Stroom kan voor lange en korte tijd uitvallen, bijvoorbeeld door werkzaamheden, overbelasting van het netwerk of extreem warm weer. Soms is een stroomuitval snel weer verholpen, maar het kan langer duren.
Een stroomstoring kan ontstaan door kortsluiting als gevolg van een defect in de bedrading of een kapot apparaat. Daardoor gaat er een te hoge stroom door de elektrotechnische installatie lopen. Bij een goed werkende groepen- of stoppenkast springt automatisch een zekering of schakelt de automaat zichzelf uit.
Als er een zekeringsschakelaar uitgevallen is, hebben we 2 mogelijkheden: Er is een kortsluiting. Je verbruikt te veel.
Als de stroomstoring zich voordoet op de installatie in huis bel je naar je elektricien. Enkel bij een panne op het net in de straat of aan je elektriciteitsmeter bel je Fluvius op het nummer 078 35 35 00.
In het geval van verliesstroom onderbreekt de aardlekschakelaar direct de stroomafvoer en schakelt de spanning af. Met andere woorden: de elektriciteit valt uit. Deze schakelaar beschermt zo u en uw gezin.
Zelf de kortsluiting opsporen kan door alle stekkers op één groep los te halen, de groepsschakelaar weer aan te zetten en één voor één de stekkers weer in het contact te steken. Wanneer de stop doorslaat weet u door welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt wordt.
Algemeen. In de meterkast van uw huis bevindt zich de groepenkast waarin de aardlekschakelaar(s) en alle afgaande groepen (automaten)zitten. Hier hoort ook een groepenkaart bij aanwezig te zijn waar u op kunt zien welke groep welk gedeelte van het huis van energie voorziet en achter welke aardlekschakelaar deze zit.
Of je eten beter weg kunt gooien na een stroomstoring, hangt af van de temperatuur. Hoe langer een stroomstoring duurt, hoe groter de kans dat aanwezige bacteriën zijn uitgegroeid tot aantallen waar je ziek van kunt worden. Een half uur is meestal niet zo'n probleem, een paar uur of een hele dag wel.
Is er een onvoorziene storing, dan is er in de wet een maximale duurtijd voorzien. Binnen de 4 uur moet je terug kunnen gebruikmaken van je elektriciteit.
Telefooncentrales kunnen uitvallen, mobiele communicatie raakt mogelijk overbelast en kan binnen enkele uren uitvallen, cv-installaties werken niet meer, de druk in de waterleiding kan wegvallen en bedrijven kunnen geen diensten meer leveren of niet meer produceren.
Hoe test ik de aardlekschakelaar? Op de aardlekschakelaar zit een testknop met de letter “T”. Deze knop moet ingedrukt worden om te testen, de achterliggende installatie wordt uitgeschakeld. Na het testen moet de aardlekschakelaar normaal worden ingeschakeld.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan bedrading versleten zijn, een stopcontact kortsluiting geven, de hoofdzekering kapot zijn of een algehele stroomstoring bij de aanbieder zijn.
Tijdens de stroomstoring
Bel geen 112, want het is geen acute nood. Wel kun je bellen met het nationale stroomstoringsnummer: 0800-9009. Beperk verdere telefoontjes zoveel mogelijk, want die kunnen het netwerk overbelasten, waardoor noodoproepen niet meer doorkomen. Haal de stekkers uit de stopcontacten.
Een zonnedouche werkt heel simpel zonder elektriciteit, zo bespaar je dus elektrakosten voor warm water en heb je ook warm water mocht de stroom uitvallen. En last but not least, de aanschaf en installatie van een zonneboiler kost veel geld. Terwijl een zonnedouche slechts eenmalig €10 kost.
Noodpakket. Begin met het aanschaffen van een noodpakket bestaande uit nuttige spullen om in huis te hebben. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan een radio op batterijen, een zaklamp en extra batterijen. Een eerste hulppakket, lucifers, kaarsen en warmhouddekens voor als het koud is buiten.
In een gesloten vriezer blijven producten gedurende een storing tot 24 uur bevroren. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat: Als het eten nog hard is (niet ontdooid) kunt u het opnieuw invriezen.
U krijgt van uw netbeheerder een 'afsluitbrief' als uw energieleverancier het contract stopt. Deze brief kondigt de afsluiting van de energielevering aan. Deze afsluiting kunt u voorkomen. Dit kan als u binnen 10 dagen na ontvangst van de brief het probleem met uw energieleverancier oplost.
Je kunt ook op gasenstroomstoringen.nl je postcode en huisnummer invullen om te ontdekken of er een storing is. Handig als je niet weet wie je netbeheerder is, want na het invullen van je gegevens kom je meteen op de site van jouw netbeheerder. Je kunt ook bellen naar het Nationaal Storingsnummer 0800-9009.
De storing duurt korter dan 4 uur: u krijgt geen vergoeding. De storing duurt 4 tot 8 uur: u krijgt 35 euro. De storing duurt langer dan 8 uur: u krijgt 20 euro extra voor elke 4 uur die u daarna zonder stroom zit.
Zo kunnen bacteriën, zoals salmonella en E. coli, vrijkomen. Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd.
Tip bij een stroomstoring: houd de koelkast en vriezer dicht
Als de stroom uitvalt, is het verstandig om de koelkast en/of vriezer zo min mogelijk te openen. Een dichte deur houdt de warmte van buiten tegen. Zo blijft het eten en drinken langer koel.
In de meeste gevallen is kortsluiting het gevolg van een storing van elektrische apparatuur óf het gebruik van een kapotte stekker. Als de voeding niet meer in orde is, dan ontstaat er storing in de toevoer. De bron van stopcontact kortsluiting is vaak te achterhalen in de meterkast.
Wanneer mensen blootgesteld worden aan water met een elektrische lading, kan dit dodelijke gevolgen hebben. Vocht is daarnaast één van de grootste oorzaken van een kortsluiting. Geregeld komt het voor dat de stroom in een woning uitgeschakeld wordt wanneer de elektra in aanraking komt met vocht.
In de meeste woningen en bedrijfspanden is een aardlekschakelaar aanwezig. Zodra er een lekstroom ontstaat dat boven de 30 milli-Ampère (mA) uit komt voor een aantal milliseconden zal de aardlekschakelaar zich uitschakelen.