De politie mag alleen uw identificatiebewijs vragen als daar een goede reden voor is. Dat is het geval als de politie redelijkerwijs uw identiteit nodig heeft om haar taak uit te voeren. Bijvoorbeeld als u strafbare feiten pleegt of betrokken bent bij een verkeersongeluk.
U bent strafbaar als u geen origineel en geldig identiteitsbewijs kunt of wilt laten zien. U loopt dan het risico op een boete.
Het politielegitimatiebewijs is kaart met naam, personeelsnummer en pasfoto. Een politieambtenaar in uniform hoeft zich niet uit eigen beweging te legitimeren. Maar als u ernaar vraagt, moet hij wel zijn politielegitimatiebewijs tonen. Zegt een persoon in 'burgerkleding' dat hij van de politie is?
Een toezichthouder heeft geen toestemming van de eigenaar nodig om plaatsen te betreden, met uitzondering van een woning. De toezichthouder moet zich wel desgevraagd legitimeren.
Je kunt dus alsnog een boete krijgen voor het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs. Als je 16 jaar of ouder bent is de boete €90.Ben je onder de 16 jaar dan is de boete €45.
Met de KopieID-app kunt u in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN, de pasfoto of handtekening. Dit is afhankelijk van de organisatie en het doel van de kopie.
De Europese Commissie heeft nieuwe plannen omtrent de verkeersveiligheid bekendgemaakt, en het digitale rijbewijs is daar onderdeel van. Dat digitale rijbewijs kan volgens de plannen op een smartphone of ander apparaat worden bewaard, en kan dan in de hele EU worden uitgelezen.
Je mag je ID, oftewel identiteitskaart, niet uitlenen aan iemand anders. Een ID-kaart is namelijk persoonsgebonden. Doe je dit wel, dan pleeg je identiteitsfraude en dit is strafbaar. De straf die hierop staat als het uitkomt, is verschillend.
geweld gebruiken;onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel;telefoon tappen;personen observeren.
De politie is in mijn woning geweest zonder mijn toestemming
De politie mag dit in sommige gevallen wel doen. Bijvoorbeeld als ze iets in beslag wil nemen of een verdachte wil aanhouden. Ook mag de politie een woning binnen gaan om directe hulp te verlenen. Bijvoorbeeld als iemand gereanimeerd moet worden.
Aanhouden is een inbreuk op uw vrijheid. De politie mag u, dus niet zomaar aanhouden. Allereerst moet u verdachte van een strafbaar feit zijn.
De legitimatiekaart van een politieambtenaar heeft een voor- en achterzijde met okergele achtergrond waarop een "logo in beweging" staat afgebeeld. De legitimatiekaart van agenten van politie heeft een voor- en achterzijde met blauwe achtergrond.
Je mag vragen om legitimatie, en elke BOA maar ook elke politieagent moet zich legitimeren. Dat betekent niet dat ie z'n dienstnummer ofzo moet geven, dat is een vrij onbelangrijk gegeven. Wat ie moet doen is zijn identiteitsbewijs tonen zodat je weet wat zijn naam is.
Kortgezegd, je hoeft de deur niet per se te openen voor agenten. Je mag bijvoorbeeld voorstellen mee te werken aan een onderzoek door later naar het politiebureau te komen. Er is een uitzondering; De politieagent mag wél jouw woning binnen als hij een huiszoekingsbevel op zak heeft van de rechter.
Kan de politie zomaar iedereen aanhouden? De politie mag elk persoon aanhouden en verhoren op het politiebureau indien diegene verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit.
Je hebt bij een politieverhoor altijd volgende rechten: Om te zwijgen (je mag niet gedwongen worden om verklaringen af te leggen)De politie moet je informeren. Je kan een gratis tolk vragen.
Geen identificatieplicht voor kinderen tot 14 jaar
Kinderen tot 14 jaar hoeven zich niet te kunnen identificeren. Ook ouders zijn niet verplicht om identiteitsbewijzen te tonen van hun kinderen tot 14 jaar.
Volgens de wet moet je vanaf 14 jaar altijd een geldig legitimatiebewijs bij je hebben. Als het nodig is, moet je je kunnen legitimeren met dit document. Een kopie tonen mag dus niet, want dat is GEEN geldig legitimatiebewijs.
Hotels, campings en vakantieparken zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren in het nachtregister. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland.
De politie mag alleen uw identificatiebewijs vragen als daar een goede reden voor is. Dat is het geval als de politie redelijkerwijs uw identiteit nodig heeft om haar taak uit te voeren. Bijvoorbeeld als u strafbare feiten pleegt of betrokken bent bij een verkeersongeluk.
Er zijn een paar organisaties welke verplicht zijn om een kopie van het rijbewijs te vragen. Het kan gaan om notarissen, levensverzekeraars, casino's, banken en overheidsinstanties. De werkgever moet ook een kopie hebben van een identiteitsbewijs. Ook een bank heeft eenzelfde identificatieplicht.
In Nederland kan je rijbewijs in bepaalde gevallen dienen als een geldig legitimatiebewijs. Dit betekent dat je je rijbewijs als ID kunt gebruiken en hierdoor aantonen wie je bent. Een geldig identiteitsbewijs bij je hebben is vanaf 14 jaar ook verplicht om bij je te hebben.
Met een kopie van uw identiteitskaart waarop uw naam, geboortedatum en burgerservicenummer staan, kunnen fraudeurs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft gekocht. Laat uw identiteitsbewijs daarom niet zomaar kopiëren.
Met de Wallet-app kun je onder andere je creditcards en betaalkaarten voor Apple Pay, je rijbewijs of identiteitskaart, ov-kaarten, toegangskaarten en sleutels veilig en handig op één plek bewaren, zodat je er eenvoudig bij kunt.