Als je vaak uit eten gaat of kant-en-klaar maaltijden afhaalt of laat bezorgen, zul je je oven niet vaak gebruiken. Dan hoef je hem ook niet zo vaak schoon te maken. Een keer per kwartaal is dan afdoende.Maar gebruik je de oven veel en vaak, dan is het raadzaam hem elke maand te reinigen.
Volgens Good Housekeeping zou je het apparaat elke maand goed schoon moeten maken, maar kan er een keer per week ook echt wel even snel een doekje doorheen. Want, ja hoe cliché dan ook, hoe langer je wacht, hoe erger het wordt om de oven nog schoon te krijgen.
Doe wat baking soda op een vochtig doekje en maak hiermee de binnenkant van de oven schoon. Laat dit 30 minuten intrekken. Neem vervolgens de oven af met een schoongespoelde doek.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Hierna plaats je een ovenbestendig bakje met heet water en een scheut schoonmaakazijn in de oven. Doe de ovendeur dicht en laat dit een nachtje staan. De volgende ochtend poets je de aangekoekte resten zonder moeite weg met een vochtige doek of keukenpapier.
Verwarm de oven tot 200 graden Celsius en plaats een hittebestendig bakje met heet water en schoonmaakazijn. Schakel het ovenprogramma uit en sluit de ovendeur. Als je na een paar uur de ovendeur weer opent, dan kan je de aangekoekte etensresten gemakkelijk verwijderen met een stukje keukenpapier.
Het gaat om een product dat niet geclassificeerd is als gevaarlijk door inademing; in geval van symptomen van vergiftiging wordt echter aanbevolen de betrokken persoon weg te halen uit de zone van blootstelling, hem/haar verse lucht toe te dienen en te laten rusten. Medische hulp inroepen indien de symptomen aanhouden.
Gebruik Dasty voor een aangekoekte oven. Spray aangekoekte etensresten en donkerbruin verbrand vet royaal in met Dasty. Verwarm de oven voor op 60 graden en laat het middel 5 minuten inwerken zodra de oven de temperatuur van 60 graden bereikt heeft. Hierna poetsen.
6. ALUMINIUMFOLIE OP DE BODEM LEGGEN. Sommige mensen zweren bij een laagje aluminiumfolie op de bodem van de oven om 'm schoon te houden. Niet doen, want hierdoor kun je de hitte onderaan tegenhouden of net gaan reflecteren.
Een pyrolyse oven is een zelfreinigende oven die vuil en vet op een hoge temperatuur verbrandt. Je hebt dankzij pyrolyse minder schoonmaakwerk. De hitte van pyrolyse verandert etensresten in een laagje as. Na het afkoelen van de oven hoef je alleen nog de as op te vegen.
De beste manier is om de oven te verwarmen op 200 graden. Zet daarna de oven helemaal uit en plaats een hittebestendig oven bakje met heet schoon water en een flinke scheut schoonmaakazijn in de oven. Houdt de ovendeur daarna goed gesloten en laat de azijn het werk doen !
Grote roosters/bakplaten schoonmaken
Vul dan een grote teil of het bad met lauwwarm water. Hierin doe je soda(kristallen) of een vaatwastablet. Laat het een uurtje, bij voorkeur een nacht, intrekken. Daarna is het vet zacht genoeg om het er zo af te vegen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Dasty ontvetter Action
De Dasty ontvetter van de Action heet Superfinn en kost 1,29.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Veel ovens hebben warmte-elementen onder- en bovenin, dus waar je het rooster plaatst is erg belangrijk voor je gerecht. Je pizza en geroosterde groente kan bijvoorbeeld beter onderin, zodat de bodem lekker warm wordt. Lasagne en ovenschotels kunnen juist beter bovenin zodat de bovenkant mooi bruin kleurt.
Stoom (bakje heet water) in de oven dient om het laatste deel van het rijsproces (ovenrijs/bakrijs) beter te laten verlopen. In een vochtige bakruimte kan het brood nog wat langer uitrijzen, zonder dat er meteen een korst kan ontstaan.
Een bakje water mee in de oven, ook een goed idee. Een deel van dit water verdampt en helpt dus mee om het deegstuk soepel te houden tot het zijn (haar) grootste volume gekregen heeft. Vervolgens zorgt de stoom voor een glanzende bruine korst.
Dasty werd populair doordat mensen er elkaar enthousiast over vertelden. Dit effect werd versterkt door de komst van internet. Dat maakte de populariteit van het schoonmaakmiddel nog groter. Nu worden er zo'n 3 miljoen flessen per jaar verkocht.
Dasty Ontvetter – € 2,39
Dit is denk ik wel de bekendste Dasty van allemaal en het is in grote dozen bij de Wibra te koop, zo populair is het. Als je mensen vraagt naar wat de beste ontvetter is dan zegt iedereen denk ik volmondig Dasty.
GEBRUIK: Voor het wassen het product direct op de vlekken spuiten. Een minuut in laten werken (laat het niet opdrogen), niet uitspoelen en vervolgens met de gebruikelijke wasmiddelen wassen in de machine op middelhoge temperatuur of met de hand in warm water.
Ondanks dat cola natuurlijk mierzoet smaakt, is de frisdrank van zichzelf qua PH-waarde juist erg zuur is. Zelfs net zo zuur als azijn of citroen! En juist door die zuurtegraad (en de milde koolzuur en fosforzuur) kun je je wc er zo goed mee schoonmaken. Met name om kalkaanslag aan te pakken.
Dasty gebruiken in de keuken is een goed idee, maar je rubberboot schoonmaken met Dasty kun je beter niet doen! Kies dan liever voor een goed rubberboot reinigingsmiddel.
Ik zou er niet mee dweilen maar het er even opspuiten, kort intrekken en dan eerst met droge doek of vochtige vaatdoek weghalen want het schuimt anders enorm als je er met natte dweil over gaat. Verder gebruik ik het voor allerlei hardnekkige vlekken, ook op kleding (vetvlekken, bloed, pen, noem maar op).