Toch zal je kleintje zelf nog wel om de nachtvoeding vragen. Je kindje is het namelijk gewend om s'nachts een voeding te krijgen. Maar het is niet altijd zo dat je baby voeding nodig heeft als ie wakker wordt en gaat huilen. Het kan ook gewenning zijn om wakker te worden, en dan lijkt het alsof hij/zij honger heeft.
In principe hebben de meeste baby's geen nachtvoeding meer nodig als ze ouder zijn dan 6 maanden. Maar dat geldt niet voor ieder kindje. Sommigen hebben, bijvoorbeeld om medische redenen, langer nog een nachtvoeding nodig. Mocht je hierover twijfelen, bespreek het dan met het Consultatiebureau.
Iedere drie tot vier uur heeft hij een voeding nodig. Dit is dan ook het maximale aantal uren dat je baby achter elkaar kan doorslapen. Biologisch gezien lukt een nacht doorslapen hem nog niet.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding. Hoewel iedere baby anders is, weten we dat er factoren zijn die invloed hebben op het doorslapen van je kind en op het nodig hebben van een nachtvoeding.
Nachtvoedingen bij baby's tot 6 maanden
Tijdens deze periode zijn nachtvoedingen normaal en zelfs nodig voor een optimale groei en een goede melkproductie . Je voedt je baby best op vraag. De nachtvoedingen zijn een belangrijk onderdeel van de totale melkinname over 24 uur.
Hormonen: nachtvoedingen zijn niet alleen voor je baby goed, maar ook voor jou. Als je borstvoeding geeft, komen er hormonen vrij. Zo zorgt het hormoon prolactine voor een betere kwaliteit van jouw slaap. En het knuffelhormoon oxytocine zorgt ervoor dat de band met je kind nog hechter wordt.
Als je het gevoel hebt dat de nachtvoeding er voor je kleintje eigenlijk wel af kan, kun je proberen de laatste voeding 's avonds wat later te geven. Ook slapen baby's vaak langer als ze 's avonds lekker moe en slaperig zijn na bijvoorbeeld een badje.
Tijdens de eerste 14 dagen (of zolang het gewicht minder dan 2500 g is) heeft je baby minimaal 8 voedingen per 24 uur nodig en mag er maximaal 3 uur tussen twee voedingen liggen. Zolang het gewicht tussen 2500 en 3000 g ligt: minimaal 7 voedingen per 24 uur, maximaal 6 uur tussen twee voedingen.
Daardoor kan je pasgeboren baby nog niet doorslapen. Na 6-8 weken ontstaat er een dag en nachtritme, dit heeft te maken met ontwikkeling van circadiaans ritme. Je baby zal vanaf dat moment steeds meer wakkerder zijn overdag en wat meer uren 4 tot 6 kunnen doorslapen in de nacht.
Ze hebben nog geen dag-nacht ritme ontwikkeld.
Van de acht maanden oude baby's is 60-70 procent in staat zichzelf weer in slaap te krijgen nadat ze 's nachts wakker geworden zijn. De meeste ouders denken dat hun zes maanden oude baby 's nachts doorslaapt.
Droomvoeding: geef je kindje de borst terwijl hij/zij nog slaapt en jij op het punt staat te gaan slapen. De meeste kindjes happen automatisch aan als je ze tegen je blote borst en tepel legt. Jullie krijgen hierdoor beiden een lekker loom gevoel, waardoor je heerlijk naar dromenland kunt.
“Een baby kan volgens het boekje pas doorslapen vanaf de leeftijd van zes weken. Dat is het moment waarop het circadiaans ritme wordt 'geïnstalleerd' en de slaap totaal verandert. Dit nieuwe ritme zorgt ervoor dat je baby langer achtereen kan slapen.
Voedingsschema baby 6 weken + tijden
In dit voedingsschema voor je baby van 6 weken staat geen nachtvoeding.
Uit onderzoek blijkt dat 64% van alle baby's die tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding krijgen om één of meerdere nachtvoedingen vraagt. Dit doet je baby niet om jou te plagen. Veel baby's drinken 's nachts ongeveer 20% van de hoeveelheid melk die ze in 24 uur nodig hebben.
Uw baby mag zo lang en zo vaak drinken als hij of zij zelf wil. Als u de eerste dagen zo'n acht tot twaalf voedingen per dag geeft en uw baby goed drinkt, heeft uw baby waarschijnlijk genoeg.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
6-12 weken een tot maximaal anderhalf uur. 3-5 maanden anderhalf tot twee uur. Hoe ouder het kind wordt, hoe langer de wakker tijd.
Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
Wakker in bed leggen Het is erg belangrijk dat u uw baby wakker in bed legt. Een baby die daaraan gewend is, kent het bed als een vertrouwde plek waar hij mag slapen. Hij zal zich tevreden in bed laten leggen en zich snel overgeven aan de slaap, nadat hij aangaf moe te zijn.
Baby's van 8 - 12 weken
U kunt starten met een slaapritueel zodat het duidelijk is dat de dag overgaat in de nacht en dat het tijd is om te gaan slapen. Borstvoeding geeft u op verzoek of om de drie tot vier uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur.
Vanaf ongeveer 6 maanden gaan de meeste baby's 8 uur achter elkaar geslapen, gemiddeld van 23.00 tot 7.00 uur. Dit is ook de periode dat je baby geen nachtvoedingen meer nodig heeft.
Droomvoeding is de voeding die je aan je baby geeft rond het moment dat jij gaat slapen. Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond. Dan gaat je kleintje slapen en maakt hij een ruk van ongeveer 4 tot 6 uur. Hierna is het weer tijd om te voeden.
De meeste baby's zijn dol op een fijne massage! Dat kan ontzettend ontspannend werken en slaap opwekken, ideaal dus net zo voor bedtijd. Je kindje kan er heerlijk slaperig door worden en daarna meer ontspannen en rustiger in slaap vallen, misschien valt hij al in slaap tijdens de massage!