Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
Het is toegestaan voor jezelf of voor een partner een 2de auto op eigen naam te verzekeren. En dat kán soms goedkoop dankzij een gezinsregeling oftewel tweede gezinsautoregeling. Wat daarentegen NIET mag is de auto van jouw kind op eigen naam verzekeren. Je zoon of dochter zal zélf een autoverzekering moeten afsluiten.
Als je de auto niet dagelijks gebruikt, is samen een auto kopen misschien iets voor jou. Je deelt de auto met familie, vrienden of buren en bent goedkoper uit. En het is goed voor het milieu! Als je een auto deelt met anderen, zijn er minder auto's nodig.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Auto op naam van uw partner; mag dat? Bij de meeste verzekeraars kunt u uw auto verzekeren op de naam van uw partner. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat partners gezamenlijk gebruik maken van een auto. Hierbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat u en uw partner op hetzelfde adres geregistreerd staan.
Na een overlijden kunnen de erfgenamen van een of meerdere wagens, voor dagelijks gebruik of als verzameling, die weer doorverkopen na het opmaken van een inventaris. Er zijn echter enkele belangrijke details om op te letten. Na een overlijden maken de voertuigen van de overledene deel uit van de nalatenschap.
Een tenaamstelling van een auto brengt niet het eigendom met zich mee. Een kentekenbewijs is slechts een bewijs van houderschap en dus geen bewijs van eigendom van betreffende auto.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner, maar niet op de naam van iemand anders.
Een andere auto online verzekeren
U kunt uw auto verzekeren met de Autoverzekering die u nu bij ons heeft. Geef de gegevens van uw nieuwe auto aan ons door. Heeft u een 2e auto gekocht? Dan krijgt u voor de 2e auto dezelfde no-claimkorting als bij uw 1e auto.
Kan je een auto op naam zetten zonder rijbewijs? Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, het is mogelijk om een auto op naam te zetten zonder rijbewijs. Als koper van een auto heb je alleen een geldig identiteitsbewijs nodig. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen.
Jouw auto delen
Zo'n autodeelconstructie kun je zelf opzetten. Bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik kun je terecht voor onder meer een voorbeeldcontract en een zogenoemde autodeelverzekering. Zo'n verzekering heb je nodig, zodat je auto ook verzekerd is als huurders erin rijden en je no-claim beschermd is.
Je kind kan zonder problemen in jouw auto rijden. Je hoeft je verzekeraar niet van te voren te melden dat de auto door je kind gebruikt wordt als hij of zij er af en toe een keer in rijdt. Mocht hij of zij schade veroorzaken dan valt dit gewoon binnen de dekking van je verzekering.
Voor het delen van een auto bestaan meerdere opties. Je kunt bijvoorbeeld een auto delen met een vaste groep mensen. Ook kun je een auto huren via een particulier die zijn auto beschikbaar stelt voor delen. Daarnaast kun je terecht bij een bedrijf dat deelauto's aanbiedt.
Veel autoverzekeraars hebben een tweede gezinsautoregeling. Als je twee auto's verzekert, krijg je voor de tweede auto (een deel van) dezelfde korting op je premie als voor de eerste auto. Voor de rest moet je met nog een aantal voorwaarden rekening houden.
Als je een tweede auto koopt, heb je ook een tweede autoverzekering nodig. Op deze verzekering kun je met een tweede (gezins-)autoregeling soms korting ontvangen op je premie. Sommige autoverzekeraars bieden deze korting namelijk aan als je beide auto's bij deze verzekeraar onderbrengt.
Je mag zoveel auto's in je straat parkeren als jij wil, zolang ze aan alle (belasting)eisen voldoen. Dus verzekerd, zonder grote overtredingen en netjes in een vak of langs de kant. Heeft u een eigen parkeerplek die toegewezen is aan u of op uw naam staat, dan mogen anderen daar niet zonder overleg met u staan.
Mag je een auto verzekeren voor je kind? Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen. Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.
Is een tweede auto verzekeren goedkoper? In sommige gevallen is een tweede auto verzekeren goedkoper als je de autoverzekering van de eerste auto bij dezelfde verzekeraar hebt lopen. De korting is dan hetzelfde als de korting die je ontvangt op je eerste auto, door middel van de no claim korting.
Bij de meeste verzekeraar is het wel mogelijk om een autoverzekering af te sluiten op naam van een partner. De voorwaarden is dat beide partners op hetzelfde adres wonen. Geef bij het afsluiten van de autoverzekering op wie de regelmatige bestuurder van de auto is.
Autoverzekering op naam ouders: formeel onmogelijk
Ten eerste is het formeel gezien niet eens mogelijk. Als een auto op jouw naam staat, dan mag de autoverzekering in principe alleen door jou persoonlijk worden afgesloten. Je ouders zijn geen kentekenhouder van de auto en mogen de auto dus niet op hun naam verzekeren.
Kan ik mijn auto op iemand anders naam verzekeren? Je auto verzekeren op naam van iemand anders is meestal niet mogelijk. Als jij een auto op je naam hebt, moet je hiervoor een autoverzekering afsluiten op je eigen naam. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen.
Strikt juridisch genomen is degene aan wie de auto geleverd is de eigenaar. Dat is dus gewoon degene die de auto heeft opgehaald bij de garage, na aankoop. Indien een ander de aankoop heeft betaald, heeft hij een vergoedingsrecht, maar de financier is daarmee nog geen eigenaar.
Wat voorbeelden: wanneer u een auto leent, dan houdt u die auto voor de eigenaar. U wordt dan door juristen de houder genoemd. Wanneer u die auto ook bestuurt, dan bent u tevens bestuurder. De eigenaar van de auto blijft echter steeds de bezitter, omdat hij/zij de auto voor zichzelf houdt.