Erg handig om vers bereid eten mee te nemen. Het sandwichpapier is gemaakt van zuurstof gebleekte houtvezels, waardoor het in aanraking mag komen met verschillende voedingsmiddelen. ITS produceert vetvrij boterhampapier van natuurlijke cellulose. Het is zeer geschikt voor gebruik in de oven.
Een alternatief voor bakpapier is aluminiumfolie, je kunt hiermee prima je bakplaat bekleden. Daarnaast zou je de bakvorm of bakplaat ook kunnen invetten met boter of olie. Alleen is daarbij de kans wel aanwezig dat er eten aan de bakplaat blijft plakken.
Boterpapier (ook wel sandwichpapier genoemd) heeft geen antiaanbaklaag en is daarom niet geschikt om mee te bakken .
Kijk goed uit als je bakpapier gebruikt. Het papier kan namelijk in brand vliegen. Dit komt doordat het bestand is tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius. Het is daarom belangrijk dat je het niet gebruikt wanneer je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt.
Temperatuur. Toch moet je goed opletten als je bakpapier in de oven gebruikt, het papier is namelijk brandbaarder dan je denkt. Gebruik het daarom niet als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt. Het papier is namelijk maar bestand tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius.
Papier- en kartonproducten zijn over het algemeen verboden omdat ze brandgevaarlijk kunnen zijn , zegt LG Electronics. Waxpapier is bijvoorbeeld niet ovenbestendig omdat het is bedekt met wax, zegt Bree Lemmen, een keukenmerkmanager bij huishoudelijke apparatenbedrijf Whirlpool.
Boterpapier is een vocht- en vetwerend papier, ideaal voor in de vleesindustrie of industriële bakkerijen.
Boterpapier, ook wel bekend als vetvrij papier, is een dun wit papier dat is bedekt met een dunne laag was of plantaardige olie om het enigszins antiaanbak te maken. Het is niet hittebestendig en mag niet in de oven of magnetron worden gebruikt .
Niet te heet: Bakpapier is hittebestendig, maar wel tot ongeveer 220°C. Een iets hogere temperatuur kan het wel hebben, maar houd de randjes goed in de gaten. Het papier wordt bij een hoge temperatuur wel snel bros. Let op: bij hogere temperaturen kan bakpapier ook vlam vatten.
Als er stof en vuil in een apparaat zit, kan dit in brand vliegen als het apparaat warm wordt. Dit is vooral het geval bij apparaten met een ventilator, zoals magnetrons, elektrische ovens, computers, föhns en elektrische kachels.
" Bij hoge oventemperaturen kan waspapier gaan roken en vlam vatten, omdat het brandbaar is ", zegt Kelly Magurany, senior manager toxicologie bij de NSF.
Aluminiumfolie
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Verwarm de oven voor op 200 °C. Besprenkel het brood met ⅔ van de olijfolie en strooi het zeezout erover. Bak het brood op een rooster in 10 minuten bruin en krokant. Laat even afkoelen.
Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt. Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.
Ongebleekt bakpapier herken je heel eenvoudig aan de bruine kleur.Gebleekt bakpapier is wit. Het bleken van bakpapier heeft geen enkele functie, het wordt puur gedaan omdat mensen het mooier vinden. Dat vind ik persoonlijk al wat apart en overdreven, maar de effecten blijven daar helaas niet bij.
Brand in de oven! Laat ons raden: je bakpapier is in brand gevlogen? Dan lag het te dicht bij de verwarmingselementen of bij de wanden van je oven. Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C.
Als bakpapier niet op de juiste positie op een bakplaat of rooster ligt, kan het tijdens het bakken in contact komen met de verwarmingselementen en vlam vatten . Met het innovatieve bakpapier van Toppits ® met een antisliprug is het echter mogelijk om te voorkomen dat het papier wegglijdt of oprolt.
Het gebruik van perkamentpapier
Een ogenschijnlijk onschuldig vel bakpapier kan in een heteluchtoven al snel een bakramp worden . De kracht van de ventilator kan het papier optillen, waardoor uw koekjes of andere gebakken goederen omvallen.
Dat komt omdat perkamentpapier geen gewoon papier is. Nadat de houtpulp is neergelegd, gedroogd en opgerold tot enorme pakken papier, worden beide kanten van dit papier bedekt met siliconen . Het is deze fase die perkamentpapier zijn unieke eigenschappen geeft, waaronder een aanzienlijke mate van hittebestendigheid.
Hoogwaardig materiaal: Ons boterpapier is gemaakt van premium food-grade materiaal dat zowel duurzaam als hittebestendig is. Het zorgt ervoor dat uw culinaire creaties elke keer perfect uitpakken.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Segedie's beste aanbeveling is om te kiezen voor ongecoat perkamentpapier . Ongecoat perkamentpapier kan ook veilig en opnieuw worden gebruikt zonder giftige stoffen uit te lekken en blijft ook een van de veiligste gifvrije keuzes voor meeneemvoedsel (zoals broodjes in de lunchbox) en voedselopslag.
Butter Paper, ook wel bekend als wax paper, is aan beide kanten voorzien van een dunne laag wax, waardoor het anti-aanbak en vochtbestendig is. Het is echter niet hittebestendig en kan smelten of vlam vatten in de oven, wat uw gebakken goederen kan ruïneren en een veiligheidsrisico kan vormen .
Aluminiumfolie
Toch is dit in veel gevallen een prima oplossing als je geen bakpapier in huis hebt. Aluminiumfolie kan zelfs temperaturen aan boven de 220 °C en bakpapier niet. Ga je dus grillen, dan is aluminiumfolie zelfs een betere optie. Ook groenten roosteren of kip of kalkoen braden kan prima.
Vetvrij papier wordt dus vaak bij verpakking gebruikt. Ook als gewone consument gebruiken we soms vetvrij papier. Denk maar aan bakpapier (bakplaatpapier) of siliconen papier. Deze papieren hebben naast de vetvrije eigenschap ook het voordeel dat ze in de oven kunnen en vaak ook vochtbestendig zijn.