Anders dan de consument veronderstelt kan ook een diamant breken. Hoewel diamant het hardste mineraal is en in dat opzicht buitengemeen duurzaam is, kan er bij een (harde) stoot in de richting van een kristalvlak toch een stukje afspringen/afbreken.
Ondanks de hardheid van diamant kan het toch voorkomen (sporadisch) dat de steen breekt. Bijvoorbeeld met ongelukkig stoten tegen een glazen ruit. Alle andere stenen zijn zachter dan diamant en zullen dus eerder krassen en/ of breken.
De diamant is het sterkste natuurlijke materiaal dat er is.Die breekt dus nooit. Het kristal staat aan de andere kant van het spectrum. Die is vrij breekbaar en je zult voorzichtig om moeten gaan met kristallen sieraden.
De meeste metalen zullen een diamant niet breken of breken, maar ze kunnen er wel krassen op maken. Hoewel een stalen hamer een diamant kan verbrijzelen, veroorzaakt deze niet snel krassen. Dat komt omdat diamanten duurzaam zijn, maar ze hebben een lage taaiheid.
Wanneer een diamant in contact komt met een andere diamant, kan hij namelijk krassen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer meerdere diamanten sieraden tegen elkaar schuren in een juwelendoosje.
Nepdiamanten hebben vaak afgeronde randen en verspreide facetlijnen. Houd de steen tegen fel zonlicht en observeer hoe de stralen van de zon weerkaatsen. Een echte diamant geeft een grijze en witte fonkeling met aan de buitenkant van de steen alle kleuren van de regenboog die weerkaatsen op andere oppervlakken.
De juwelier of taxateur beschikt over een diamanttester die d.m.v. een warmtegeleidingsproef en elektriciteitsgeleidingsproef vaststelt of het een echte diamant is. Soms kunt u aan de hand van een inscriptie of keurmerk zien of de diamant echt is of niet.
Liefhebbers van bevroren kettingen kan zich afvragen of douchen diamanten juwelen kan beschadigen, en het antwoord is ja. In dit geval ligt het probleem bij de producten die u onder de douche gebruikt en niet bij het water.
Niet alleen chloor is schadelijk voor uw gouden juwelen met diamant, ook zout water kan uw juwelen aantasten. Zout leidt tot erosie van de gesoldeerde delen van goud, zilver of platina. Op die plaatsen verzwakt het edelmetaal en kan uw juweel breken.
Over edelstenen gesproken: diamanten kunnen dof worden in aanraking met zout water. Dus, af die ring, armband of oorbellen wanneer je de zee in gaat!
Met een Mohs-hardheid van 10 is de diamant de hardste natuurlijke edelsteen. Ideaal voor speciale sieraden zoals een verlovingsring.
Het is algemeen bekend dat een diamant niet slijt en niet breekt.
De meest veelvoorkomende behandelingen die de robijn beschadigen zijn: Straling: bij een dergelijke behandeling worden de robijnen blootgesteld aan ioniserende straling.Deze is heel sterk en scheurt atomen uit de normale structuur in het kristal.
Diamanten zijn een waardevaste investering vanwege hun onverslijtbare helderheid en eeuwige glans. Een diamant is een geweldige steen waar altijd vraag naar zal zijn. Diamanten zijn waardevol omdat ze zeldzaam en uniek zijn.
Fysieke eigenschappen van diamanten
Diamanten zijn de hardste natuurlijke substantie op aarde, waardoor ze een perfect materiaal zijn voor industrieel gebruik – zoals boren en zagen. Diamanten smelten niet, maar bij een temperatuur van 763 graden Celsius verdwijnen ze zonder bewijs achter te laten.
Gebruik tijdens het reinigen van je diamanten absoluut geen sterke, chemische middelen zoals chloor of tandpasta. De chemicaliën kunnen het goud beschadigen of je diamant aantasten.
Het reinigen kan op een aantal manieren. Maak in een kommetje een warm sopje met zacht, vloeibaar afwasmiddel. Borstel de diamant hierin voorzichtig schoon met een tandenborstel. Leg hem daarna in een zeef en spoel hem onder warm, stromend water af.
Diamant geleidt in pure vorm geen elektriciteit maar als je diamant 'strategisch' met atomen van het element borium verontreinigt, wordt het een zeer goede geleider.
Het versterkt je verbinding met Goddelijke en hogere energieën en bevordert hierdoor spirituele inzichten en helderziendheid. De steen kan naar binnen gericht ook belangrijke inzichten geven en diepe lagen van jezelf en je bewustzijn bereiken.
De gemiddelde prijs die betaald wordt voor een diamant van 1 karaat ligt tussen de 4000 en 6000 Euro. Diamanten van de hoogste kwaliteiten kunnen meer dan 16000 Euro kosten, afhankelijke van de gekozen karakteristieken en de kwaliteit van de diamant.
Karaat vertelt je meer over de grootte van de diamant, uitgedrukt in het gewicht van de steen. Eén karaat staat gelijk aan 0,2 gram of 100 punten. Karaat is hier niet te verwarren met karaat voor goud, zoals in “18K goud”, wat verwijst naar de gehalte van het goud.
Het verschil tussen een briljant en een diamant
Briljant is een slijpvorm voor stenen. Diamanten worden namelijk in allerlei vormen en stijlen geslepen. De briljant is er daar één van. De briljant is zelfs de meest geliefde en ingewikkeldste slijpvorm van een diamant.
1 karaat = 0,20 gram. U zult ook horen praten over « punten » : 1 karaat is verdeeld over 100 punten : dus, een diamant die 0,25 karaat weegt is gelijk aan 25 punten of 1/4 karaat.
Zoals uit het bovenstaande blijkt is zirkonia zachter dan diamant. Hierdoor is verschil te zien op de manier hoe scherp de randen van beide oppervlakten zijn, wanneer beide stenen gesneden en gepolijst zijn. Diamant wordt gekenmerkt door scherpe randen, terwijl zirkonia iets meer ronde randen heeft.