Hoewel The Bastard kamado is gemaakt van hoogwaardig keramiek en roestvrij staal, is het niet aan te raden om de barbecue in de regen te laten staan. Blootstelling aan vocht kan de levensduur van de kamado verkorten en roest en schimmel veroorzaken.
Zelfs als het vriest of regent kun je je kamado gebruiken want weer of geen weer, het is altijd BBQ-weer! De kamado kan het gehele jaar door worden gebruikt, ook als het vriest.
Jouw kamado mag gewoon buiten blijven, het hele jaar door. Door het keramiek is 'ie klaar voor elk seizoen en allerlei weersomstandigheden. Hij mag dus gewoon in de regen, sneeuw of een hagelbui staan.
Goed nieuws! The Bastard kan het hele jaar worden gebruikt, zelfs als het vriest en/of er vorst op je Bastard staat. Wel heeft deze stoere Bastard ook af en toe wat liefde nodig. Onderhoud de Bastard door onze onderhoudstips goed op te volgen.
Of het nu regent, sneeuwt of stomt, de BGE kan het hebben. Het leuke is dat je hem ook in alle weersomstandigheden kunt gebruiken. Zelfs als het hartje winter is.
De belangrijkste tip: zorg voor een afdak
Met een natte gril kan je uiteraard niets beginnen.Er moet daarom een droge, beschutte en veilige plek gevonden worden voor de barbecue. Je wilt daarvoor een waterdicht afdak regelen dat tegelijkertijd tegen warmte kan.
Dek je EGG af
Je EGG kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan.
We raden je aan om de eerste 3x The Bastard niet hoger op te stoken dan tot 200 graden Celsius. Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is.
Na een heerlijk gerecht te hebben bereid, kan je The Bastard even opstoken (margrietschijf en luchtventilatie open). Hierna kan je met een BBQ borstel de vet/etensresten makkelijk van het rooster verwijderen. De kleine resten houtskool kan je met een aspook verwijderen.
Conclusie: welk merk kamado moet ik kopen? Kies je voor een budget kamado, dan is het antwoord eenvoudig: Grill Guru, Grizzly Grill en Inferno zijn de beste koop. Ben je echter bereid om wat meer uit te geven aan een A-merk, dan is de keuze wat lastiger.
Een overlappende keuze in al onze Kamado bbq tafels is het gebruik van hout. In alle tafels is hout verwerkt, tenzij u dat echt niet wilt.
Sluit de bovenste en onderste schuiven voor 3/4 zodat de temperatuur in jouw kamado rond de 180 graden blijft. Sluit de deksel voor ongeveer één uur en controleer na het uur of de kerntemperatuur van de kip 73 graden is. Hierna kun je de chicken sitter van het rooster halen of nog even verder laten garen.
Een kamado wordt afgebakken op ca.1250 graden Celsius, om maar even aan te geven dat hoge temperaturen uitstekend te doen zijn. Maar, wees voorzichtig, onder het mom, voorkomen is beter dan vervangen: Warm langzaam op, zodat vocht in de kamado verdampt is voordat je 'm heter dan 180 graden stookt.
Er komt veel rook vrij tijdens het grillen.
Het kan voorkomen dat er door druipend vet, meer rook vrijkomt tijdens het grillen dan bedoelt. In dat ge- val kunt u het beste de luchtregelaar onderaan sluiten en de luchtregelaar op de deksel openzetten, zodat de rook kan ontsnappen.
Wanneer jouw kamado net nieuw is, ga je hem eerst inbranden. Hierdoor wennen het keramiek en de andere onderdelen van de barbecue aan elkaar. Verder is het aan te raden om de temperatuur van je kamado de eerste 3 tot 5 keer niet te ver op te stoken. Houd een temperatuur van maximaal 200 tot 250 graden aan.
Low & Slow (indirect) op ongeveer 100 graden: onderste en bovenste schuif op een klein kiertje. Grillen (direct) op ongeveer 250 graden: onderste schuif 1/3 open en bovenste schuif op 1/3e open. Hot & Fast (indirect) op ongeveer 200 graden: onderste schuif halfopen en bovenste schuif halfopen.
Accessoires van Bastard kennen een garantie van 2 jaar, tenzij het gebruiksartikelen betreft waarvan de levensduur redelijkerwijs korter is dan hierboven beschreven. De garantieperiode start vanaf het moment van aankoop. Verbruiksartikelen zoals houtskool en rookhout, kennen geen garantie.
Sluit de topcap en de luchtventilatie.Door gebrek aan zuurstof zullen de kolen in de vuurbox langzaam doven en zal de kamado rustig afkoelen. Doof een kamado nooit met water!
Met een kamado kunnen temperaturen tot wel 400 ℃ worden bereikt. What is this? De deksel, ook wel dome genoemd, is gemaakt van keramiek met een porseleinen glans aan de buitenkant. In de kamado staat een vuurkorf met een binnenring waar de houtskool op gelegd kan worden.
“De Big Green Egg gaat levenslang mee! Sterker nog: je geeft 'm door aan je kinderen.” Ook in gebruik is de Green Egg super duurzaam. Het keramiek zorgt ervoor dat de barbecue zijn warmte lang vasthoudt.
Op de Big Green Egg worden gerechten sneller bereid, drogen ze niet uit en behouden ze hun voedings- en smaakstoffen. Het hoogwaardige keramiek in combinatie met goede houtskool zorgt voor een unieke smaakbeleving en een zeer lange brandduur.
De Weber gasbarbecues werden zodanig ontworpen dat ze het hele jaar door buiten mogen staan ('s winters in de koude, 's zomers in de zon). We adviseren wel om een hoes te gebruiken die uw barbecue beschermt tegen regen en stof. Met een hoes van Weber zijn condensatie, schimmelvorming, enz.
Staat de barbecue dicht bij de gevel, dan kan de rook en het koolmonoxide via ventilatieroosters of open ramen of deuren de woning in komen. Het is niet toegestaan om een vuur/houtskool BBQ op een balkon, dakterras of in de gemeenschappelijke ruimten te gebruiken. Een elektrische BBQ is wel toegestaan.
Een mechanische ventilatie van de bovenburen kan deze rook meteen naar binnen zuigen, ook als de ramen niet open staan. Het gebruik van een barbecue kan onder omstandigheden ook beschouwd worden als het veroorzaken van hinder.