Een bosje dille kun je in vershoudfolie of in een goed afgesloten bakje of zakje enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dille ook invriezen.Doe het kruid in een goed afgesloten zakje en bakje en dan blijft dille tot 12 maanden goed (minimaal -18°C).
Een bosje dille kan in vershoudfolie of een goed gesloten bakje of zakje enkele dagen in de koelkast bewaard worden. Dille gebruik je bij voorkeur vers. De smaak en geur is dan het lekkerst. Je kunt dille eventueel ook in de diepvries bewaren.
Basilicum, koriander, peterselie, munt en bieslook kun je invriezen. De kruiden zijn ongeveer twee maanden houdbaar in de vriezer. Daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur.
Dille zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Het is bijvoorbeeld rijk aan vitamine C, een belangrijke vitamine die onder andere bijdraagt aan het behoud van een goede weerstand en je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat dille veel bètacaroteen.
Wie de smaak van dille wil bewaren moet het kruid absoluut niet koken. Wie de smaak in z'n meest pure vorm wil bewaren eet het vers en rauw. Bovendien wordt het effect van dille teniet gedaan als er andere kruiden aan een gerecht worden toegevoegd.
HERKOMST. Dille komt van oorsprong uit de landen rondom de Middellandse Zee. Waarschijnlijk hebben monniken het kruid door de rest van Europa verspreid. De naam dille komt van het Oudsaksische 'dilarm' wat 'in slaap wiegen' betekent.
Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!
In een plastiek zakje in je koelkast blijven ze tot zo'n 6 dagen goed. Je kan ze ook tot 3 maanden lang bewaren in je diepvriezer, maar dan kunnen ze wel een deel van hun aroma verliezen. Het is verder eveneens mogelijk om de blaadjes te laten drogen en te verwerken in een kruidenmix.
Rozemarijn is wat langer houdbaar dan andere kruiden, want de stelen en bladeren zijn wat stugger. Zit het blad nog aan de steel, dan kun je dit kruid 4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder steel kunnen de blaadjes maximaal 3 dagen bewaard worden. In de vriezer kan rozemarijn 8 tot 10 maanden bewaard worden.
Je kunt van dille het blad eten, maar ook de bloemen zijn eetbaar, en de zaden worden gebruikt in kruidenmengsels en marinades, maar bijvoorbeeld ook voor de inmaak van zoetzuur (zoals augurk en komkommer).
Standplaats. Dille houdt van een plekje in de zon of halfschaduw en een losse voedzame grond die voldoende vocht bevat, maar niet steeds nat blijft.
Aan de lucht drogen
Hang de bosjes in een droge ruimte, zoals de schuur, garage of zolder. Niet in de zon, dat is niet goed voor de smaak. Hoe lang het drogen duurt, hangt af van het soort kruid. Na een of enkele weken zullen de blaadjes 'crispy' aanvoelen.
Takjes munt kun je in een vochtig keukenpapiertje een paar dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Munt kun je ook invriezen of drogen.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Schep de verse pesto in een vorm voor (grote) ijsblokjes. Laat ze vastvriezen en verzamel ze daarna in een afsluitbaar diepvrieszakje. Zo zal je langer en beter de smaak behouden. Gebruik nadien telkens een hoeveelheid naar wens, sluit het zakje goed af en stop het opnieuw in de vriezer.
Bewaar een bosje bieslook in vochtig keukenpapier maximaal 1-2 dagen in de koelkast. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je bieslook in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Je kunt verse koriander op een koele plek in een vershoudfolie een paar dagen bewaren. Invriezen kan ook, maar gaat ten koste van de mooie groene kleur en de smaak. In de diepvries is koriander in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC. Was en snijd het kruid.
Oogsten. Oogst dille en koriander ongeveer 6-8 weken na het zaaien: de groeiduur varieert behoorlijk, afhankelijk van het seizoen. Snijd de hele plant af met een mes, ongeveer vijf centimeter boven de grond. De dilleblaadjes kun je vers gebruiken, maar je kunt ze ook drogen voor later gebruik.
Als je airfryer een mandje heeft, is dat ideaal voor het drogen van kruiden. Zet de airfryer op 50 graden en droog de kruiden in 1 tot 3 uur, afhankelijk van de hoeveelheid.
Zet citroenmelisse in een glas water of bewaar het in vershoudfolie in de koelkast. Het kruid blijft zo een paar dagen houdbaar. Citroenmelisse kun je ook invriezen of drogen.
Het is een kruid met een heel verfijnde, anijsachtige smaak. Dille is vooral populair in soepen en sauzen. Het gedroogde zaad wordt gebruikt voor het wecken van komkommers en augurken. Ook kan azijn ermee worden gearomatiseerd.
Dille is een plantensoort die verwant is aan anijsachtige kruiden zoals venkel en kervel en heeft fijne, naaldachtige bladeren. Dille vormt een goede combinatie met komkommer, visgerechten en diverse koolsoorten.
Dille is een eenjarige plant met een zeer dunne, ronde stengel en kan tot 1.20 meter hoog worden. De opvallende bladeren zijn fijn gevederd.