Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar.Daarom horen ze bij het restafval.
Bij sommige supermarkten of winkelcentra staan speciale verzamelcontainers voor oude kleding en textiel. U kunt daar uw oude kleding in stoppen, maar ook schoenen, hoeden en zachte knuffelbeesten. En textiel zoals handdoeken, washandjes, tafellakens en dekbedovertrekken.
Naast herbruikbare kledij en schoenen worden nu ook versleten (lees: met een 'klein defect') kledij, schoenen, handdoeken, lakens en andere stoffen via de textielcontainer ingezameld. Voorwaarde is wel dat het textiel droog en proper moet zijn. Nat en besmeurd textiel (bijvoorbeeld met verf) hoort in het restafval.
Huishoudelijk textiel, zoals handdoeken, theedoeken, washandjes, etc. Schoenen (per paar gebonden) Sokken (per paar) Accessoires, zoals hoeden, riemen, tassen, etc.
Stop je zak met kleding in de bak
Natuurlijk gooi je je oude kleren en schoenen niet bij het restafval. Je brengt ze gewoon naar de textielbak (of kledingcontainer). Je mag daar vrijwel alle kleren en schoenen in stoppen, ook als ze gescheurd of versleten zijn.
Bijna alle textiel mag in de inzamelingscontainer - ook als het versleten of kapot is. Kleding, handdoeken, lakens, gordijnen, knuffels en schoenen gooi je in de container, verpakt in dichte plastic zakken.
Alle ingezamelde textiel gaat naar een van onze sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval tussen de kleding uitgehaald, en sorteren we het op soort en kwaliteit. Vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming.
Mocht je die niet in de buurt hebben of zijn je schoenen helemaal versleten, dan kun je ze meestal ook naar een kledingbak of naar de milieustraat brengen. Lever schoenen per paar samengebonden aan in de kledingcontainer. Je kunt schoenen die nog goed zijn ook te koop aanbieden op een website voor tweedehands spullen.
Je kunt oud textiel in een textielcontainer doen, meegeven in een zak met huis-aan-huis inzamelacties of afgeven bij de kringloopwinkel of milieustraat.
Hoe aanbieden? Textiel deponeer je in een gesloten zak in de textielcontainer. Onderaan deze pagina kan je een textielcontainer in jouw buurt vinden. Je kan er ook mee terecht op je recyclagepark.
Als je een kledingstuk echt niet meer gaat dragen, wat kun je er dan het beste mee doen? 'Je kunt het in een bak van het Leger des Heils of Sympany doen. Alles wat je daarin gooit, wordt verkocht aan bedrijven.
Alle textielverwerkers zijn voortaan verplicht om ook versleten textiel en schoenen te aanvaarden én ze te laten recycleren. Je mag dus volgens de nieuwe sorteerregels naast herbruikbare kleding en schoenen nu ook versleten kleding, schoenen, handdoeken, lakens en andere stoffen in een textielcontainer deponeren.
Bij SHUUZ krijg je geld voor gebruikte schoenen. De gebruikte schoenen die u in uw kelder of op zolder vindt bij het schoonmaken en opruimen van uw huis horen niet eenvoudigweg bij uw afval weggegooid te worden. Een dergelijk advies, dat u op sommige paginas op het internet vindt, kunt u het beste direct weer vergeten.
Waar kan ik mijn oude kleding en textiel doneren aan Leger des Heils ReShare? Kijk op onze containerlocator of bel gratis 0800 0322 voor het dichtstbijzijnde inzamelpunt voor kleding en textiel bij jou in de buurt.
De oranje zak is alleen bestemd voor voedingskeukenafval. Gebruik voor je tuinafval de daarvoor bestemde groene zakken. Afval dat niet in deze zakken mag (beenderen, karkassen, schelpen van schaaldieren, luiers ...) moet in de witte zak.
Teddy: Vaak worden de gedoneerde kledingstukken die bijvoorbeeld in een Leger des Heils-bak worden gegooid opgehaald en geleegd in een sorteercentrum. Dat is dan ook meteen waar de liefdadigheid ophoudt. Het Leger des Heils verkoopt de verzamelde inhoud namelijk aan een sorteerbedrijf.
Kleding of huisraad doneren
Kleding voor asielzoekerscentra kunt u doneren via een van de containers van het Leger des Heils. Die vindt u op 1400 locaties verspreid over het land. De vraag naar kleding wisselt per seizoen. Op de website vindt u informatie over de actuele behoefte.
Kleinere dekbedden kun je meestal prima kwijt in lege koffers die op zolder staan. Grotere dekbedden kun je in een katoenen hoes opbergen, bijvoorbeeld in een oud dekbedovertrek. Katoen ademt en zorgt er daarmee voor dat de vulling van het dekbed in goede conditie blijft.
Oud laken wordt strandmat
Een hoeslaken is ideaal om als strandmat te gebruiken. Je hebt voldoende ruimte en je spullen (en baby) blijven relatief zandvrij. Voor een picknick is het ook ideaal. Je zet in de vier hoeken je spullen neer en klaar!
De truc. Gebruik deze simpele truc voor het opbergen van je beddengoed: stop het laken en de overtrek in een van de kussenslopen. Stapel ze vervolgens naar grootte op in de kast (eenpersoons, tweepersoons) óf per kamer (slaapkamer, kinderkamer, logeerkamer).
Het beste antwoord. Je kunt ze op Marktplaats zetten. Er zijn veel mensen die stof aanbieden en kopen op Marktplaats. Houd er wel rekening mee dat als het oude lappen zijn, dat de belangstelling niet zo heel groot zou kunnen zijn.
Bij Plein1 kan klein huisraad gebracht worden afleveren, zoals beddengoed, kleding, speelgoed, op elke woensdag en vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Voor vragen over het doneren van spullen, stuur een e-mail naar oekraine@heemstede.nl .
Hoe wordt textiel gerecycled? Kleding en ander textiel dat niet in de originele vorm bruikbaar is, kan goed worden ingezet voor textielrecycling. Bijvoorbeeld om poetslappen van te maken. Ook kunnen de materialen vermalen worden totdat er alleen nog maar vezels overblijven, vervezelen heet dat.