Vindt u helderrood bloed op het toiletpapier of aan de buitenkant van de ontlasting? Dit heeft meestal een onschuldige oorzaak, zoals een klein kloofje in de anus of aambeien. Hebt u strepen of klonten bloed, vermengd met de ontlasting? Dit bloed komt uit het maagdarmkanaal.
Dit kan ontstaan als de ontlasting te hard is. Elke keer als u poept, gaat dat scheurtje weer open en kan er een plasje bloed in de wc-pot komen. Ook diarree en het hebben van anale seks kan scheurtjes in de anus geven. Een ernstige maagdarminfectie kan de oorzaak zijn van diarree waar bloed bij zit.
Bloed bij de ontlasting verdwijnt vaak vanzelf. Gebeurt dit niet of maakt u zich zorgen, neem dan contact op met uw huisarts. In eerste instantie bekijkt de huisarts of er sprake is van aambeien of een scheurtje in uw anus. Als dit niet het geval is, is verder onderzoek noodzakelijk.
Als je bloed bij je ontlasting hebt, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Naast bloed kun je als gevolg van sommige aandoeningen ook slijm bij de ontlasting aantreffen. Bloed bij de ontlasting is meer een symptoom dan een aandoening. Het kan voorkomen bij verschillende maag- of darmaandoeningen.
Helderrood bloed bij ontlasting betekent dat het bloed nog vers is. Dit kan wijzen op bijvoorbeeld aambeien of een anusfissuur; dit is een kloofje in de huid rond de anus. Soms zit het bloed niet op of aan de ontlasting, maar erdoorheen vermengd. We hebben het dan over bloed in de ontlasting.
Darmkanker heeft geen typische symptomen en de klachten kunnen van persoon tot persoon vrij uiteenlopend zijn. Een klein gezwel zal immers geen last geven: kleur en vorm van de stoelgang blijven normaal. Dat kan veranderen als de tumor groter wordt en groeit.
Veel darmtumoren groeien langzaam. Het duurt lang voordat darmkanker klachten veroorzaakt. Soms tot wel 5 jaar nadat de kanker zich is gaan ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat om de 2 jaar een ontlastingstest doen, een goede manier is om deze langzaam groeiende tumoren op tijd op te sporen.
Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn: bloed in de ontlasting.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
moeheid, misselijkheid, winderigheid of een gespannen gevoel in de buik; ergere of minder klachten na het eten of na de ontlasting; een vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm, pijn of een naar gevoel bij het plassen, problemen met plassen, rugpijn of spier- en gewrichtsklachten.
Het inbrengen van de endoscoop ervaren veel mensen als vervelend. Als u last hebt van aambeien of kloofjes rond de anus, kan dit extra pijnlijk zijn. Het opschuiven van de endoscoop door de dikke darm kan vooral bij de bochten pijnlijk zijn. Door het onderzoek kunnen ook buikkrampen ontstaan.
In de meeste gevallen is dit een goedaardig gezwel. Een poliep kan tijdens de ontlasting naar buiten komen. Dit zorgt ervoor dat het op een aambei lijkt. Een anale poliep blijft aan de binnenkant zitten terwijl een aambei aan de buitenkant van de anus blijft zitten als deze eenmaal aan de buitenkant zit.
De meeste mensen met darmkanker krijgen een CT-scan, een echografie of een MRI-scan. Daarna hoort u van de arts hoe ver de ziekte bij u is. Wanneer de darmkanker niet is uitgezaaid naar andere organen kunt u geopereerd worden. Heeft u 1 of een paar uitzaaiingen in de longen of lever, dan is genezing soms mogelijk.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Bij jonge kinderen wordt een coloscopie meestal niet met een roesje maar onder narcose uitgevoerd. Bij volwassenen gebeurt dit alleen in zeer zeldzame gevallen.
Daarom vindt onderzoek met sedatie altijd plaats in dagopname. U kunt dan eerst bijkomen voordat u na het onderzoek weer naar huis gaat. Hoe lang u in het ziekenhuis moet blijven hangt af van de hoeveelheid en het soort slaapmiddel. Dit kan variëren tussen 45 minuten en twee uur.
Als u een roesje krijgt, dan betekent dit dat u voor het onderzoek op de behandelkamer een slaapmiddel (midazolam) en soms een pijnstiller (fentanyl) krijgt via een infuusnaaldje. De meeste mensen raken van dit middel in (lichte) slaap. Bij sommige mensen veroorzaakt het geen echte slaap maar wel ontspanning.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
De ziekte zit meestal aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm en bij de anus. De belangrijkste symptomen en klachten ontstaan door de ontstekingen in de darm: buikpijn. vermoeidheid (een van de meest gehoorde klachten, ook als de ziekte rustig is)
Ontlastingsonderzoek. Om ziekteactiviteit in de darmen vast te stellen, kunnen we onderzoeken of het ontstekingseiwit calprotectine in uw darmen zit. In uw ontlasting kunnen we ook zien of u een bacteriële infectie of darmparasiet heeft.