Om brandgevaar en hinder van rook te voorkomen, zet je je barbecue niet onder de partytent en haal je brandbare voorwerpen weg. De ideale situatie voor de griller? Onder een afdak of overkapping op een windvrije plek in de schaduw.
Maar, grillen mag niet overal. Zo geldt sinds 1 maart 2017 een algeheel barbecueverbod in het Vondelpark. Jammer, maar dat betekent uitwijken naar bijvoorbeeld het Amsterdamse Bos waar het wel is toegestaan zolang je maar ver genoeg van de bosrand olie op het vuur gooit.
De belangrijkste tip: zorg voor een afdak
Er moet daarom een droge, beschutte en veilige plek gevonden worden voor de barbecue. Je wilt daarvoor een waterdicht afdak regelen dat tegelijkertijd tegen warmte kan. Daarom is het belangrijk dat de partytent of parasol niet te dichtbij de barbecue komt.
Buiten koken onder een afdak
Rookontwikkeling tijdens het koken ontstaat als er vet op de houtskool druipt, iets wat je zoveel mogelijk moet vermijden. Bij de techiek roken komt de rook zo geleidelijk uit je EGG dat ook dit geen enkel probleem vormt. Zorg er wel voor dat je overkapping hoog genoeg is.
Reacties. Zodra er gevaar bestaat dat het vuur in kwestie een brand in de omgeving veroorzaakt, door omvallen, ontsnappende vonken, uitrollende takken en dergelijke, spreek je van open vuur. Kampvuren, barbecues en dergelijke vallen daar dus onder ; een gasbrandertje zeker ook.
Er is geen wet die barbecueën op een balkon verbiedt maar de meeste VvE's hebben in het reglement duidelijk vermeld wat wel en niet mag. En voor een goede verstandhouding met je buren in het appartementencomplex is het wel zo handig je aan de regels te houden.
De juiste spelling is barbecue, met een c. Het woord barbecue komt uit het Engels en wordt daar standaard met een c geschreven. Het Engelse woord komt weer van het Spaanse barbacoa. Van oorsprong is dat een woord uit de indianentaal Taino, die op Haïti gesproken werd.
Je Kamado kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. Het unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden. Maar om de metalen onderdelen van de BBQ goed te beschermen raden we je aan om de barbecue af te dekken wanneer je hem niet gebruikt.
De Weber gasbarbecues werden zodanig ontworpen dat ze het hele jaar door buiten mogen staan ('s winters in de koude, 's zomers in de zon). We adviseren wel om een hoes te gebruiken die uw barbecue beschermt tegen regen en stof. Met een hoes van Weber zijn condensatie, schimmelvorming, enz. uitgesloten.
Een bbq binnen zetten is letterlijk levensgevaarlijk. De rook van de bbq bevat een hoge concentratie koolmonoxide. Koolmonoxide is giftig. Wanneer je de bbq binnen zet blijft die giftige rook binnen hangen en kun je er ziek van worden en in een ernstig geval kun je er zelfs aan overlijden.
Boswachter Simon: “In principe mag je overal barbecueën in Den Haag. Ook op het Noorderstrand of in onze groengebieden. Zolang je maar geen overlast of gevaar veroorzaakt.”
Reacties. Bij het benzinestation verkopen ze ook wegwerp bbq, en bij de Xenos zijn ze ook nog volop te koop.
Volgens de Grill Guru heren (HarlemBBQ) produceert Grill Guru top kwaliteit barbecues die zijn ontworpen en gebouwd om alle seizoenen te genieten. Door de uitstekende isolerende eigenschappen van de keramische Guru's is het goed op temperatuur houden van je kamado een Fluitje van een cent.
Een plate setter is een keramisch hitteschild wat dient als een barrière tussen het voedsel op de Grill Guru Kamado en het houtskool. Wil je indirect koken zoals een hele kip of zalm roken, langzaam grote stukken vlees garen of spare ribs en pulled pork roosteren? Dan heb je de plate setter (heat deflector) nodig.
Vul de vuurbox tot de helft met uitsluitend Houtskool. Het gebruik van briketten wordt streng afgeraden. Briketten zijn gemaakt van geperste restmaterialen en kunnen de smaak van uw eten negatief beïnvloeden.
Het is enigszins mogelijk om gezond te barbecuen, maar dan moet men wel aan enkele zaken aandacht besteden. Wanneer eiwitrijke etenswaren sterk worden verhit, kunnen er kankerverwekkende stoffen vrijkomen. De vorming van deze stoffen kan men onderdrukken door de temperatuur niet te hoog te laten worden.
Steek een houtskoolbarbecue minstens 1 uur van tevoren aan. 2. Leg een mooi bergje houtskool of briketten in de barbecue en plaats daartussen aanmaakblokjes en steek deze vervolgens aan.
Ook als het niet uitdrukkelijk verboden is zal het vaak door de buren als zeer hinderlijk worden ervaren als u de barbecue gebruikt vanwege rook en geur. Een mechanische ventilatie van de bovenburen kan deze rook meteen naar binnen zuigen, ook als de ramen niet open staan.
Heb je de tijd en gril je liever wat langer, dan kies je voor een houtskoolbarbecue. Barbecue je regelmatig en wil je snel van start, dan kies je voor een gas- of elektrische barbecue. De elektrische barbecue Q 1400 is bij uitstek een geschikte balkon bbq.
In je tuin heb je het recht om te barbecueën. Gemeenten verbieden inderdaad wel het aanleggen, hebben of stoken van vuur in open lucht. Gelukkig is barbecueën een uitzondering en is er geen sprake van een verbod als het gaat om vuur stoken om te kokkerellen.