Hoe werkt het? Als je een voertuig koopt, moet je als nieuwe eigenaar het kentekenbewijs zelf op jouw naam laten overschrijven. Dit kan je bij ons in de winkel doen.
Ga naar een PostNL-punt bij jou in de buurt. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs (Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) mee te nemen.
Er zijn genoeg plekken in de buurt waar je dit kunt doen. Bijvoorbeeld bij je lokale supermarkt: Jumbo, Albert Heijn of de Plus. Of bij de kantoorboekhandel, zoals Bruna, AKO of Primera. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen en denk aan de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs.
Een kenteken overschrijven bij Albert Heijn is niet mogelijk. Deze dienst levert Albert Heijn niet. Ook niet als er een Post NL locatie aanwezig is waar u pakketten kunt versturen.
Klanten kunnen nu bijvoorbeeld ook in de bouwmarkt terecht voor het op- of afhalen van post en pakketten, het kopen van postzegels of het overschrijven van een kentekenbewijs.
U gaat naar een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Mogelijk kunt u het voertuig ook online overschrijven. Kijk hiervoor bij Zo werkt online overschrijven. Bij sommige kentekenloketten kunt u ook op zondag en 's avonds overschrijven.
Op de website van de RDW druk je op de knop 'Voertuig overschrijven'. Hier kun je inloggen met jouw DigiD en het voertuig overschrijven. Zorg ervoor dat je de kentekencard en de tenaamstellingscode bij de hand hebt. Betaalt de kosten met iDeal.
U kunt bij verschillende postkantoren het kenteken van uw auto laten overschrijven. Op de site van PostNL kunt u zien waar dit mogelijk is. Niet elk postkantoor mag namelijk een kentekenregistratie uitvoeren.
Met het overschrijven van een kenteken wordt de auto op naam van iemand anders gezet. Je kunt alleen een kenteken overschrijven op je eigen naam als je minimaal 18 jaar oud bent en in Nederland woont. Het overschrijven op je naam kun je zelf regelen. Je hebt wel de medewerking van de verkoper nodig.
Direct wanneer je een auto koopt, moet je deze overschrijven en voldoen aan de verplichtingen die daarbij horen. Tegenwoordig kun je in veel gevallen eenvoudig online de auto overschrijven. Ook kun je (en moet je in sommige gevallen) terecht bij een RDW-balie, kentekenloket of RDW-keuringsstation.
Deel 1 bestaat uit 4 cijfers en ziet eruit als een soort kassabon. Die wordt afgedrukt bij het overschrijven of bij het kopen van een auto. Deel 2 bestaat uit een code van 5 cijfers en staat rechts naast 4 lege, voorgedrukte vakjes op de brief die je per post hebt gekregen.
Wil je je auto in het weekend overschrijven? Dan is dat gewoon mogelijk. Op zaterdag is dat geen probleem. Ga je echter op zondag op pad om het kenteken van je nieuwe auto op je eigen naam over te schrijven, dan is het goed om eerst even na te gaan of het dichtstbijzijnde postkantoor ook op zondag geopend is.
De kosten voor het overschrijven van een voertuig en kenteken zijn overal in Nederland €12,50. Het maakt dus niet uit of je een tenaamstelling via de RDW doet of bij een Kentekenloket. Na de overschrijving ontvang je het eerste deel van de tenaamstellingscode en het vrijwaringsbewijs voor de verkoper.
Om een auto op uw naam te kunnen zetten moet u ingeschreven staan in de BRP, in Nederland wonen en een geldig ID hebben. Staat u niet of onjuist ingeschreven in de BRP, dan is een kenteken op naam zetten niet mogelijk.
Je krijgt het vrijwaringsbewijs gelijk mee als je je auto verkoopt aan een door de RDW-erkend autobedrijf of sloperij. Je moet dan wel het volledige kentekenbewijs en legitimatiebewijs meenemen. Bij particuliere verkoop via bijvoorbeeld Marktplaats moet de koper naar het postkantoor.
Via de PostNL je auto overschrijven gaat gemakkelijk en snel. Servicepunten van PostNL zijn door het hele land te vinden, waarvan er ruim negenhonderd als kentekenloket fungeren. Wil je weten waar het dichtstbijzijnde kentekenloket van de PostNL is, kijk dan op hun website.
Ga je je auto via een PostNL-servicepunt, de RDW of een Kentekenloket laten overschrijven? Dan bedragen de kosten in heel Nederland 10,10 euro. Het maakt hierbij niet uit via welke locatie je het overschrijven van het kenteken regelt.
Je auto op zondag overschrijven
Een kenteken overschrijven op zondag is ook mogelijk. Op zondag zijn veel postkantoren en kentekenloketten gesloten, maar niet allemaal. Kijk op de website van PostNL of kentekenloket.nl voor de openingstijden van de vestigingen.
Verkoop aan particulier of rechtspersoon
- het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (als u een papieren kentekenbewijs heeft). Het voertuig dat u verkoopt houdt u nog. De koper regelt de overschrijving van het voertuig bij een kentekenloket van Post NL of van Kentekenloket BV of een RDW-balie.
Of je nu nog het oude kentekenbewijs hebt of al beschikt over de kentekencard: ikwilvanmijnautoaf.nl regelt in beide gevallen probleemloos de verkoop van je auto. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken, je bent verzekerd van een correcte afhandeling en ontvangt altijd een vrijwaringsbewijs.
Ga met de kentekencard en de volledige tenaamstellingscode óf het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs naar een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie (Zoetermeer, Den Bosch of Veendam). Ook kun je het voertuig online overschrijven.
U logt via de knop 'Tenaamstellingscode direct downloaden' in met DigiD of eHerkenning en vraagt uw nieuwe tenaamstellingscode aan. U betaalt de kosten met iDEAL . U ontvangt binnen een paar minuten 2 mails van ons. In de tweede mail staat de link naar uw nieuwe tenaamstellingscode.
Historie RDW. De geschiedenis van de RDW, de vroegere Rijksdienst voor het Wegverkeer, gaat terug tot 1949.
Aanvragen nieuwe tenaamstellingscode
De tenaamstellingscode heb je in een aantal gevallen nodig: bij de verkoop van het voertuig (overschrijving), bij een schorsing, bij de uitvoer of bij de sloop van het voertuig.