Anderzijds wordt dampdoorlatende folie aan de buitenzijde van de constructie aangebracht. Het voordeel van deze combinatie is dat vocht dat eventueel in de constructie doordringt, naar buiten kan worden afgevoerd. De dampwerende folie is waterdicht. Dit betekent dat vocht door lekkage van buiten wordt tegengehouden.
Een damp-open folie zorgt ervoor dat het eventuele vocht in de constructie een weg naar buiten vindt. Ook zorgt het ervoor dat er geen vocht van buitenaf binnenkomt. De voornaamste functie van deze folie is dus het droog houden van de isolatie.
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht.
Dan heb je dampopen folie nodig, die bevestig je aan de buitenzijde van de woning. Dit folie voorkomt schimmel en rotting doordat het vocht niet uit de constructie weg kan. Dampopen folie is geperforeerde folie, dat vocht door kleine gaatjes naar buiten leidt. Dampopen folie wordt ook wel dampdoorlatende folie genoemd.
Een dampopen folie is vaak waterdicht (waterkerend) om zo water van buitenaf tegen te houden. Bekijk hieronder ons complete assortiment dampopen folies.
Toepassen dampopen folie
Een dampopen folie pas je toe aan de buitenzijde van de bouwschil. Hij is dampopen, maar volledig regendicht. Het doel van deze folie is om de isolatiematerialen of de constructie delen te beschermen tegen de infiltratie van vocht.
Een dampscherm is een dampremmende folie die perfect waterdicht is (niet te verwarren met een dampopen folie!), zodat het vocht dat in de vorm van condens in de lucht aanwezig is, niet door het scherm kan dringen.
Damp-open folie is ontwikkeld vanuit de behoefte om luchtdicht te bouwen. Hierbij worden luchtstromen van binnen naar buiten, en omgekeerd, voorkomen door kieren en naden optimaal af te dichten. Het grootste voordeel van luchtdicht bouwen is dat het een behoorlijke energiebesparing oplevert.
Waar het dampscherm plaatsen? Je plaatst een dampscherm altijd aan de warme kant van de ruimte. Wanneer je het dak isoleert, breng je het dampscherm dus als laatste aan. Isoleer je de zoldervloer, dan plaats je het dampscherm als eerste (zodat het in contact staat met de warmere kamer eronder).
Plakfolie is ook te gebruiken in natte ruimtes, het dient dan wel goed aangebracht te worden. Let op dat er geen vocht onder kan komen. Het folie is tevens geschikt voor buitengebruik, houd echter wel rekening met snellere slijtage. Door de zon zal het plakfolie sneller verbleken.
Dampremmende folie voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag condenseert. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking. In sommige gevallen is het aanbrengen van zo'n folie echter juist af te raden omdat er al een folie in het dak aanwezig is.
Net als het glasfolie is het plakfolie ook weersbestendig en kan het goed tegen vocht en temperatuurverschillen.
Dampdichte folie wordt ook wel dampremmende folie genoemd. Het wordt gebruikt wanneer u wilt voorkomen dat vocht van het binnenklimaat, de koudere (bovenliggende) constructie bereikt. In een woning is veel waterdamp, door onder andere ademen, koken en douchen.
Bij een warm plat dak wordt het isolatiemateriaal bovenop een dampremmende laag aangebracht. Deze laag moet ervoor zorgen dat er geen (condensatie)vocht in het isolatiemateriaal kan komen want dat is erg nadelig voor zowel de levensduur als de thermische eigenschappen van de isolatie.
In geval van dakvernieuwing na waterschade werken we altijd met dampopen folie onder de pannen. Dit folie heeft als functie dat het dak waterdicht blijft. Water kan niet naar binnen, maar de damp kan wel naar buiten. Oftewel; het kan niet inregenen, maar wel uitdampen.
Voor het isoleren van een gipsplaat wand kunnen glaswol- of steenwolplaten gebruikt worden. Voor een gipsplaten voorzetwand kan gekozen worden tussen twee verschillende isolatiematerialen: glaswolplaten of steenwolplaten (rollen).
Antwoord. De aluminiumfolie moet op de warme zijde van de isolatie zitten in de wintersituatie, zijnde de onderzijde in dit geval.
In een dampopen constructie kan vocht van binnen naar buiten uitdampen (en ook andersom). Dit maakt een constructie heel robuust tegen vochtproblemen. Hiermee komt dampopen bouwen ook de gezondheid ten goede: de kans op schimmelvorming is minimaal.
Wanneer je geen dampscherm zou toepassen bij bijvoorbeeld het isoleren van het dak, dan gaat condensvocht zich in de loop der tijd ophopen tussen het isolatiemateriaal en het dak. Dat is zeer ongewenst want hierdoor kunnen niet alleen allerlei schimmels ontstaan maar wordt ook de dakconstructie aangetast.
Met een vochtregulerend dampscherm vermijd je luchtlekken in de gebouwschil. En dat is belangrijk voor een goede isolatie én ventilatie. Door luchtdicht te bouwen, verkrijg je bovendien een energiezuinige woning die voldoet aan de EPB-eisen.
Glaswolisolatie is dampopen én herbruikbaar. Het bestaat voor 70% uit gerecycleerd afvalglas en voor 30% uit onuitputtelijke grondstoffen, zoals zand en kalk. Daardoor is glaswol niet alleen een stuk ecologischer, maar ook minder schaars dan harde schuimplaten.
Houten structuren sluiten we niet op in 2 dampdichte lagen en de opbouw moet van binnen naar buiten meer dampopen zijn. OSB is niet gegarandeerd dampdicht.
Het dampscherm zal meestal een PE-folie zijn, maar er zijn ook polyethyleen-folies met polypropyleen (PP). - luchtdicht zijn (i.v.m. luchtdicht bouwen).