Je kunt baklava in een goed afgesloten bak ongeveer een week bewaren op kamertemperatuur. Door de suikersiroop wordt het gebak niet droog, en de suiker helpt om het langer goed te houden. In de vriezer is baklava maximaal 3 maanden houdbaar.
Baklava's bewaren
Bewaar de baklava wanneer ze zijn bezorgd in het afgesloten doosje en op kamertemperatuur. Je kunt ze niet bewaren in de koelkast. Om de juiste smaak te ervaren, adviseren wij u om uw baklava uiterlijk zeven dagen na de aankoop te consumeren.
Baklava is op kamertemperatuur, buiten de koelkast, nog een week goed. Zorg er dan wel voor dat je de baklava in een goed afgesloten plastic bak bewaart zodat de suikersiroop niet opdroogt. Baklava kan ook in de vriezer worden bewaard: de baklava is dan 3 maanden houdbaar bij een temperatuur van -18°C.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Je kunt baklava in een goed afgesloten bak ongeveer een week bewaren op kamertemperatuur. Door de suikersiroop wordt het gebak niet droog, en de suiker helpt om het langer goed te houden. In de vriezer is baklava maximaal 3 maanden houdbaar.
1 kilo = 7000 kilocalorieën
Bij mannen en vrouwen is de vuistregel dat 7000 kilocalorieën zorgen voor 1 kilo gewichtstoename. Dat komt neer op ruim 20 stukjes baklava.
Vaak wordt de baklava op een grote schaal gemaakt en vervolgens in kleine stukjes gesneden. Omdat de baklava erg zoet en vet is, is hij ook zeer machtig en calorierijk. Daarom wordt er vaak koffie bij gedronken en in de toeristische gebieden wordt de baklava met een bolletje ijs geserveerd.
Baklava is een zoet gerecht dat bestaat uit laagjes filodeeg met daartussen een notenvulling. Na het bakken wordt dit overgoten met een suikersiroop. Het resultaat is heerlijk plakkerige baklava, die je vaak tegenkomt als dessert in Griekse en Turkse restaurants.
Ook ondernemer Can van de baklavabakkerij haalt zijn pistachenoten uit Turkije. De prijs ligt volgens hem op dit moment op de 41 euro voor een kilo, wat de baklava duur maakt.
Baklava is een Turks woord, maar geen Turkse lekkernij en we vinden het zoals eerder gezegd, ook in andere landen. Toch wordt baklava gezien als een Griekse lekkernij.
Baklava (Griekse spelling mπακλαβάς, spreek uit: 'BAK-lah-vah') is een knapperige, zoete lekkernij bestaande uit laagjes filodeeg met daartussen fijngehakte noten, overgoten met een zoete honingsiroop. Het wordt in Griekenland verkocht in bakkerijen, gebakswinkels en in de supermarkt.
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 stukje (30 gram) baklava. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'baklava'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Baklava (spreek uit: 'BAK-lah-vah') is zoete Turkse lekkernij bestaande uit afwisselende laagjes fijngehakte noten en knapperig filodeeg, overgoten met een zoete suikersiroop. De soorten noten verschillen, van walnoten in het koelere noorden tot amandelen en pistachenoten in het zuiden en oosten.
In de westerse wereld is de Turkse versie van de baklava bekend, maar in de Arabische wereld wordt de Tunesische versie vaker gegeten. Het verschil zit hem in het overgieten met honing of siroop. Bij de Turkse versie wordt dit wel gedaan, maar bij de Tunesische versie niet.
Zo kan je baklava 4 – 5 dagen bewaren. Ik kan niet aanraden baklava in koelkast te bewaren. Dan worden de suiker en boter erin hard. Dan zal de suikersiroop niet zo lekker kleverig zijn en droog worden.
Een portie baklava, turks gebak komt overeen met 75 gram.
Er zit 7,4 gram vet in 1 stukje (30 gram) baklava, waarvan 2,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Kaymakli baklava (filodeeg met bakkersroom en pistache)
Deze heerlijke lekkernij is bij deze variant rijk gevuld met bakkersroom. Dat maakt de baklava uiteraard smaakvoller en geeft een zoetere smaak. Met een vleugje pistache erop is deze baklava een onweerstaanbare smaak.
Een traditioneel dessert uit het zonnige Griekenland
Griekse baklava is een heerlijk traditioneel dessert dat bekend staat om zijn lagen knapperig filodeeg en rijke, zoete vulling van gemalen noten en siroop.
Het bestaat uit meerdere laagjes filodeeg. Dat is een soort bladerdeeg met daarin gemalen nootjes, meestal pistachenoot, maar soms ook wel walnoten. En het is dan allemaal doordrenkt in boter en suikersiroop. Baklava wordt in heel veel landen gegeten en iedere regio kent zijn eigen versie.
Baklava is een lekkernij en komt oorspronkelijk uit de Turkse streek Antep. Van origine wordt baklava gemaakt met pistachenootjes, maar ook andere noten en combinaties zijn mogelijk. Baklava is heerlijk in combinatie met Maras ijs.