– Er zijn volledig normale kinderen die om de een of andere reden niet graag op hun buik liggen, en, waarschijnlijk als gevolg hiervan, niet veel omrolgedrag tonen. – Er zijn volledig normale kinderen die voordat zij los lopen geen enkele vorm van kruipgedrag tonen. Vaak is dit een in families optredende eigenschap.
Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Dat geldt voor praten, lopen en ook voor omrollen. Er zijn baby's die na 4 maanden al vrolijk door de kamer rollen, maar er zijn net zo goed baby's die deze stap helemaal overslaan en meteen beginnen te kruipen of zitten.
Als je baby zich nog niet omrolt, let dan op de volgende tekenen die erop kunnen duiden dat het eraan zit te komen: Eerst zal je merken dat hij of zij de armen gebruikt om de rug te krommen en de borst omhoog te duwen. Hij of zij begint ook op het buikje te schommelen en met zijn of haar beentjes te schoppen.
Zodra de spieren van je baby genoeg zijn ontwikkelt zal je baby gaan omrollen. Dit volgt meestal vrij snel nadat je baby zijn hoofdje zelf kan optillen. Je kunt verwachten je baby te zien omrollen vanaf de vier maanden, maar bij de meeste baby's gebeurt dit rond de 6 maanden.
De meeste baby's beginnen trouwens pas met kruipen als ze zelfstandig kunnen zitten. Vanaf dat moment zijn de spieren sterk genoeg om voldoende rompbalans op te bouwen en dus om te kruipen. Toch kan niet iedere baby zitten voor hij kan kruipen.
Wanneer zal je kleintje zich voor het eerst omrollen? Het kan zijn dat je baby zich met 3 maanden kan omrollen van rug naar buik, maar pas met 6 maanden terug kan rollen. Alles binnen die tijdsperiode valt binnen de normale motorische ontwikkeling.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Het eerste halfjaar kan je baby nog niet zelf zitten. Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten.
De meeste baby's zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby's die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen. Ook hier geldt: maak je niet gelijk zorgen als het bij jouw baby anders gaat.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Een baby leert zich te verplaatsen wanneer hij begint met omrollen. Hij gebruikt dan bijna alle spiergroepen en moet deze dus onder controle hebben. Omrollen is belangrijk voor de ontwikkeling van een baby. Zo leert hij om te kruipen, te lopen en zijn evenwicht te bewaren.
Als je baby gaat billenschuiven, is dat in principe niet erg. Het is een normale variant in zijn ontwikkeling, een alternatief voor kruipen. Billenschuiven kan wel wat gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kind.
Baby wel of niet op eigen kamer
Het algemene advies is om je baby pas na 6 maanden op een eigen kamer te leggen. Tot die tijd wordt aangeraden om een slaapkamer te delen. Let op: leg je baby niet bij jullie in bed, maar in een eigen wiegje of co-sleeper. Zo verklein je de kans op wiegendood.
Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij wakker is. Dat kun je doen vanaf de geboorte totdat je baby zich zelf kan omdraaien. Als je baby nog erg klein is, kun je hem iedere keer als je de luier verschoont een paar tellen op zijn buik leggen.
Je 3 maanden oude baby kan nu zijn handjes openen en sluiten en dingen vastgrijpen, zoals speelgoed of je vingers. Nu heeft hij wellicht al wat meer controle over zijn armen, en probeert voorwerpen vast te grijpen die zijn aandacht trekken. Hij kan nu ook beter zijn handjes naar zijn mond brengen.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Naar achteren tijgeren op de buik: dit leren baby's gemiddeld tussen de 7 en 8 maanden. Naar voren tijgeren op de buik:baby's leren gemiddeld tussen de 8 en 9,5 maanden om naar voren te tijgeren op hun buik door zich met de armen voort te trekken en met de benen af te zetten.
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.
Vanaf 6 à 8 weken begint de baby zijn hoofd ook op te tillen als hij op zijn rug ligt. In het begin kan dat nog heel wiebelig zijn, en pas bij 6 maanden zal hij zijn hoofd zelf goed en stil kunnen rechthouden. Het ondersteunen van het hoofd van je baby is vooral de eerste drie maanden echt belangrijk.
Gemiddeld gaan baby's met negen maanden zich optrekken tot staan. Maar er zijn ook baby's die dat al eerder doen of juist later. De meeste baby's kunnen staan als ze een jaar oud zijn.
In het kort. Als je baby voortdurend de rugspieren aanspant en het hoofdje achterover drukt, overstrekt de baby zich. Het lijfje is dan voortdurend strak en gespannen, wat een naar gevoel geeft. Daardoor huilt een baby die zich overstrekt vaak meer dan normaal.
Je kind leert gemiddeld op 4 à 5 maanden om zich op zijn of haar zij te rollen. Enkele weken later kan je kind zelfstandig omrollen van de buik naar de rug. De meeste kinderen leren eerst van buik naar rug te rollen en daarna van rug naar buik.
Een half open hand met de wijsvinger eruit kan betekenen dat uw baby nieuwsgierig is naar wat er gaat gebeuren; Een vuistje tegen het afgewende hoofdje betekent dat uw baby moe is. Hoe groter de baby wordt, des te meer de handjes iets kunnen vertellen. De armbewegingen gaan ook mee doen.