Opzegging of weigering van een basisbankrekening is mogelijk indien de aanvrager onherroepelijk is veroordeeld voor bepaalde misdrijven (oplichting, bedrieglijke bankbreuk, valsheid in geschrifte of het witwassen van geld) of onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt bij de aanvraag.
Traditionele banken zijn de banken die iedereen kent, zoals Rabobank, ABN Amro, ING Bank en SNS Bank. Deze banken hebben een fysieke vestiging waar klanten terecht kunnen voor vragen en advies.
Als je bent gebruikt als geldezel, kan je rekening worden geblokkeerd. Een nieuwe rekening openen is ook niet mogelijk. Wel heb je in sommige gevallen recht op een basisbankrekening. Je bewindvoerder of hulpverleningsorganisatie kan je begeleiden bij het aanvragen van een basisbankrekening.
Iedere volwassene heeft recht op een eigen betaalrekening en betaalpas om mee te kunnen doen in de maatschappij. Onze leden hebben daarom met hulpverleningsinstanties afgesproken dat iedereen van 18 jaar en ouder met een geldig legitimatiebewijs een Basisbankrekening kan openen.
Ook kan het zijn dat uw aanvraag wordt afgekeurd als de gegevens niet goed gecontroleerd kunnen worden. In dat geval kunt u de aanvraag opnieuw starten. U kunt met de volgende identiteitsbewijzen klant worden via de ABN AMRO website: Nederlands identiteitsbewijs (identiteitskaart, rijbewijs of paspoort)
Toch is het erg handig om minstens bij twee banken een bankrekening en een bankkaart te hebben. Voordelig hieraan is dat je je kan indekken tegen een failliet van een bank en dat je je geld kan spreiden. Komt één bank in de problemen dan kan je tenminste nog geld opnemen bij je andere bank.
Goedkoopste betaalpakket
Bankieren is voor veel mensen het goedkoopst met SNS Basis. Het ING OranjePakket met korting, het BasisPakket van Rabobank en SNS Compleet zijn ook vaak voordelig. De betaalrekeningen van ASN Bank, Knab en Regiobank zijn in sommige gevallen ook een goedkope optie.
Hoe dan de EVR-registratie alsnog verwijderd te krijgen? Daarvoor is een procedure bij de rechtbank nodig, of bij de geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Bij het Kifid kunt u – anders dan bij de rechter – ook zonder (gespecialiseerde) advocaat procederen.
In het geval van een bankblokkade kan je geen bankrekening, betaalrekening of hypotheek meer afsluiten bij financiële instellingen. Dit kan aanhouden voor een periode van maximaal acht jaar.
U kunt een betaalrekening onder het Convenant Basisbankrekening aanvragen als u meerderjarig bent (18 jaar of ouder), een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland heeft of een postadres bij een erkende hulpverleningsorganisatie of overheidsinstantie, en een geldig identiteitsbewijs kunt tonen.
Ons hele leven is ingericht op het bestaan van banken, op het feit dat iedereen een bankrekening heeft. Je salaris of een uitkering ontvangen terwijl je geen rekening hebt, dat is vrijwel onmogelijk. Net als je vaste lasten betalen, dat kan doorgaans ook niet contant.
Van de wereldwijde bevolking die niet is aangesloten bij een bank komt 60% uit 15 verschillende landen. Zij hebben gezamenlijk $4.200 miljard spaargeld uitstaan bij informele partijen. Mastercard berekende dat er binnen die groep 607 miljoen mensen zijn mét een smartphone, maar zónder bankrekening.
Criminelen storten geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen op de bankrekening van het slachtoffer. Vervolgens gebruikt de crimineel de pinpas van het slachtoffer om het geld eraf te halen. De geldezel sluist dus frauduleus verkregen geld door naar criminelen.
De banken hanteren een uitsluiting van acht jaar, soms wordt deze periode verkort, maar gemakkelijk gaat dat zeker niet. Ook als het Openbaar Ministerie anders oordeelt dan de bank, is de bank nog niet verplicht om de bewuste persoon van de zwarte lijst af te halen.
Wanneer je een standaard bankrekening wil openen zijn de kosten hiervoor bij beide banken gelijk. Wil je echter een gezamenlijke rekening openen of een extra betaalpas aanvragen, dan komt de ING iets voordeliger uit. Voor een Creditcard kom de Rabobank juist weer iets voordeliger uit.
Hoe kom ik te weten waarom en hoe lang ik een IVR/EVR-registratie heb? De enige die u dat kan vertellen, is de afdeling veiligheidszaken van de financiële instelling die u heeft geregistreerd. Vraag de afdeling veiligheidszaken schriftelijk om inzage. Stuur ook een kopie van uw geldige legitimatiebewijs mee.
Een bank kan uw geld namelijk even vasthouden. Dit kan het geval zijn bij abnormale of bijzonder grote transacties, of overschrijvingen naar buitenlandse rekeningen. Als u een overschrijving doet die merkbaar groter is dan de bedragen die u normaal overmaakt, is dat geen reden tot paniek.
Banken blokkeren de rekening van een klant wanneer ze zien dat er crimineel geld via die rekening wordt doorgesluisd. Vaak is dat omdat de rekeninghouder een oplichter heeft geholpen geld van een slachtoffer te innen. Die rekeninghouder is zich daarvan niet altijd bewust. De rekeninghouder is een 'geldezel' geworden.
Stortingen op of overschrijvingen naar geblokkeerde rekeningen blijven mogelijk. Betalingen ingevoerd vóór het overlijden met uitvoering op een latere datum worden ook nog uitgevoerd. De betaalkaarten op naam van de overledene worden geschrapt. Die op naam van de langstlevende partner blijven bruikbaar.
Wanneer een bank iemand in het IVR opneemt dan kan de betrokken persoon bij geen enkele vestiging van deze bank en van de banken die onder de organisatie van deze bank vallen, een bankrekening meer openen of krediet aangaan. Daarnaast is er het Externe Verwijzingsregister, oftewel het EVR.
Wat is het Extern Verwijzingsregister (het EVR)?
De EVR-registratie is bedoeld om andere financiële instellingen de mogelijkheid te bieden om uw verleden na te gaan om te kijken of u niet in aanraking bent gekomen met – of onderdeel bent geweest van – frauduleuze zaken.
De EVA-toets is één van de drie verplichte toetsen bij een kredietaanvraag. Een EVA-toets toetst op fraude, oplichting en witwaspraktijken bij de eigen bank en bij andere banken. Banken vullen zelf het EVA-register.
Knab met een score van een 9,1. Triodos Bank met een score van een 8,7. SNS Bank met een score van een 8,2. Rabobank met een score van een 7,4.
In een overzicht van vakblad 'Global Finance' van de meest veilige banken ter wereld staan twee Nederlandse banken. BNG Bank schopt het maar liefst tot de derde plaats, kort achter KfW uit Duitsland en Zuercher Kantonalbank uit Zwitserland. Drie plaatsen achter BNG volgt ook nog de Nederlandse Waterschapsbank (NWB).