Colchicine kan gewoonlijk wel veilig worden ingenomen met ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's zoals ibuprofen) zolang je nierfunctie normaal is. Je kan eenvoudige pijnstillers als paracetamol nemen tijdens het gebruik van colchicine.
Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Colchicine is een medicijn dat onder andere voorgeschreven wordt aan patiënten met jicht. Colchicine remt acute ontstekingen en kan voorkomen dat nieuwe ontstekingen ontstaan. Door remming van de ontsteking vermindert de pijn en neemt de zwelling af.
Bij een jichtaanval: gebruik colchicine zodra u de aanval voelt opkomen. Dan werkt het het best. Na ongeveer 12 uur merkt u dat de pijn in het gewricht afneemt. Meestal slikt u het een paar dagen, tot de pijn voorbij is.
Belangrijk om te weten over colchicine. Colchicine remt ontstekingen, vooral ontstekingen in gewrichten door jicht. Bij aanvallen van jicht en als onderdeel van een behandeling om jichtaanvallen te voorkomen. Ook bij familiaire mediterrane koorts, ontsteking van het hartzakje en om een hartinfarct te voorkomen.
Mengsels waarin brandnetel, paardenbloem, selderij, guldenroede en/of berkenblad verwerkt zijn stimuleren de urineproductie en voeren zo urinezuren af. Alcohol lokt vaak jichtaanvallen uit omdat het zorgt voor verhoging van het urinezuurgehalte.
Tomaten en jicht
Circa 70% van de ruim 2000 mensen met jicht zegt dat bij hen bepaalde voedingsmiddelen een jichtaanval uitlokken. Het meest genoemd worden vis, schaal- en schelpdieren, alcohol en rund- en varkensvlees, gevolgd door tomaten. Van de mensen in deze studie zegt 1 op de 7 dat tomaten jicht uitlokt.
Colchicine heeft een iets minder gunstig veiligheidsprofiel, het NHG adviseert om eerst een NSAID of prednis(ol)on te geven [1].
Alcohol. Er is geen bezwaar tegen (matig) alcohol gebruik tijdens behandeling met colchicine. Alcoholische dranken met veel urinezuur, zoals bijvoorbeeld bier, kunnen wel een jichtaanval uitlokken.
Colchicine krijgt u in de vorm van tabletten van 0,5 mg. Meestal is de maximale dosis 3 maal daags 1 tablet. Colchicine mag u niet innemen met grapefruitsap. Uw arts bespreekt met u welke dosis u gaat gebruiken.
Bij 75 procent is de eerste jichtaanval in de grote teen. Er is veel pijn en zwelling van het aangedane gewricht. Vaak is de huid rood en warm en er kan koorts ontstaan. De duur van een aanval varieert van minder dan een dag tot meer dan een week.
In frisdranken met suiker, vruchtensappen en voedingsmiddelen met toegevoegd suiker, kan veel fructose zitten. Urinezuur is een bijproduct bij de afbraak van fructose. Ook in honing zit veel fructose. Hoewel fruit ook fructose bevat, kunnen mensen met jicht prima 200 gram fruit per dag eten.
Overweeg koelen van het gewricht tijdens een acute jichtaanval als een aanvullende behandeling. Beperk de dosering colchicine tot maximaal drie dd 0,5 mg en zet behandeling met colchicine (zo mogelijk) voort tot de aanval voorbij is.
U kunt proberen nieuwe aanvallen te voorkomen door veel te drinken, zo'n 2 tot 3 liter per dag. Dit verlaagt de hoeveelheid urinezuur in het bloed. Heeft u meer dan 2 jichtaanvallen per jaar, of heeft u onderhuidse knobbels met urinezuur, dan kan de arts u allopurinol voorschrijven.
In een relatief recent onderzoek(2) gedaan in 2011 is aangetoond dat er een duidelijke relatie is tussen magere zuivelproducten en een verminderde risico op jicht. Aangetoond is dat zuivelproducten ontstekingsremmende eigenschappen hebben waardoor het risico o acute jichtaanvallen lager wordt.
Dieetadvies bij jicht
Ook gistrijke producten zoals Marmite vermijden. Varkensvlees, leverworst, tong, eend, kip, garnalen, heilbot, krab, kreeft, oesters, paling, schol, asperges, bloemkool, peulvruchten, soja(producten), sperziebonen, spinazie en champignons bevatten eveneens veel purine.
Alcohol bevordert de aanmaak van urinezuur in de lever en vermindert de uitscheiding van urinezuur door de nieren. Uit onderzoek blijkt dat bier het urinezuurgehalte sterker verhoogt dan sterkedrank of wijn3-4. Ook alcoholvrije bieren verhogen het urinezuurgehalte in het bloed5.
Mensen met jicht kunnen plotselinge ontstekingsaanvallen met pijn in gewrichten ervaren. Alcohol en jicht zijn geen goede combinatie, omdat het drinken van alcoholische dranken de kans op een jichtaanval kan vergroten.
Ontzurende kruidenthee is de meest effectieve thee om te drinken bij jicht. Kruiden in de ontzurende kruidenthee zorgen ervoor dat afvalstoffen aan zich worden gebonden. Dit bevordert de afvoer van de afvalzuren. Kruiden hebben een heilzame en reinigende werking.
Oorzaak. De oorzaak van jicht is een verstoorde purinestofwisseling, waardoor uw urinezuur zich ophoopt. Dit urinezuur komt ook via voeding uw lichaam binnen. Purinerijke producten als orgaanvlees, schaaldieren en alcohol kunnen een jichtaanval uitlokken.
Tot op hedens het nog niet mogelijk om jicht te genezen. Wel zijn er verschillende medicijnen om jichtaanvallen te voorkomen en je klachten te verlichten. Welk middel je arts voorschrijft, hangt af van het doel van de behandeling.
Producten waar per 100 gram minder dan 150 gram purine in zit zouden geen problemen op moeten leveren. Beleg voor op brood wat waar minder dan 75 gram purine (oftewel zeer weinig) in zit zijn de volgende: rund-en varkensvlees, kip en leverworstsoorten. Maar waar nog minder in zit zijn groentes en fruit.
Het valt aan te bevelen matig te zijn met zuurvormende voeding. Zuurvormende voeding is bijvoorbeeld vlees, vleeswaren, vis, kaas, zuivel (melk), chocolade, geraffineerde suiker, koffie, zwarte thee, vetten, mosselen, ei, alcohol, sojaproducten, granen, snacks, koekjes, zout.
Uw nieren kunnen hun werk het beste doen als u veel (water) drinkt. Als u te weinig drinkt, kunnen uw nieren het urinezuur minder goed uitscheiden. Veel drinken is goed, maar dat geldt zeker niet voor alcohol.