Harde kazen - zoals bijvoorbeeld parmezaan en cheddar - kan je ongeopend rustig twee tot vier maanden bewaren.Bewaar je de kaas in de vriezer?Dan verleng je de houdbaarheidsdatum zelfs tot acht maanden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De kaas bereikt zijn optimale smaak na een rijping van 6 tot 12 maanden. Rode Cheddar heeft een roodachtig oranje gekleurde schil. Wij snijden uw kaas vers van het mes en verpakken deze zorgvuldig in vacuümverpakking. Eenmaal vacuümverpakt blijft de kaas maar liefst 7-8 weken vers.
De meeste kazen hebben zoals eerder gezegd een THT datum. Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten.
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Kaas buiten de koelkast gaat als het ware 'zweten', waardoor hij uitdroogt. Nog lang voordat jij met maagklachten zit, ziet de kaas er al onappetijtelijk genoeg uit om te negeren. Zo kun je harde cheddar na acht uur bijvoorbeeld nog makkelijk eten, maar ziet-ie er dan niet niet meer naar uit.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Bewaartip voor dit product
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast.
Hoewel het beeld van gele kaas op hamburgers echt Amerikaans is, komt cheddar daar niet vandaan. Het is een Europees product dat een fastfood kopie heeft. Echte cheddar is een wat pittig smakende kaas van koemelk die oorspronkelijk alleen gemaakt werd in Cheddar, een dorpje in het Engelse Somerset.
Kazen die zich goed laten invriezen. Harde en half harde kazen laten zich het best invriezen. Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte.
De meeste mensen kennen de Cheddar alleen als een plastic-achtige fel oranje kaas die verpakt wordt in plakjes. Helaas heeft deze kaas, net als de Brie en de Camembert geen beschermde oorsprong. Hij wordt dus overal en nergens geproduceerd.
Hoe langer de kaas ligt te rijpen, hoe pittiger de kaas wordt. Het rijpingsproces van Cheddar kaas duurt meestal tussen de 3 maanden en 3 jaar.
Hoe kaasmakers een consistente kleur garanderen
Om de kleur consistent te houden wordt de winterkaas bijgekleurd met de stof anatto. Dat is een natuurlijke kleurstof, net als caroteen, die komt van de vrucht van de oleander boom. Deze stof wordt ook gebruikt om cheddar zijn geeloranje kleur te geven.
De plakjes zijn per stuk verpakt en smelten makkelijk. De plakjes cheddar kaas hebben een roomzachte textuur, hierdoor zijn ze ideaal voor op een tosti of hamburger. De plakjes zijn ook lekker op nacho's.
Harde geitenkaas blijft in de koelkast ongeveer 2 weken goed. Wist je dat je harde geitenkaas ook in de vriezer kunt bewaren? Hier blijft het zo'n 3 maanden goed.
De Boursin® Verse Roomkaas blijft ongeveer 2 weken na openen goed, mits je het gekoeld bewaart. Alhoewel, de meeste mensen kunnen het niet weerstaan om alles op te eten voordat de 2 weken verstreken zijn!
Verse geitenkaas is een gezonde keuze, mits het niet te veel verzadigd vet en zout bevat. Als je echter oudere varianten kiest, bevatten ze vaak meer zout en vetten, waardoor ze minder gezond zijn. Bovendien moet je oppassen dat je niet te veel geitenkaas eet, want het is een energiedicht voedingsmiddel.
Als je de schimmel eraf haalt, kun je de kaas nog veilig eten. Beschimmelde geraspte kaas of kaasplakken kun je wel beter weggooien.
De witte puntjes in oude kaas zijn kristallen ontstaan uit eiwit en niet uit zout zoals velen wel denken. Door de rijping van de kaas vormen zich uit het eiwit kristallen van aminozuren en calcium. Door rijping droogt de kaas in en wordt daarmee ook pikanter van smaak en lijkt daarom soms zouter.
De eiwitkristallen ontstaan na 8-10 maanden rijpen. Tijdens de rijping komen aminozuren en calcium vrij die de eiwitkristallen vormen. De eiwitten krijgen een hartige bouillon-achtige smaak dat de kaas pikanter maakt. Door de rijping droogt de kaas in en wordt op die manier pikanter van smaak.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
Snijd het stukje er af, maak de vershouddoos schoon en bewaar de kaas in schoon vetvrij kaaspapier en een schone vershouddoos. (Harde) kaas bewaren in een vershouddoos met vetvrij kaaspapier garandeert ongeveer een houdbaarheid van maximaal 4 weken. Zachte kaas kun je beter niet langer dan een week bewaren.
Wij raden aan om de kaas in vetvrij kaaspapier te wikkelen. De binnenkant van dit papier bestaat uit vershoudfolie, waardoor het niet uitdroogt. Een kaasdoos of een Tupperware bak zijn ook manieren om het natuurproduct te bewaren, maar bij kaaspapier blijft de kaas het meest smeuïg en smaakvol wat ons betreft.