Zilver is een natuurlijk materiaal dat reageert op zijn omgeving: het slaat zwart uit. Vroeger werd er nikkel toegevoegd aan de oorbellen om dit te voorkomen. Tegenwoordig mag dit niet meer, omdat nikkel kan worden opgenomen en je in enkele gevallen ook een nikkelallergie kan ontwikkelen.
Zilveren sieraden kunnen verkleuren, dat is heel normaal. Je kan de verkleuring opmerken door het donkerder worden, groenig uitslaan of doffig worden van je zilveren sieraden.
Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren, het zwart worden (oxideren) is niet schadelijk voor je sieraad, zolang je je sieraden maar netjes op blijft poetsen. De reden dat je zilveren sieraden zwart worden komt door de aanraking met materialen waar zwavel (waterstofsulfide) in voor komt.
Geen echt zilver? Soms hoor je mensen zeggen dat het dan geen echt zilver is, dit is niet waar. Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt.
Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver. Er zijn ook lagere cijfers te vinden op “zilveren” sieraden.
Niet al het zilver is officieel gemerkt. Komt het bijvoorbeeld uit het buitenland of is het zelf gemaakt door een edelsmid dan is het niet altijd officieel gemerkt. Toch zal er in de meeste gevallen nog wel een gehalte aanduiding op staan.
Met een magneet kun je onderzoeken of je sieraad van echt goud of zilver is gemaakt. IJzer en nikkel worden aangetrokken door de magneet, goud en zilver niet.
Zilver dragen we niet voor niets buiten ons lichaam als sieraad. Mensen kunnen allergisch op metalen reageren en zilver kan giftig zijn voor het lichaam en weefsels aantasten. Inname van teveel zilver kan leiden tot argyria, een aandoening waarbij de gehele huid blijvend blauw-grijs kleurt.
Vooral in de zomermaanden met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid verkleuren je zilveren sieraden snel dof en zwart. Dit komt voornamelijk door veel transpireren in combinatie met veel gebruik van zonnebrandcrème. In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet goed tegen.
Onze 925 sterling silver (+ goldplated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc. gebruikt. In de zee of in het zwembad is het niet mogelijk om je zilveren sieraden te dragen.
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd.
Oftewel 835 duizendsten zilver ten opzichte van 1000 delen puur zilver (835/1000=83.5%). 835 zilver is na 925 zilver het hoogste gehalte zilver dat vaak voor sieraden gebruikt wordt en wordt daarom ook wel het tweede gehalte zilver genoemd.
Hoe glamourous een azuurblauwe zee ook afsteekt tegen zilver en goud, het is beter je sieraden niet te dragen op het strand. Het zoute water is niet alleen schadelijk voor de edelmetalen zelf, doordat het sieraad verzwakt kan dit er ook voor zorgen dat gesoldeerde onderdelen (en dus steentjes) loslaten.
Wat je kunt doen is een laagje blanke nagellak aanbrengen op je nieuwe accessoires, hierdoor creëer je een soort beschermlaagje en zullen je sieraden niet meer afgeven. Verder is het belangrijk dat je ze af doet tijdens het wassen/douchen en sporten.
Kies dan voor een edelmetaal, zoals: goud, rhodium of platina. Zoekt u een goedkoper model? Schaf dan een sieraad van RVS (Stainless Steel) aan. Dit materiaal verkleurt niet en is ook nog eens allergievrij.
zilver verkleurt door blootstelling aan zuurstof, parfum of zelfs zweet nu eenmaal. Daar kun je gelukkig makkelijk zelf iets aan doen. Het liefst zonder bijtende chemische stofjes, maar gewoon met een zilverpoetsdoek. Of met een ouderwets trucje waar soda, aluminiumfolie en wat kokend water bij komt kijken!
Zwavel zit in de lucht en komt voor in andere stoffen. Wanneer zwavel en zilver met elkaar in aanraking komen ontstaat er een chemische reactie Hierdoor vormt zich een zwart laagje op het zilver. Dit kunt u vergelijken met roest op ijzer. Materialen die veel zwavel bevatten zijn onder andere wol, parfum en eieren.
Een plated sieraad heeft een basis van metaal en wordt voorzien van een andere laagje metaal. Bijvoorbeeld een koperen ring met een laagje van goud wordt een goldplated ring of een vergulde ring genoemd. Wanneer zilver als laagje wordt gebruikt noemen we dat silverplated of verzilverd.
Zilver is het oudste geneesmiddel dat we kennen. Zelfs de Romeinen kenden de heilzame werking van dit kostbare metaal door het op wonden te leggen. Tegenwoordig weten we dat zilver antibacteriële en anti-mycotische eigenschappen heeft. Het wordt daarom in veel (medische) producten gebruikt.
Het oxideren van zilver uit zich in een dun zwart of dof laagje, zilversulfide. Het zwart worden van zilver wordt onder andere veroorzaakt door zwavel (waterstofsulfide). Zwavel komt voor in de lucht en zit bijvoorbeeld ook in wol, rubber, latex, eieren, uien en in sommige parfums.
Maak een badje van lauwwarm water en een theelepel Dreft. Voeg ook een theelepel zuiveringszout toe. Leg uw zilver minimaal 5 en maximaal 10 minuten in het badje. Daarna doet u er goed aan het sieraad te poetsen met een oude tandenborstel, dan kunt u ook de randjes bereiken.
Als je een zilver voorwerp door zou zagen is het door en door van hetzelfde (zilveren) materiaal, bij een verzilverd voorwerp zie je een basismateriaal met een laagje eromheen. Als je verzilverde voorwerpen veel poets komt het koper erdoorheen en verdwijnt de zilverlaag.
Actuele Zilverprijs vandaag: 631€ per kilo / 0,63€ per gramBeste Prijzen voor uw ZILVER - ZILVERBAREN - ZILVEREN MUNTEN.