Onrechtmatige intrekking leidt tot aansprakelijkheid overheid. In het algemeen kan de overheid vergunningen intrekken als daarvoor een deugdelijke rechtsgrond bestaat. Een vergunninghouder kan bijvoorbeeld de toepasselijke voorschriften overschrijden of de gemeente kan het vergunning beleid wijzigen.
Er is geen (algemene) wettelijke regeling voor intrekking van besluiten. Sommige wetten hebben wel een regeling voor intrekking van een besluit, bijvoorbeeld de Woningwet en de Wabo (voor intrekking van een vergunning). Aangezien intrekking van een besluit ook een besluit is kan bezwaar en beroep aangetekend worden.
Het bevoegd gezag kan een beschikking geheel of gedeeltelijk intrekken als in strijd met die beschikking of met de voor de activiteit waarvoor de beschikking is gegeven, geldende regels is of wordt gehandeld.
Als een bestuursorgaan een besluit waartegen bezwaar of (hoger) beroep aanhangig is, intrekt, wijzigt of vervangt, dan heeft het al aanhangige bezwaar of (hoger) beroep in beginsel en van rechtswege ook betrekking op het nieuwe besluit.
De gemeente mag dit namelijk niet ''zomaar'' doen. Artikel 2.33 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (verder: WABO) regelt dit. Met dit artikel is geregeld dat de gemeente een vergunning kan intrekken (met nadruk op kan). Concreet gaat dit gemoeid met een termijn van 3 jaar.
Vergunningaanvragen intrekken in het Omgevingsloket
Als een initiatiefnemer een aanvraag intrekt, wordt de hele aanvraag uit het loket verwijderd. Ook stopt de verdere behandeling van de aanvraag bij de organisatie waar die is ingediend.
Wanneer de vergunningverlenende overheid een aanvraag weigert, kan tegen die weigeringsbeslissing doorgaans beroep ingesteld worden. In de eerste plaats kan een administratief beroep ingesteld worden bij de hogere overheid.
Dit terminologische onderscheid maakt direct duidelijk welke fase van het verkeer tussen bestuur en burger aan de orde is. Het herroepen van een primaire besluit in het besluit op bezwaar geeft aan dat de rechtsgevolgen aan het primaire besluit worden ontnomen.
Besluiten. Een “besluit” is bindend voor degene tot wie het gericht is (een EU-land of bedrijf) en is rechtstreeks toepasselijk. Zo heeft de Raad op 1 januari 2023 een besluit genomen om Kroatië toe te staan de euro in te voeren.
Volgens vaste jurisprudentie is sprake van herroepen van een bestreden besluit als een tegen dat besluit gemaakt ontvankelijk bezwaar na heroverweging leidt tot intrekking of wijziging van het besluit.
Op het moment dat een omgevingsvergunning op basis van onjuiste of onvolledige opgave van gegevens is verleend, of niet volgens de verleende vergunning wordt gehandeld kan de gemeente de vergunning intrekken.
Als u door een beslissing van een bestuursorgaan persoonlijk in uw belangen wordt getroffen, kunt u bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat de beslissing heeft genomen. Dit is een verplichte stap voordat u eventueel naar de rechter kunt als u het niet eens bent met de beslissing op uw bezwaar.
Aan het eind van een rechtszaak doet de rechter uitspraak. De uitspraak van de rechter is bindend, maar er kunnen vaak wel rechtsmiddelen tegen ingesteld worden.
Eerst moet u bepalen of er sprake is van een besluit waartegen bezwaar gemaakt kan worden. Niet tegen ieder besluit van een bestuursorgaan kan namelijk bezwaar gemaakt worden. Dit kan alleen tegen beschikkingen: besluiten in een concreet, individueel geval. Er kan geen bezwaar gemaakt worden tegen een wet.
U kunt in de volgende situaties bezwaar maken: U bent het niet eens met de beslissing op uw eigen aanvraag. Bijvoorbeeld als u een vergunning heeft aangevraagd en de gemeente uw aanvraag heeft afgewezen. U bent het niet eens met een beslissing op een aanvraag van iemand anders.
De overheid moet in ieder geval binnen 8 weken een besluit nemen of een nieuwe beslistermijn bekendmaken.
De gemeente neemt een besluit als het onderzoek is afgerond. Het besluit is een schriftelijke beslissing van de gemeente, waarin zij aan u uitlegt wat er is besloten. In het besluit staat bijvoorbeeld wat voor maatwerkvoorziening u krijgt of hoeveel uur hulp bij het huishouden.
Een beschikking is een aan u gericht officieel en schriftelijk besluit van de gemeente dat rechtsgevolgen heeft. Met een beschikking wordt dus de brief bedoeld waarin een besluit van de gemeente aan u wordt bekendgemaakt.
Een besluit van algemene strekking is dus een besluit dat voor meerdere personen in het algemeen geldt. Een beschikking is niet van algemene strekking, maar wordt genomen in een individueel geval, met betrekking tot bepaalde personen en concrete gevallen.
Wanneer een bestuursorgaan de beslissing op een aanvraag of beslissing op bezwaar (of administratief beroep) niet tijdig heeft genomen, dan is het een dwangsom aan de aanvrager of bezwaarde verschuldigd voor elke dag dat de beslissing uitblijft. Daarvoor gelden bepaalde voorwaarden (zie paragraaf 6.1).
Besluit op bezwaarschrift binnen 6 weken na einde bezwaartermijn. Bij de meeste bezwaarschriften geldt een beslistermijn van 6 weken, gerekend vanaf het einde van de bezwaartermijn.
De Algemene wet bestuursrecht (Awb), waarin de term een kernbegrip is, definieert "besluit" in haar artikel 1:3. Deze wet geeft regels voor de voorbereiding, de motivering en de bekendmaking van besluiten, en voor bezwaar en beroep tegen besluiten.
Bekend is dat de gemeente op de meeste vergunningaanvragen binnen 8 weken moet beslissen. Maar in de praktijk duurt het bij een ingewikkelde aanvraag eerder 8 maanden om de vergunning te krijgen, dan 8 weken! Die lange duur is een gevolg van het vooroverleg voordat je de vergunningaanvraag indient.
Wie kan beroep instellen? de vergunningsaanvrager, de vergunninghouder of de exploitant;het betrokken publiek (vb.aanpalende buur, een vereniging met rechtspersoonlijkheid);
Om jouw bouwvergunning te laten keuren moet je hem digitaal indienen via het Omgevingsloket. Dat is voor heel Nederland hetzelfde. Jouw aanvraag wordt via dit digitale loket doorgezet naar jouw lokale gemeenteambtenaren. Zij informeren je binnen 8 weken over het genomen besluit.