Voor hulp bij uw schulden kunt u zich melden bij uw gemeente. U kunt daar terecht voor een advies of een aanvraag voor schuldbemiddeling of schuldsanering. De gemeente kijkt of ze u kan helpen bij uw schulden. Dit heet een minnelijk traject.
Kijk op de websites van Schuldhulpmaatje , Humanitas en het Netwerk Thuisadministratie voor vrijwilligers in jouw buurt. Je kunt ook gebruik maken van FiKks: dit is een app waarmee je een 'buddy' kunt zoeken die jou kan helpen met geldvragen en met een overzicht van inkomsten en uitgaven.
De schuldhulp via de gemeente is vaak gratis en word volledig gesubsidieerd door de gemeente waar u woont. Wel dient u zich aan de verplichtingen en regels te houden zoals het deel te nemen aan de afspraken die u heeft gepland met de schuldhulpinstanties zoals ons.
De gemeente helpt mensen met schulden niet alleen met financiële problemen. Ook helpt zij bij problemen die daarmee te maken hebben. Bijvoorbeeld problemen om werk te vinden of problemen binnen het gezin. Gemeenten besteden de hulp aan mensen met schulden soms uit, bijvoorbeeld aan een kredietbank of stadsbank.
Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld met toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket (bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles). Welke hulp u kunt krijgen hangt af van uw situatie.
Wie advies en begeleiding nodig heeft rond budgetproblemen kan terecht bij een OCMW of een CAW. Op de website eerstehulpbijschulden.be vindt u een erkende instelling voor schuldbemiddeling in uw buurt ((opent in nieuw venster)).
Lukt het niet om zelf uw schulden te betalen? Meld u dan aan voor schuldhulpverlening van uw gemeente. Als u voldoet u aan de voorwaarden, start u met een vrijwillig 'minnelijk schuldentraject'. Uw schuldhulpverlener maakt dan afspraken met uw schuldeisers over het betalen van de schulden.
Schulden die zijn ontstaan ná 1 januari 2021. Schulden die vóór 31 december 2020 zijn afbetaald. Schulden die betrekking hebben op uw werkzaamheden vanuit uw rol als werkgever. Schulden en boetes die het gevolg zijn van ernstig misbruik (opzet/grove schuld).
Om toelating tot de schuldsanering te krijgen moet uw schuld dusdanig hoog zijn dat er voor u geen uitweg meer mogelijk is. Een exact bedrag hoeveel schuld u moet hebben is daarom niet te noemen dit is namelijk geheel afhankelijk van uw maandelijkste inkomsten en de hoogte van uw schuld.
Voorwaarden kwijtschelding schuld
Om (gedeeltelijke) kwijtschelding van uw schuld te krijgen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Uw inkomen was bijvoorbeeld minimaal 3 jaar niet hoger dan 90% of 95% van de bijstandsnorm. Het UWV heeft een overzicht met voorwaarden voor kwijtschelding van uw schuld.
Maak daarvoor een afspraak met een schuldhulpverlener van de afdeling Schuldhulpverlening van uw gemeente. Bel met het gratis telefoonnummer 0800 – 8815, zij verbinden u door met de gemeentelijke schuldhulpverlening. U kunt het adres van uw gemeente ook vinden op deze pagina van overheid.nl.
Geld lenen met schulden is zeker mogelijk zolang de schulden niet te hoog zijn voor jouw financiële situatie. Ook moet je altijd netjes betaald hebben. Zijn er problemen (geweest) met betalingen dan heb je een negatieve registratie bij het BKR en kun je bij Krediet.nl geen lening afsluiten.
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.
Het afkopen van de schulden kan eigenlijk met elke partij zoals crediteuren, belastingschuld of persoonlijke leningen zoals een hypotheek. Het afkopen betekend letterlijk dat u een éénmalig bedrag betaald aan de schuldeiser dat niet de volledige schuld bedraagt maar wel voldoende is voor de schuldeiser.
Wanneer verjaart een schuld? Schulden kunnen verjaren als de kredietgever de schuld een aantal jaar niet opeist. Dat wil zeggen dat u geen verzoek om betaling of een aanmaning krijgt. De termijn gaat in op het moment dat de schuld ontstaat of op het moment dat een betalingstermijn is verstreken.
Normaal wordt er bij een schuld 2% van het totale bedrag genomen. Dit bedrag wordt afgetrokken van de maandlasten die je kunt dragen op basis van je inkomen. Met deze nieuwe maandlasten kun je dan weer berekenen hoeveel je voor de hele hypotheek mag lenen.
Een betalingsregeling mag niet langer duren dan 12 maanden.
De schuldeiser kan echter weigeren om u een afbetalingsplan toe te kennen. Een gerechtsdeurwaarder zal zoveel als mogelijk proberen om tot een oplossing te komen en har- de maatregelen, zoals verkoop van uw inboedel of uithuiszetting, te vermijden.
Wel is er een beslagvrije voet: op dat deel van uw inkomen mag geen beslag gelegd worden. U moet namelijk wel een basisbedrag hebben om van te kunnen leven. Een gerechtsdeurwaarder mag ook geen beslag leggen op uw etensvoorraad, uw beddengoed en de kleding die u draagt.
De hoogte van de beslagvrije voet is wettelijk vastgelegd. Het bedrag hangt onder andere af van je gezinssamenstelling en je inkomen. De beslagvrije voet is minimaal 95 procent van de bijstandsnorm voor jouw situatie. Inclusief vakantiegeld.
Wie betaalt schuldhulpverlening? De gemeente betaalt de hulp bij het oplossen en aflossen van schulden. Krijgt u een lening van uw gemeente? Dan betaalt u rente over de lening.
De gevolgen van schulden zijn ingrijpend. Sociaal isolement, depressie, ziekteverzuim, relatieproblemen, echtscheiding, fraudegevoeligheid, het speelt zich af achter talloze voordeuren. Zelfs zelfmoord komt voor.