Airco's werken net als een warmtepomp. Een airco die ook kan verwarmen is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp. De installatie bestaat uit een binnen- en een buitendeel. Om te koelen wordt warmte uit de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd naar buiten.
Het verwarmen met de airco kan tot buitentemperaturen van -15°C. Het is geen enkel probleem om in Nederland een ruimte met behulp van een airconditioning te verwarmen. Zeker met een energiezuinige airco is het interessant om een airco te gebruiken als verwarming.
In de winter wilt u uw kamer het liefst binnen enkele minuten behaaglijk warm hebben. Daar hoeft u geen cv-ketel voor te hebben! Met een airco verwarmt u binnen no-time iedere ruimte en stelt u de gewenste temperaturen gemakkelijk in. Hierdoor zou u de airco dus ook als hoofdverwarming kunnen gebruiken.
Stroom verbruik Het fabel dat airco een dure stroom verbruiker is met recht een fabel, een airco van 3,5 kw koel of verwarming vermogen neemt maximaal ongeveer 1300 watt stroom per uur dit maximale opgenomen vermogen zal de airco bijna nooit gebruiken omdat de airco voorzien is van warmtepomp techniek.
Het is dus mogelijk om met een airco je woning of te verwarmen, zelfs als het buiten vriest. Het principe bij verwarmen berust niet op het opwekken van warmte maar het verplaatsen van warmte. Dit is een zeer efficiënte wijze van verwarmen met een hoger rendement dan een CV-ketel.
De woning verwarmen met een airco, ja dat kan! Tegenwoordig kunnen de meeste airco's naast koelen ook verwarmen. Een airco kan dus in de koudere maanden gebruikt worden om de woning deels mee te verwarmen. Hierdoor bespaart u op uw gasrekening en heeft u minder last van de stijgende gasprijzen.
Nadelen airco op een rijtje
Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan zorgen voor verkoudheid. Bij slecht onderhoud kunnen klachten ontstaan zoals vieze luchtjes en gezondheidsklachten. Een onderhoudscontract brengt extra kosten met zich mee.
Een pellet- of houtkachel.
De informatie uit de tabel hierboven vertelt ons dat de goedkoopste manier om te verwarmen, verwarmen met hout is. Het is bovendien ook de meest ecologische manier om te verwarmen. Er bestaan verschillende soorten houtkachels; zowel met pellets als met volledige houtblokken.
Energiezuinig. Een inverter gestuurde modulerend werkende airconditioning heeft een rendement van ongeveer 3,8 (E.E.R.), dit houdt in dat voor 3,8 KW koelen er 1 KW elektriciteit nodig is. Het verwarmen van een kamer in de winter is nog rendabeler, namelijk 4 (COP).
Bij het verbruik van een vaste airco kunt u dus gemiddeld genomen uitgaan van minder dan 1 kWh per uur. Dat wil zeggen dat -op een warme dag- een vaste airco ongeveer 6 á 7 kWh per dag aan energie gebruikt wanneer deze 8 uur aan staat.
Een cv-ketel vervangen voor een airco is niet aan te raden, maar dat wil niet zeggen dat ze elkaar niet kunnen versterken. De ketel en een airco combineren kan de perfecte optie zijn. Wordt het buiten kouder, dan is de airco in te zetten als verwarming.
Een airco zal daarom niet de hoofdverwarming van de woning kunnen zijn, je gebruikt het als ondersteuning van de verwarming of verwarming van één of meerdere ruimtes. Dat maakt de warmtepomp dan ook duurder in aanschaf dan een airco.
Verwarmen verbruikt ongeveer 6 keer meer dan koelen.
Verwarm je je living bijvoorbeeld primair met een 5kW model, dan verbruik je 1.368kWh per jaar of ongeveer 300 euro aan elektriciteit.
Dit apparaat bestaat uit twee onderdelen: een binnenunit en een buitenunit. Om te koelen wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd. Om te verwarmen trekt de buitenunit de warmte van de buitenlucht aan en vervoert deze warmte naar de binnenunit, die de warmte in de kamer verspreidt.
Een airco is een bepaald type warmtepomp, namelijk een lucht-luchtwarmtepomp. Zo'n systeem dient voornamelijk om te koelen, maar je kunt er evengoed ruimtes mee verwarmen. Daarnaast bestaan er nog verschillende andere soorten warmtepompen.
Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt. Heb je een oudere airco? Let dan wel even op, het koudemiddel (een sterk broeikasgas) in veel oudere airco's is namelijk schadelijk voor het klimaat.
Laat u de airco de hele nacht aanstaan, dan is het verstandig om de koele lucht nooit direct op het lichaam te richten. Daarnaast is het belangrijk om de airco regelmatig te laten onderhouden. Doet u dit niet, dan kunnen schimmels en bacteriën zich ophopen in de filters. En dat is niet goed voor uw gezondheid.
De vuistregel is dat u 30 tot 50 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte nodig heeft. Naast het koelvermogen uitgedrukt in kilowatt is ook de term BTU gebruikelijk. BTU staat voor 'Britisch Thermal Units'. 1 kiloWatt is gelijk aan 3412 BTU.
Stroom is goedkoper dan gas, maar naar verhouding gebruik je meer stroom dan gas bij het verwarmen, waardoor het onderaan de streep niet zo heel veel verschil maakt. Wat wel verschil maakt is natuurlijk het energielabel dat van toepassing is, die duidt immers aan hoe zuinig een systeem is.
Het ventileren met de airco betekent dat de frisse buitenlucht door de airconditioning wordt aangevoerd: de airco beschikt over luchtfilters, die pollen en andere verontreinigingen uit de lucht halen. Ventileren met airconditioning is niet voor niets een uitstekende oplossing voor mensen met hooikoorts.
Hoeveel bespaar je per jaar met een airco? Een gezin van vier personen gebruikt ongeveer 1.700 kuub gas per jaar. Dit komt neer op een bedrag van € 5.100 per jaar. Wanneer dit gezin gebruik zou maken van 3 AC-systemen, zou dit bedrag € 1.530 zijn.
Infraroodverwarming is veel goedkoper in aanschaf dan een warmtepompsysteem. Dat is zeker het geval bij een luchtwater-systeem. Omdat de koper daarbij naast de koopsom voor de warmtepomp, ook met vloerverwarming, radiatoren en hoge aansluitkosten te maken heeft.