasting maar krijgt een aantal heffingskortingen terug waardoor je uiteindelijk op nul uitkomt.
Je hebt als zzp'er vaak een onregelmatig inkomen. Daarnaast heb je het risico dat een klant wegvalt of je opeens minder werk krijgt. Daarom is een buffer belangrijk! Als zzp'er ben je veel en vaak alleen.
Nadelen van het starten als zzp'er zijn minder zekerheid over inkomsten, meer administratie en verantwoordelijkheid en de kosten voor verzekeringen en pensioenopbouw. Ook kan het lastig zijn om nieuwe opdrachten te vinden en om op vakantie te gaan of ziekteverlof te nemen.
De nadelen van een eenmanszaak:
Je bent zelf voor alles aansprakelijk. Alle inkomsten van je onderneming worden belast in jouw personenbelasting. Wil je later je zaak overlaten, dan is dat niet zo eenvoudig als bij een vennootschap. Je draagt zelf alle financiële risico's.
Kan ik als eenmanszaak personeel aannemen? Ja, je mag als eenmanszaak personeelsleden aannemen. Hier zit geen limiet aan. Wanneer je personeel krijgt, blijft je rechtsvorm hetzelfde.
Zzp'er en freelancer betekenen hetzelfde: je bent zelfstandige zonder personeel. Je werkt voor verschillende opdrachtgevers. Je bent bij die opdrachtgevers niet in dienst, want als zzp'er of freelancer ben je zelfstandig ondernemer.
De aandeelhouders zijn de eigenaren van de BV. Zij hebben aandelen in het bedrijf en daarmee een stukje eigendom. Een bestuurder kan ook aandeelhouder zijn, maar dit hoeft niet. Een bestuurder is de persoon die de BV bestuurt en vertegenwoordigd.
Volgens het oude vennootschapsrecht werden de personen met aandelen van een bvba 'vennoten' genoemd, en de personen die een bvba besturen 'zaakvoerders'. Dat verandert door het nieuwe vennootschapsrecht ook. In een bv heten deze personen nu 'aandeelhouders' respectievelijk 'bestuurders', zoals in een nv.
Een aandeelhouder is een natuurlijkpersoon (mensen) of een rechtspersoon die ten minste één aandeel van een vennootschap bezit. Deze vennootschap is bijvoorbeeld een besloten vennootschap of een naamloze vennootschap. Een aandeelhouder wordt ook wel gezien als een soort 'eigenaar' van een vennootschap.