Bronchitis gaat meestal vanzelf weer over. Meestal heeft u na 2 weken geen klachten meer. Het hoesten kan soms nog wel 4 weken langer duren.
Meestal verdwijnt acute bronchitis binnen enkele dagen tot een week zonder medische tussenkomst. Soms echter duurt de hoest in verband met acute bronchitis een aantal weken of maanden. Dit komt omdat het lang duurt voordat de ontsteking in de longen genezen is.
Acute bronchitis geneest meestal vanzelf binnen twee weken. Je arts bekijkt of een behandeling met antibiotica nodig is. Vermoedt hij dat bacteriën de infectie veroorzaken? Dan geeft hij je een recept voor antibiotica.
Meestal krijgt u bronchitis door een virus. Bijvoorbeeld als u verkouden bent of als u griep heeft. Het virus komt dan vanuit uw neus en keel in uw longen. Daar zorgt het ervoor dat de buisjes in uw longen gaan ontsteken.
In het algemeen zijn andere antibiotica, zoals penicilline of doxycycline, eerste keus. Alleen als deze middelen niet kunnen worden gebruikt of als de bacterie er ongevoelig voor is, zal de arts een cefalosporine-antibiotica voorschrijven. Voorbeelden zijn cefaclor, cefalexine en ceftibuten.
Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend.
Ja, ook acute bronchitis is besmettelijk. U heeft acute bronchitis wanneer u na griep of verkoudheid last heeft van droge hoest met slijm. Een deel van de longen is dan ontstoken. Deze ontsteking ontstaat door een virus, hetzelfde virus als griep of een verkoudheid.
De klachten bij een longontsteking en bronchitis komen sterk overeen. Toch is er een groot verschil tussen die twee. Bij een longontsteking zijn de diep in de longen gelegen longblaasjes en het omliggende weefsel ontstoken, veelal door een bacterie. Of als complicatie van een bronchitis.
Meestal komt dit door een virus, maar bacteriën kunnen ook de oorzaak zijn. Acute bronchitis ontstaat meestal na een griep of verkoudheid. Het virus of de bacterie die een verkoudheid of griep veroorzaakte, is bij acute bronchitis dieper in de longen binnengedrongen. Daarom zijn de longen ontstoken.
Maar na een aantal dagen zult u merken dat u slijm ophoest. Aan de kleur van het slijm kunt u zien of een virus of bacterie de oorzaak is: Als het slijm geel of groen is, dan is de oorzaak waarschijnlijk een bacterie. Is het slijm wit, dan is de oorzaak waarschijnlijk een virus.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Het advies om thuis te blijven bevordert het herstel echter niet. Luchtweginfecties zijn een van de belangrijkste oorzaken voor ziekteverlof. Onze oma's adviseerden ons vroeger om goed 'uit te zieken', maar inmiddels weten we ook dat bedrust zelden goed is.
Het hoesten gaat bijna altijd binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Soms komt er door het hoesten slijm in uw mond. Dit kunt u doorslikken. Het gaat dan naar de maag en met de poep uw lichaam uit.
Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van je luchtpijp blijvend ontstoken. Deze vertakkingen heten de bronchiën. Als een ziekte blijvend is, noemen we dat chronisch. Als je chronische bronchitis hebt, zijn je bronchiën de hele tijd geïrriteerd.
Hoe lang u anderen kunt besmetten hangt af van het virus wat u heeft. Soms bent u maar een paar dagen besmettelijk en soms langer dan een week. U kunt er het beste vanuit gaan dat, wanneer u nog hoest, u andere mensen kunt aansteken. Als u astmatische bronchitis heeft, kunt u andere mensen niet aansteken.
Bronchitis is besmettelijk, omdat het vaak wordt veroorzaakt door een virus, die ook de griep of verkoudheid gaf. Het kan ook om een bacterie gaan, die andere mensen kunnen besmetten. Een besmetting is mogelijk via hoesten, niezen, aanraken van besmette voorwerpen of zoenen.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u acetylcysteïne gebruiken. Acetylcysteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het effect is binnen enkele dagen merkbaar.
Is het erg om (veel) slijm te hebben? Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen.
Door de continue werking van de haartjes wordt vuil en slijm naar boven getransporteerd. Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd.
Meestal ga je bij een longaanval meer hoesten en komt daarbij meer slijm omhoog dan normaal.