De kans op het oplopen van chlamydia in de keel door beffen is erg klein. De kans neemt toe wanneer er sprake is van squirting, waarbij een grote hoeveelheid vaginaal vocht wordt ingeslikt. Het gebruik van condooms maakt de kans op infectie aanzienlijk kleiner, maar je hebt nog steeds kans om de ziekte op te lopen.
Je kunt een soa in je keel krijgen doordat je iemand pijpt of beft. Dat heet orale seks. De kans is wel kleiner dan wanneer de piemel in de vagina of anus gaat.
Chlamydia, gonorroe en hiv kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen. Tongzoenen is dus veilig voor hiv. In zuiver speeksel is de hoeveelheid HIV-virus te klein om een besmetting te veroorzaken; bovendien is het virus er aanwezig in een 'niet-besmetteljke' vorm.
Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact
Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks. Deze SOA's kunnen zich dan namelijk nestelen in de keel waardoor er een grote kans is dat je de SOA weer doorgeeft.
Kun je van chlamydia genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
Ook een SOA in de mond is mogelijk als je onveilig vrijt. Via orale seks (pijpen, beffen) kun je een SOA in je mond oplopen. Zo kunnen zowel mannen als vrouwen besmet raken met chlamydia, syfilis of gonorroe in de mond of keel.
Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.
Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Chlamydia trachomatis. Deze bacterie zit in het slijmvlies van de vagina, penis of anus van iemand die besmet is. Tijdens onveilig seksueel contact kan deze bacterie worden overgedragen. Besmetting door orale seks komt zelden voor bij chlamydia.
Zoals geldt voor de meeste SOI, wordt Chlamydia doorgegeven via vaginale seks, maar ook seksuele contacten, zoals liefkozingen zonder penetratie of ejaculatie, en orale of anale seks kunnen de bacterie doorgeven. Ook via seksspeeltjes of via het gebruik van de handen kan de bacterie worden overdragen.
Kan je een soa oplopen via een vieze wc-bril? FABEL: Je kunt een soa krijgen door op een vieze wc-bril te gaan zitten. FEIT: Een soa is alleen overdraagbaar via contact tussen slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen. Slijmvliezen zitten onder meer in je mond en geslachtsorganen.
Chlamydia kan maanden tot jaren onopgemerkt blijven. Als er toch klachten zijn, verschijnen ze ongeveer twee weken na de besmetting: meer of andere vaginale afscheiding. tussentijds bloedverlies en veranderd menstruatiepatroon.
Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter.
Bij orale seks loop je geen risico op een soa: fabel
"De kans op een soa is bij pijpen en beffen kleiner dan bij seks zonder condoom, maar je kunt het nooit helemaal uitsluiten. We raden daarom aan om geen sperma of bloed in je mond te krijgen als je niet zeker weet of je partner hiv of een andere soa heeft.
Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.
De incubatietijd van chlamydia in de keel is 6 weken. Net zoals bij Chlamydia van je geslachtsdelen, geeft ook Chlamydia in je keel niet altijd klachten. Ook kunnen het vage klachten zijn, zo kan een orale soa ook keelpijn geven.
Meestal geeft chlamydia in de keel dus geen klachten. Klachten die wel kunnen voorkomen komen zijn: keelpijn, pijn bij het slikken, opgezette klieren in de hals en koorts. De enige manier om te achterhalen of jij chlamydia in je keel hebt is door een orale chlamydia test af te nemen.
Ongeveer de helft van de mannen met chlamydia krijgt klachten, bijvoorbeeld: Pijn of een branderig gevoel bij het plassen. Vocht uit de penis, vooral 's ochtends. Het is doorzichtig tot geelgroen van kleur.
Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.
Enkele dagen na een volledig afgemaakte antibiotica kuur ben je niet meer besmettelijk voor anderen. De chlamydia is dan gedood. Vaak wordt er echter geadviseerd om dan nog minimaal een week te wachten voordat je weer seksueel actief wordt. Dit om te zorgen dat de slijmvliezen zich kunnen herstellen.
Je kunt chlamydia voorkomen door een condoom te gebruiken. Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Een soa gaat niet vanzelf over. Je moet het dus laten behandelen. En hoe eerder je een soa behandelt, hoe beter. Als je een soa hebt, heb je meer kans om ook een andere soa te krijgen.
In dit artikel gaan we in op orale seks en soa's. Naast de soa big five (chlamydia, gonorroe, hiv, hepatitis B en syfilis) kunnen onder andere herpes genitalis en humaan papilloma virus (HPV, verwekker van condylomata accuminata en anuscarcinoom) worden overgedragen.
Je partner kan een soa hebben zonder het te weten
Je partner kan ook een virus hebben waar je later een soa door krijgt. Dat je partner geen klachten heeft, betekent niet dat jij ook geen klachten krijgt. Het kan dus zijn dat jullie allebei een soa hebben, maar jij wel klachten hebt en je partner niet. Of andersom.
Je kunt een soa krijgen tijdens je relatie. Je partner hoeft dan geen seks met iemand anders te hebben.
Dus, kan je een soa hebben als maagd? Als je beide maagd bent en nog helemaal geen seks hebt gehad dan heb je nog geen SOA. Echter, als je bijvoorbeeld al wel onbeschermde orale seks hebt gehad dan is het mogelijk dat je hierbij een SOA oploopt.