De maan geeft zelf geen licht. Het is een koud en donker hemellichaam, dat net als de aarde beschenen wordt door het licht van de zon. Maanlicht is dus niets anders dan gereflecteerd zonlicht. Dat is ook de reden dat we de maan niet altijd helemaal zien.
De maan geeft zelf geen licht, zoals de zon. In plaats daarvan weerkaatst hij het zonlicht. Dat betekent dat de maan (net als de aarde) altijd één verlicht halfrond en één donker halfrond heeft.
In de nacht
De helft van de tijd staat de Maan onder de horizon en kun je hem niet zien. Overdag is het net zo. De Maan en de sterren schijnen dan ook. De sterren zie je echter niet omdat ze overstraald worden door het verstrooide licht van de Zon.
Verlichting. De intensiteit van het maanlicht hangt in grote mate af van de maancyclus en is normaal gesproken 0,05–0,1 lux, maar kan maximaal 0,32 lux zijn met een volle maan in perigeum in de tropen en met zeer heldere hemel. De volle maan is zo'n 500.000 keer dimmer dan de Zon.
Het eerste wat zal opvallen als je met het blote oog kijkt zijn de Maria of zeeën, dit zijn grote basaltische vlaktes welke de vorm hebben van 'de man in de Maan'. Er zijn nog enkele figuren te herkennen (zie het artikel met bezienswaardigheden in deze categorie) zoals de vrouw op de Maan en het konijn in de Maan.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
De maan cirkelt om de aarde en de hoge waterstand volgt de beweging van de maan. Als de maan er niet zou zijn, zouden de getijden niet helemaal verdwijnen – omdat de zon ook getijden veroorzaakt – wel zijn de getijden zonder inbreng van de maan tot wel 75 procent minder sterk. De getijden worden dus zwakker.
Wanneer de Maan lager aan de hemel staat, is dit filteren sterker en krijgt de Maan een meer gele kleur, door het ontbreken van blauw licht. Wanneer de Maan ondergaat is de lichtweg door de atmosfeer het langst en wordt ook het grootste deel van het gele licht weggefilterd, waardoor de Maan rood van kleur wordt.
Een bloedmaan is een totale maansverduistering waarbij de aarde precies tussen de maan en de zon in komt te staan. Doordat het zonlicht indirect de maan bereikt, verlicht deze door de atmosfeer wat om de aarde heen zit, de maan op.
Een maan met een kring van licht eromheen, ook wel een halo genoemd. We kregen veel foto's binnen van dit mooie natuurverschijnsel. "Ook onze inbox is helemaal volgestroomd", zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar.
Het komt ook voor dat de maan heel snel lijkt te verdwijnen. Dan is er sprake van een maansverduistering. Een volle maan wordt ineens minder vol en het lijkt wel alsof er een hap uit genomen is. Een maansverduistering treedt op als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat.
Wanneer de maan precies tussen de zon en de aarde staat valt al het zonlicht op maankant die van de aarde afstaat. Wij zien dus geen maan. De helft van de maan die naar aarde staat gekeerd is ligt in de schaduw. De maan zal vanaf nu weer zichtbaar gaan worden.
Ja, de zon schijnt overdag, om de simpele reden dat de afwisseling van dag en nacht nu juist veroorzaakt wordt door het opkomen en ondergaan van de zon. Maar de maan kan zowel 's nachts als overdag aan de hemel staan. De maan geeft zelf geen licht, zoals de zon. In plaats daarvan weerkaatst hij het zonlicht.
Hoewel er door een boel mensen werd beweerd dat slechter slapen tijdens volle maan niet per se meer voorkomt dan normaal, is het onlangs toch echt bewezen: de volle maan kan ervoor zorgen dat je korter en slechter slaapt. Dat begint al in de nachten voor volle maan en duurt daarna ook nog even, schrijft Volkskrant.
Op 16 april staat de roze maan in Weegschaal: een luchtteken dat onder de romantische planeet Venus valt. Daardoor staan thema's zoals relaties, vriendschappen en andere socialen contacten tijdens deze volle maan centraal.
De grote, donkere vlekken op de maan, die zelfs met het blote oog al te zien zijn (ze vormen samen het bekende 'mannetje in de maan'), zijn in feite kolossale inslagbekkens die geheel of gedeeltelijk zijn volgelopen met inmiddels gestolde lava.
We spreken van een blauwe maan, als het voor de dertiende keer in een jaar, dus twee keer in één maand volle maan is. Het verschijnsel dat in de volksmond 'bijzonder' wordt genoemd, komt gemiddeld eens in de 2 à 3 jaar voor.
Zoveel dichterbij staat de maan
Om precies te zijn is de maan op woensdagavond op 363.666 kilometer afstand van de aarde. De vorige supermaan stond nog dichter bij de aarde. Op woensdag 13 juli 2022 krijgen we in Amsterdam voor de laatste keer dit jaar een…
Hoe laat is de maansverduistering in mei 2022? De volledige fase van de totale maansverduistering begint op 16 mei, om 03:30 GMT, als de schaduw van de aarde de maan volledig bedekt Deze fase duurt 85 minuten en is daarmee de langste totale verduistering sinds 2018.
Ongeveer eens per maand is het volle maan, maar soms lijkt de volle maan veel groter dan anders. Dit wordt een supermaan genoemd. In dit artikel leggen we je uit wat een supermaan is en hoe dit fenomeen ontstaat.
In de nacht van 14 op 15 juni 2022 kunt u die zien. Een volle maan in juni wordt ook wel aardbeienmaan genoemd. Dat heeft niets te maken met de kleur, want de maan is niet opeens veel roder dan normaal. Dat deze maan aardbeienmaan wordt genoemd, komt omdat het aardbeienseizoen in de 6e maand van het jaar begint.
Groene maansteen balanceert het mannelijke en het vrouwelijke, zorgt voor yin en yang. Het heeft een positieve werking op je bioritme en de hormonale cyclus. Deze mooie Maansteen bevordert de vruchtbaarheid, voortplantingsorganen en ondersteunt bij de zwangerschap.
De planeet in ons zonnestelsel die het verst weg staat is Neptunus. Als je vanaf de zon reist duurt het heel lang voordat je er bent. Je komt dan eerst langs de zeven andere planeten in ons zonnestelsel. Neptunus is wel 57 keer zo groot als de aarde.
De maan heeft ook zwaartekracht en trekt dus ook aan de aarde. Ook al het water op aarde wordt door de maan aangetrokken. Zo komt het dat het water, aan de kant waar de maan staat, hoger is. Het is daar dan vloed.
Zodra de zon en de maan ten opzichte van de aarde in elkaars verlengde staan, worden hun krachten gebundeld en trekken zij meer water aan. Dit gebeurt tijdens volle maan en nieuwe maan. Dit noemen wij springtij.